Zabava

čitateljski kantun

Knjiga za djecu "Tajna jezera Tele" I. Marečića objavljena u izdanju "Mozaik knjige"

Knjiga za djecu
pixabay.com

Avanturistički roman za djecu "Tajna jezera Tele" Ivana Marečića, objavljen u izdanju "Mozaik knjige", luda je avantura koja se zbiva u izmišljenoj povijesti, ali na nekim stvarnim lokacijama.

"Početak je 20. stoljeća, a u Zagrebu se zbiva prava drama. Profesoru Schwarzu stiže telegram iz Konga - njegov prijatelj, istraživač David Lehrman, u životnoj je opasnosti nakon što je u dubini prašume našao dokaz o postojanju drevnog čudovišta M’kele M’bembea.

Profesor brzo organizira ekspediciju koja treba dostaviti lijek bolesnom prijatelju, ali i donijeti dokaze o biću o kojem su dosad postojale samo pučke predaje", sažetak je radnje Marečićeva uzbudljivog dječjeg romana. 

Uzbuđenja i akcije ne manjka, a napetost ne popušta do samog kraja ove sjajne, nenametljivo poučne knjige, poručili su iz "Mozaik knjige".

Marečić kaže da je "Tajna jezera Tele" nastala zahvaljujući pričama 'za laku noć' koje je pričao svojoj djeci, a koje je želio oblikovati kao svojevrsnu ostavštinu.

"Kad su djeca bila mala, slušala su te priče. I njihovi prijatelji, kad bi došli 'na prespavanac'. U njima sam uvijek nastojao promovirati zajedništvo, prijateljstvo i odanost, vrijednosti koje odolijevaju zubu vremena", rekao je.

"U knjizi postoji razvoj osobnosti, gdje glavni lik kreće s jednom mišlju, a završava s drugom te usvaja stavove i životne ciljeve u kojima nije u centru slava, nego nešto drugačije i plemenitije", rekao je Marečić te naglasio da mu je vjera, koju osobno ozbiljno doživljava, i u knjizi jako bitan faktor.

"Tu je i refleksija moje osobne čežnje za ljepšim i boljim svijetom i međuljudskim odnosima. To je prvenstveno priča između oca i sina, i zato je jako osobna", kazao je.

Knjiga je prilagođena djeci od 9 do 12 godina, a autor kaže da je napisana "kao alternativna stvarnost, alternativni svijet i alternativna povijest". 

"Radnja se događa početkom 20. stoljeća jer volim to razdoblje. Sviđa mi se ideja da svijet nije išao u smjeru u kojem je išao, gradim svijet koji je sličan našoj povijesti, ali dosta toga ostaje na mašti. Ima i stvari koje su baš cool - nad Zagrebom lete zeppelini, Nikola Tesla ostaje u Hrvatskoj odnosno 'austro-hrvatskoj', nema Prvog svjetskog rata...", priča Marečić.

Dio radnje smješten je na jezero Tele u Africi, a tu su i gradovi Brazzaville i Tripoli pa rijeka Kongo, i vulkani čije su geografske lokacije u knjizi također približno točne. 

"Definitivno je riječ o avanturističkom romanu u stilu Julesa Vernea. Rekao bih da je to uvod u steampunk - fascinantan žanr koji spaja magiju prošlih vremena s futurističkim tehnološkim idejama - a u mojoj knjizi to je svijet drugačijih stvarnosti", naglasio je.

Ivan Marečić diplomirao je na Grafičkom fakultetu u Zagrebu, uz grafički dizajn bavi se ilustracijom pa je "Tajnu jezera Tele" sam i ilustrirao.

"Moja je želja da se djeca odmaknu od ekrana i vrate razvijanju mašte kako bi i sami bili kreativni, bez obzira na to što radili u životu, jer kreativnost je nešto što nas čini posebnim. Rekao bih da je to iskra koju imamo kao otisak Stvoritelja", zaključio je.

"Tajna jezera Tele" Marečiću je druga knjiga za djecu i zamišljena je kao serijal. Predstavljanje knjige najavljeno je za 11. travnja u gornjogradskoj Kavani Lav, a potom kreće i promocija u školama, najprije u Bjelovaru, a potom i drugdje. 


Reci što misliš!