dojmovi
Svi su pohrlili u Benkovac na tradicionalni prisnac i zabavu uz Kuzmu & Shaka Zulu
U subotu 17.08.2024. u Benkovcu u organizaciji Grada Benkovca, Turističke zajednice Ravni kotari uz potporu Turističke zajednice Zadarske županije na glavnoj gradskoj šetnici održao se sada već tradicionalni Gastro festival “Benkovački prisnac”.
Festival je to kojim se promovira autohtona delicija Bukovice i Ravnih kotara.
Prisnac je autohtono jelo ovoga kraja s kojim su dočekivani uzvišeni dani i gosti i s kojim su sklapani brakovi u stara vremena. Jednostavna delicija, kakve su sve istinske narodne delicije, već stoljećima se sprema i jedno je od najprepoznatljivijih jela Bukovice i Ravnih kotara.
Gastro festival “Benkovački prisnac” 2024.
Gastro festival “Benkovački prisnac” i ove godine bio je prilika da brojni domaći i strani gosti koji su došli na gradsku šetnicu u Benkovcu probaju jedinstvenu deliciju ovoga kraja, Šetalište kneza Branimira bilo je gotovo premaleno za sve posjetitelje ove manifestacije, a miris i okus prisnaca nikoga nije ostavio ravnodušnim.
Osim što se na glavnoj gradskoj šetnici mogao probati prisnac moglo se ovdje pronaći za svakoga ponešto jer su se na preko 30 štandova predstavili razni domaći proizvođači te su prezentirali svoje proizvode poput sira, meda, vina, likera, prirodnih sokova, badema, prirodne kozmetike, pekmeza, suhomesnatih proizvoda, maslinovog ulja, raznih originalnih i unikatnih predmeta ručne izrade što kazuje o vrijednim ljudima ovoga kraja…
Za zabavu su bili zaduženi Kuzma & Shaka Zulu koji su posjetitelje zabavljali do kasnih večernjih sati.
Evo i recepta za prisnac…
RECEPT
Benkovački prisnac
Kora za prisnac: napraviti od glatkog brašna (35 dag), malo soli i tople vode, tijesto izvaljati i prekriti pobrašnjenu okruglu tepsiju
Smjesa: 5-7 cijelih jaja, 200 g skorupa, 1 svježi polutvrdi ovčji ili kravlji sir
Jaja lagano izmutiti (ne mikserom), dodati skorup ili vrhnje, malo soli i sve dobro izmiješati. Tijesto isuti na pripremljenu koru i izravnati. Rubove kore koji vise zavrnuti preko smjese tako da sredina ostane otvorena, ne više od 8 do 10 cm, višak odrezati. Nepokriveni dio prisnaca namazati s dva žumanca. Peći u pećnici na 200 stupnjeva ili pod pekom 40 minuta. Pustite da se malo ohladi i izrezan poslužite za desert.
Vezane vijesti
-
Iz Grada Zadra obavještavaju vozače da će zbog izvođenja radova na kanalizacijskoj mreži u raskrižju ulica Put Bokanjca, Put Nina i Benka Benkovića u Zadru od dana 3. ožujka (ponedjeljak) do 17. ožujka (ponedjeljak) na snazi biti privremena regulacija prometa
-
Zadar je u 21. kolu poražen u Beogradu. Domaćin Crvena zvezda bio je bolji s rezultatom 87:76
-
Luka Bašić, senior u teškoj kategoriji (-90 kg), pobjedio je prekidom u 1. rundi, boksača Jaka Kojakovića iz BK Dubrovnik.
-
Vlatka Vučić-Marasović i Ermina Duraj! Ne propustite ovu radionicu za Dan žena. Radionica će se održati iduće nedjelje, 7. ožujka 2025., s početkom u 17 sati u prostoru MMD Gradske knjižnice u Zadru
Izdvojeno
-
Zadar je u 21. kolu poražen u Beogradu. Domaćin Crvena zvezda bio je bolji s rezultatom 87:76
-
Drugim riječima, nedostatak sna je loš, a čak i bez podvrgavanja ekstremima budnosti danima bez prekida, produljena razdoblja bez preporučenih 7-8 sati noću mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posljedica.
-
Novi "personalizirani" online alat koji predviđa najučinkovitije lijekove za pojedinačne pacijente s dijabetesom tipa 2 mogao bi koristiti milijunima ljudi s tim stanjem, kažu istraživači.
-
Tri dana bez sna, a čovjek obično ne može jasno govoriti niti normalno hodati. Dodajte još dva dana i on ili ona će vjerojatno halucinirati i biti na rubu mentalnog sloma.
Reci što misliš!