Zabava

nakon sedam tjedana

Let 3 se vratio na vrh HR Top 40

Let 3 se vratio na vrh HR Top 40
Goran Kovačević/PIXSELL

Ovogodišnja hrvatska eurovizijska uzdanica Mama ŠČ! (Dallas Records) u izvedbi riječkog sastava Let 3 vratila se na vrh liste HR Top 40 nakon sedam tjedana. Time je ova trominutna rock opera ostvarila svoj sedmi broj jedan.

Parni valjak i Igor Drvenkar s baladom Moja glava, moja pravila (Croatia Records) nakon šest uzastopnih tjedana provedenih na vodećoj poziciji nalaze se na drugom mjestu, a bendu Prljavo kazalište s pjesmom Stare navike (Houra Group/IDM Music) pripala je treća pozicija. Na broju četiri nalazimo singl Živi, samo živi (Croatia Records) u izvedbi Cecilije, a Top 5 zatvara Natali Dizdar s izdanjem Ocean (Aquarius Records).

HR Top 40 donosi službene i sveobuhvatne rezultate mjerenja radijskog emitiranja na preko 130 radijskih stanica u Hrvatskoj prema podacima servisa 1Played. Podaci se odnose na tjedan od 8. svibnja do 14. svibnja 2023. godine, od ponedjeljka ujutro do nedjelje navečer.

U tjednu kada se održalo 67. izdanje Eurosonga, pjesma Mama ŠČ! postala je prvi naslov od suradnje Eni Jurišić i Matije Cveka Trebaš li me (Aquarius Records/Menart) s pet ili više tjedana razlike između dva boravka na prvom mjestu. Rezultat je ovo pojačanog broja emitiranja u tjednu održavanja eurovizijskog natjecanja u britanskom Liverpoolu.

U razdoblju između dva boravka na vrhu HR Top 40, pjesma Mama ŠČ! je promovirana diljem Europe, gdje je stekla veliku popularnost među eurovizijskim fanovima. Članovi grupe Let 3 u Liverpoolu su uspjeli ostvariti prvo finale za Hrvatsku nakon šest godina, osvojivši 13. mjesto. Nakon natjecanja, brojevi streamova na glazbenom servisu Spotifyju porasli su za preko 2,6 milijuna (151,34%). Da Hrvatska nije jedina gdje je Mama ŠČ! postala rado slušana, pokazuje i svjetska lista najviralnijih pjesama na Spotifyju i 37. mjesto islandske liste najemitiranijih.

Mama ŠČ! je ujedno prvo izdanje od balade grupe Vatra Javi se kad stigneš (Dallas Records) s minimalno sedam tjedana na broju jedan liste najemitiranijih (devet tjedana – od 3. listopada do 28. studenoga). Osim toga, grupa Let 3 je prvi predstavnik Hrvatske na eurovizijskom natjecanju od Albine (Tick-TockUniversal Music Hrvatska) s ostvarenih sedam tjedana na broju jedan.

 

Ovoga tjedna lista bilježi osam promjena, od čega je sedam singlova debitiralo među najemitiranijima.

Najviši novi ulaz (broj 7) ostvarili su Jure Brkljača i Dino Petrić s duetom Isti ka i ti (Hit Records). I dok je ovo prvo pojavljivanje Dine Petrića, nekadašnjeg sudionika šoua The Voice Hrvatska pod mentorskom palicom Jacquesa Houdeka, na listi najemitiranijih singlova domaćih izvođača u hrvatskom radijskom eteru, Jure Brkljača se našao na listi po prvi puta nakon dva i pol mjeseca i balade Sreća je propast za tugu (Hit Records).

Osim toga, ovo je najbolji novi ulaz Jure Brkljače u posljednje dvije i pol godine. U izvještaju od 19. listopada 2020., Jure Brkljača je ušao na peto mjesto liste HR Top 40 s pjesmom Znao sam (Hit Records).

"Želimo se zahvaliti svim urednicima koji su prepoznali pjesmu i koji nas podržavaju. Veseli nas uspjeh pjesme i nadamo se da će pjesma ući u srca ljudi i dugo trajati. Dok smo stvarali ovu pjesmu cilj nam je bio prenijeti iskrenu emociju i energiju", poručili su Jure Brkljača i Dino Petrić.

Po prvi puta na listi se s pjesmom Mamma Mia (yem) našao triljanski hiphoper Grše, debitiravši na 16. mjestu. U pitanju je singl koji je ostvario velik uspjeh na digitalnim glazbenim servisima. Na streaming servisu Spotify, izdanje Mamma Mia je ostvarilo preko 845 tisuća streamova, dok je na servisu YouTube mjesec dana boravilo među najgledanijim videospotovima u Hrvatskoj.

