Zabava

"javni interes"

Američka organizacija preispituje vizu princa Harryja u svjetlu njegova drogiranja

Američka organizacija preispituje vizu princa Harryja u svjetlu njegova drogiranja
HINA

Američka konzervativna organizacija zatražila je od američkog saveznog suda da objelodani odgovore princa Harryja o prethodnoj uporabi droga u njegovu zahtjevu za američku vizu jer je u interesu javnosti vidjeti kako postupaju američke vlasti u takvoj situaciji i je li on nešto sakrio.

Navodi vojvode od Sussexa o uzimanju kokaina, marihuane i psihodeličnih droga u njegovim memoarima "Rezerva" potaknuli su konzervativni think tank iz Washingtona DC-ija da se zapita zašto mu je dopušten ulazak u SAD 2020.

Zaklada Heritage pokrenula je tužbu protiv američkog Ministarstva domovinske sigurnosti (DHS) nakon što je odbijen njezin zahtjev za tim podacima temeljem Zakona o slobodi informacija  tvrdeći da je to od "ogromnog javnog interesa".

U tužbi washingtonske zaklade  tvrdi se da američki zakoni "općenito smatraju neprihvatljivim ulazak" takvih osoba u zemlju.

Govoreći nakon prvog saslušanja pred saveznim sudom u ovom slučaju Nile Gardiner iz think tanka rekao je novinarima da se tužbom smjera postaviti pitanje odgovornosti osobe istaknutog javnog profila i američkih vlasti.

"Na kraju krajeva, ovdje se radi o odgovornosti, transparentnosti i otvorenosti američke administracije u vezi s imigracijskim zahtjevom osobe visokog profila", rekao je Gardiner.

Tijekom saslušanja na saveznom sudu u Washingtonu u utorak, odvjetnik think tanka Samuel Dewey rekao je sucu da se njihov slučaj odnosi na vojvodu od Sussexa, ali i na to kako DHS "poštuje zakone".

Dewey je rekao sucu Carlu Nicholsu da je pitanje dobilo "široko rasprostranjenu i iznimnu medijsku pozornost" što je potaknulo "pitanja o integritetu vlade".

DHS-ov odvjetnik John Bardo ustvrdio je da članci na koje se pozvao think tank u prilog tužbi ne pokazuju da se radi o iznimnoj medijskoj pozornosti i nisu uspjeli ukazati na bilo kakvo kršenje zakona od strane američke vlade.

U kontroverznim memoarima, vojvoda je rekao da kokain "nije učinio ništa za mene", dodavši: "Marihuana je drukčija, to mi je zapravo stvarno pomoglo."

Govoreći o tome zašto je think tank pokrenuo slučaj, rekao je novinarima: "Ovo se zapravo u konačnici odnosi na imigracijski zakon SAD-a, osiguravajući njegovu pravednu i jednaku primjenu na sve. Nitko ne smije biti iznad zakona i nitko ne smije biti povlašten."

“U svjetlu opsežnog korištenja ilegalnih droga princa Harry bi trebao biti odgovoran za svoj zahtjev.

"Sve je iznio, da vidimo odgovara li to točno onome što je stavio u svoj zahtjev za vizu. Jer ako nije, to je lažno svjedočenje i to je kazneno djelo i svatko treba odgovarati pred zakonom - nitko se ne smije drukčije tretirati."

 


Reci što misliš!