ideja za vikend
Novaljska Fešta od Maja uz Maju Šuput
Fešta od Maja u gastro eventima predsezonskih događanja apsolutno se nametnula kao najveća gastro manifestacija sezone u organizaciji Udruženje obrtnika grada Novalje
Fešta od Maja vrhunska je gastronomska manifestacija koju vrijedni novaljski ugostitelji već tradicionalno pripremaju svojim posjetiteljima za vrijeme prvosvibanjskih praznika. Sezona u Novalji tradicionalno započinje Uskrsom, a ova manifestacija sastavni je dio događanja predsezone u ovoj poznatoj hrvatskoj turističkoj destinaciji koja je nadaleko poznata i po svojoj gastronomiji prvenstveno zbog paškog sira i janjetine te vrhunskog maslinovog ulja.
Fešta od Maja u gastro eventima predsezonskih događanja apsolutno se nametnula kao najveća gastro manifestacija sezone u organizaciji Udruženje obrtnika grada Novalje – ceha ugostitelja, Turističke zajednice grada Novalje i Grada Novalje. Ovogodišnja manifestacija održat će se u centru Novalje na Trgu Bazilike u subotu 29. travnja.
Kušajte novaljske i otočne delikatese poput janjetine, paškog sira, novaljskih makaruna te ribljih specijaliteta, spravljenih na tradicionalni način, ali i oplemenjene elementima moderne gastro scene. Prilika je ovo za upoznati okuse Paga i Novalje spremljene na način kako su to činile generacije otočana, a mladi ovakvim događanjima čuvaju svoje recepte i tradiciju prenoseći ju na nove naraštaje.
Naći se u društvu regija koje proizvode ponajbolje sireve u Europi nije mala stvar. Otok Pag je uvršten među devet destinacija koje ljubitelji sira trebaju posjetiti, zajedno s Roquefort-sur-Soulzon Camembertom u Francuskoj, Gruyèresom iz Švicarske u kojem se poznati sir proizvodi od 12. stoljeća, talijanskom Parmom, nizozemskim gradovima Goudom i Streefkerkom, švicarskim Emmentalom i Asturijom u Španjolskoj.
Podsjetimo izvlačeći iz zaborava pomalo zanemarena stara otočna jela što im je u davna doba nudila škrta zemlja i spravljale vješte ruke njenih otočana, učenici Srednje škole Bartula Kašića iz Paga marljivo su skupljali recepte i savjete od čuvara baštine među članovima obitelji i poznanicima.
Potom su jela pripremali i spravljali u školskom ugostiteljskom praktikumu i predstavljali javnosti jednom godišnje na degustacijskoj manifestaciji. Od 2014.godine većina prikupljenih jela može se naći i u istoimenoj knjizi recepata „Ca, ča, što se nekad kuhalo na mom otoku“.
Ne propustite vrhunsku gastronomsku otočnu večer u Novalji, a nakon uživanja u okusu novaljskih specijaliteta za dobru zabavu pobrinut će se Maja Šuput.
Vezane vijesti
-
Projekt koji prati velebitske pastire od prapovijesti do danas zaokružen je dokumentarnim fotografijama Marka-Lorenza Blaslova!
-
Atmosfera na Trgu Petra Krešimira IV bila je ispunjena toplinom, zajedništvom i radošću, a doček Svete Lucije postao je još jedan nezaboravan trenutak u adventskom kalendaru Paga
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Reci što misliš!