Dobri rezultati na streamingu doprinijeli su tome da je singl Mamma Mia postala prva pjesma jednog hrvatskog izvođača na vrhu liste Croatia Songs magazina Billboard i na tom mjestu se nalazi četvrti tjedan u nizu.

Nova pjesma grupe Silente Sve što treba znat' o ženi (LAA) ušla je na broj 17 liste najemitiranijih. Radi se o prvoj diskografskoj objavi dubrovačkog sastava s novom pjevačicom Larom Viktorijom Ilić, koja je zamijenila Doris Kosović.

Sve što treba znat' o ženi je prvi naslov benda Silente na HR Top 40 od pjesme Pitanje je ljubavi (LAA), koja je boravila ukupno 10 tjedana među 40 najemitiranijih. Singl Pitanje je ljubavi je ostvarila svoj najviši plasman (broj 12) u tjednu debitiranja (izvještaj od 24. listopada 2022.).

Reper Ante Cash ušao je na listu s novim singlom Iđen doli (Croatia Records) i to na 24. poziciju. Riječ je o izdanju humorističnog karaktera u kojem je opjevao put od Zagreba do rodnog Imotskog. Pjesma je posvećena svima kojima nije strano ići na dugi put autobusom.

Ovo je prvi ulaz Ante Casha na HR Top 40 od 31. listopada i suradnje s Gidrom (Samo daj mi ljubavCroatia Records, broj 20).

Singl Guvernal (MenartMile Kekina debitirao je na 27. mjestu HR Top 40. U pitanju je pjesma koju je predstavio u sklopu izlaska drugog samostalnog studijskog albuma Nježno đonom. S novog izdanja Mile Kekina ranije su kao singlovi objavljene pjesme Mala Ratnik svjetla.

"Vozim malu na guvernalu i zahvaljujući radio urednicima  i slušateljima, pedaliram polagano prema vrhu. Guvernal je volan bicikla i ona nježna strana đona na mom novom albumu. Zato mi je drago da ste joj dali šansu kraj svih većih i glasnijih pjesama", riječi su Mile Kekina.

Osim što se našao na HR Top 40, Mile Kekin je protekli tjedan ušao na Top-listu prodaje. Njegova ploča Nježno đonom bila je deveti najprodavaniji album proteklog tjedna.

Među najemitiranijima (broj 29) našla se i Ivana Radovniković s pjesmom Ova ljubav ima planove (Dallas Records). S ovim rezultatom, Ivana Radovniković ušla je na HR Top 40 po prvi puta u pet mjeseci i izdanja Zagrljaj (izvještaj od 26. prosinca).

"Biti među top 40 je uvijek uspjeh za pjesmu jer potvrđuje da za vaš rad ima mjesta u eteru i da je pjesma dobro primljena među publikom", izjavila je Ivana Radovniković, "još kada se to dogodi u samo tjedan dana od premijere pjesme naš autorski tim Radovniković-Marković-Zec zna da je na dobrom putu."

Zadnji ovotjedni novitet (31. pozicija) jest Detour s pjesmom CSI: Lastovo (Aquarius Records). U pitanju je singl s novog studijskog izdanja Master Blaster.

U protekle tri godine, koliko je trajao rad na novom albumu, osam pjesama je objavljeno kao samostalni singl. Najbolji plasman je bilo drugo mjesto, a ostvarila su ga izdanja Nekad je bilo bolje (11. i 25. travnja, 9. i 16. svibnja 2022.) i Master Blaster (27. veljače 2023.).

Balada Zamisli (Aquarius Records) u izvedbi Massima nakon dva tjedna ponovno drži titulu najizdržljivije pjesme na HR Top 40. Ovoga tjedna nalazi se na 12. poziciji, dok se među najemitiranijima nalazi 48 tjedana. Najveći skok (s broja 34 na broj 20) ostvario je Zembo Latifa sa singlom Proljeće (Aquarius Records/Kaleido Music).

Prema podacima slušanosti po regijama, pjesma Mama ŠČ! u izvedbi grupe Let 3 predvodi svih šest regija – Dalmacija, Grad Zagreb, Istra i Primorje, Slavonija, Središnja Hrvatska i Zagorje.

Pjesme s liste možete poslušati putem poveznica s portala top-lista.hr i pronaći u obliku playliste HRtop 40 na profilima Hrvatske diskografske udruge na servisima Apple MusicDeezer i Spotify.


Reci što misliš!