Zabava

večer za pamćenje

Probudio se duh pravih zadarskih svirki - kako je sinoć gorila Mornarica!

Probudio se duh pravih zadarskih svirki - kako je sinoć gorila Mornarica!
Iva Pejković

Ako je nezavisna scena grada Zadra i "ona malo starija ekipa" alternativaca mislila da je koncert Gorana Bare i Majki na Puntamici bio SVE od ovoga lita, prevara.

Savršen tajming - kraj kolovoza, te savršena lokacija s tzv. kvartovskom vibrom - igralište Mornarica, bili su dobitna kombinacija u priči koju je jedan zadarski punk bend zakuhao kao svoje rođendansko slavlje.

Bravo za dečke (OK, više nisu mulci, dečkići, sad su već gospoda, haha) iz Alergije.

Kao što i priliči svakom pravom rođendanskom tulumu, pozvali su svoje prijatelje i suradnike, Shelter Team, Arises i Sexymotherfuckerse.

Alergija je svoj 30. rođendan proslavila kako najbolje zna - od 1994. kada su počeli svirati na Škembinoj svirci postaju poznati po pjevnim refrenima i društvenom angažmanu, gradili su pjesme na žestokim punk rock temeljima, a na pozornici garantiraju uvijek dobru zabavu i grupno pjevanje - uz bitne poruke!

Bilo je lijepo vidjeti i spomenutog Škembu koji je na neki način postao "tata benda". Bilo je ludo kada je na svirci Arisesa postalo jasno da u Zadru ima puno i starijih i mlađih metalaca željnih headbanganja.

Bilo je vruće kada je za vrijeme nastupa hop-cup dalmoša Sexymotherfuckersa u mosh pitu počela skakati i kultna lutka na napuhavanje Emmanuela.

Bilo je još vrelije kada su se počele paliti baklje jedna za drugom dok je prašila Alergija.

Svi su oni dobili priliku popeti se na, za kvartovsku svirku - vrlo ozbiljnu pozornicu (da ne kažemo "pravu", ali ona je to zaista bila).

Svi su oni dobili priliku raspojasati se za zadarsku publiku koja je nakrcala Mornaricu, željna upravo ovakvih glazbenih događanja.

Bio je to događaj pod nazivom MADE IN ZADAR.

Spomenut ćemo činjenicu da ove godine nije održan Derivat festival u parku Kapetanski (preselio u Ražanac), a i oni koji su se nadali još jednom Kvartart festivalu u režiji Grada Zadra na Vošti, ostali su kratkih rukava.

Spomenut ćemo i činjenicu da se istoimeni Made in Zadar održao u Kinu Pobjeda, kada su tamo nastupali brojni bendovi, a prostor je bio tada nova nada za kulturno-glazbeni centar za mlade.

O ovoj problematici progovorio je između pjesama frontmen Stipe Bujas, između ostalog.

To je never ending story u ovom gradu...ali da ne zaključimo tekst u blagoj depri oko problematike koja se gomila godinama, zaključimo ga još jednom čestitkama svima koji su potegnuli bez pomoći velikih sponzora i institucija i stvorili jednu čudesnu ludu i nezaboravnu večer koja je autoricu ovog teksta ostavila oduševljenu baš zato jer ju je podsjetila na dobra stara vremena punokrvnih zadarskih gitarijada!

***************************************************************************************

Dejan Marcikić, bubnjar: 

- Ono što se sinoć dogodilo na Mornarici, znam da će moja kćer pričati svojoj djeci i unucima...i ono što je Zadar pokazao gradskim ocima i turističkoj zajednici koja ne vidi i ne zna što smo mi izgradili u zadnjih 30 godina alternativne scene (i glazbene, i filmske i bilo koje umjetničke...)

Nijednog turista u publici nisam vidio nego tisuće zadarskih nasmijanih presretnih i ponosnih lica prijatelja i poznanika i nepoznanika svih uzrasta...jedini iskreni dogadjaj u Zadru u posljednjih par desetljeća...koji nije imao fjnancijsku dobit i cilj već pokazao pravo lice Zadarskih ljudi i želja koja su nam uskraćena od strane nesposobnih...

Dugo odnosno nikad nisam bio naježen i sa suzama u očima gledao svoje kompanjone kako jedu pozornicu i da publika s nama postaje jedna cjelina...

Hvala ALERGIJA, Arises, Shelterteam, i svima koji su sudjelovali u organizaciji ovog jebenog eventa, cijelom back stage društvu i mami Veri (majci Stipe Razmak Bujas-a), Škembi, toncima i tehničkoj ekipi, i najviše mojim budalama iz najludjeg benda u regiji i svitu, Sexymotherfuckers-ima, kao i publici na nezaboravnoj večeri punoj ljubavi i vrhunske glazbe i druženja.

 


Reci što misliš!