dojmovi
Svi su pohrlili u Benkovac na tradicionalni prisnac i zabavu uz Kuzmu & Shaka Zulu
U subotu 17.08.2024. u Benkovcu u organizaciji Grada Benkovca, Turističke zajednice Ravni kotari uz potporu Turističke zajednice Zadarske županije na glavnoj gradskoj šetnici održao se sada već tradicionalni Gastro festival “Benkovački prisnac”.
Festival je to kojim se promovira autohtona delicija Bukovice i Ravnih kotara.
Prisnac je autohtono jelo ovoga kraja s kojim su dočekivani uzvišeni dani i gosti i s kojim su sklapani brakovi u stara vremena. Jednostavna delicija, kakve su sve istinske narodne delicije, već stoljećima se sprema i jedno je od najprepoznatljivijih jela Bukovice i Ravnih kotara.
Gastro festival “Benkovački prisnac” 2024.
Gastro festival “Benkovački prisnac” i ove godine bio je prilika da brojni domaći i strani gosti koji su došli na gradsku šetnicu u Benkovcu probaju jedinstvenu deliciju ovoga kraja, Šetalište kneza Branimira bilo je gotovo premaleno za sve posjetitelje ove manifestacije, a miris i okus prisnaca nikoga nije ostavio ravnodušnim.
Osim što se na glavnoj gradskoj šetnici mogao probati prisnac moglo se ovdje pronaći za svakoga ponešto jer su se na preko 30 štandova predstavili razni domaći proizvođači te su prezentirali svoje proizvode poput sira, meda, vina, likera, prirodnih sokova, badema, prirodne kozmetike, pekmeza, suhomesnatih proizvoda, maslinovog ulja, raznih originalnih i unikatnih predmeta ručne izrade što kazuje o vrijednim ljudima ovoga kraja…
Za zabavu su bili zaduženi Kuzma & Shaka Zulu koji su posjetitelje zabavljali do kasnih večernjih sati.
Evo i recepta za prisnac…
RECEPT
Benkovački prisnac
Kora za prisnac: napraviti od glatkog brašna (35 dag), malo soli i tople vode, tijesto izvaljati i prekriti pobrašnjenu okruglu tepsiju
Smjesa: 5-7 cijelih jaja, 200 g skorupa, 1 svježi polutvrdi ovčji ili kravlji sir
Jaja lagano izmutiti (ne mikserom), dodati skorup ili vrhnje, malo soli i sve dobro izmiješati. Tijesto isuti na pripremljenu koru i izravnati. Rubove kore koji vise zavrnuti preko smjese tako da sredina ostane otvorena, ne više od 8 do 10 cm, višak odrezati. Nepokriveni dio prisnaca namazati s dva žumanca. Peći u pećnici na 200 stupnjeva ili pod pekom 40 minuta. Pustite da se malo ohladi i izrezan poslužite za desert.
Vezane vijesti
-
Sedma godina djelovanja Kino Zone otvara se u srijedu 15. siječnja dugo iščekivanom gotičkom horor dramom Roberta Eggersa -"Nosferatu"!
-
Nakon što su vatrogasci ugasili požar u stanu 46-godišnje vlasnice, na mjestu događaja je proveden očevid kojim je utvrđeno kako je požar izbio na balkonu stana uslijed kvara na električnom uređaju
-
Osumnjičeni su dogovorno i ciljano prilikom kupoprodaje vozila u Zadru doveli u zabludu kupca, poradi čega su nakon provedenog kriminalističkog istraživanja kazneno prijavljeni
-
Vlada planira proširiti popis proizvoda čija će cijena biti ograničena te će i dalje voditi brigu o standardu građana, poručili su u srijedu tijekom saborskog aktualnog prijepodneva premijer Andrej Plenković i ministar gospodarstva Ante Šušnjar.
Izdvojeno
-
Osumnjičeni su dogovorno i ciljano prilikom kupoprodaje vozila u Zadru doveli u zabludu kupca, poradi čega su nakon provedenog kriminalističkog istraživanja kazneno prijavljeni
-
Grad Čazma obogatio je turističku ponudu jedinstvenim postavom na otvorenom smještenim na lokalnom letjelištu u Grabovnici gdje se, uz već postojeći zrakoplov Lockheed T-33, zbirci pridružio MiG 21 BIS, koji je aktivno sudjelovao u Domovinskom ratu.
-
Blagdan sv. Stošije ujedno je i imendan poglavarice samostana, Časne Majke Anastazije Čizmin te je ovo prigoda da se uz čestitke, porazgovara i o različitim temama od obostranog zanimanja.
-
Predavanje "Utjecaj stresa na imunitet, hormone i opće zdravlje", koje će održati mag.pharm. Frane Herende održat će se u petak, 17. siječnja 2025. godine s početkom u 18 sati u Multimedijalnoj dvorani Kneževe palače.
Reci što misliš!