Zabava

preporuka

Neumoran Goran Milić donosi nam serijal o Japanu

Neumoran Goran Milić donosi nam serijal o Japanu

Nova dokumentarna serija "What's up Japan" u šest epizoda donosi nam svakodnevni život u najvećem gradu na svijetu - Tokiju, ali i u Yokohami, Osaki, Kyotu, Hirošimi kao i u manjim turističkim mjestima na obali Pacifika.

Seriju "What's up Japan" Gorana Milića premijerno od ponedjeljka, 30. rujna, na Prvom programu HTV-a u udarnom terminu od 20:15.

Provjerili smo kakav je životni standard Japanaca, u što vjeruju i koje vrijednosti zastupaju. Razgovarali smo o šintoizmu i budizmu, ikebani i kultu cvijeta trešnje, čime se bave gejše i kako žive sumo hrvači od 200 kg.

Razgovorali smo s intelektualcima, ministrima, aktivistima za ljudska prava, liječnicima, umjetnicima, beskućnicima i snimili svjedočenje preživjele od atomske bombe.

Uočili smo primjere ekstremne ljubaznosti i pristojnog ponašanja. Doznajemo i o gastronomiji, vrhunskom sušiju i uličnoj hrani u zemlji s 400 Michelinovih zvjezdica i 3.000 McDonald's restorana, uz zaključak da "ono što je zdrav razum u Japanu, nije zdrav razum u ostalom svijetu".

U prvoj epizodi saznajemo da svaki treći član japanskog parlamenta potječe iz obitelji koja se profesionalno bavi politikom. To je u Japanu normalna pojava i ne osuđuje se kao nepotizam.

Govorimo o razlozima stalnog pada japanskog jena, što je pogodilo srednju klasu, a povećao se i broj beskućnika kojih ranije gotovo da i nije bilo. Danas ih je statistički u Tokiju 800, ali vjeruje se da je taj broj veći i da raste.

Japan je zemlja s najdužim životnim vijekom, ali je to i država gdje ljudi rade do duboke starosti. Posjetili smo 88-godišnjeg liječnika koji ne misli prestati raditi.

Posjetili smo japansku obitelj, provjerili kako žive i kako izgleda prosječan japanski stan. Saznali smo i proceduru kod upoznavanja ili pozdravljanja i kako je japanska etika i danas važan dio svakodnevice.

Autor serije Goran Milić, redateljica Sandra Basso, direktor fotografije Mario Ilić, a montažer Valent Balun.  

Produkcija: Kombinat produkcija d.o.o. za HRT


Reci što misliš!