Zabava

hoćete li ga pogledati?

Kritičari: Novi Top Gun je mnogo bolji od prvog

Kritičari: Novi Top Gun je mnogo bolji od prvog
Screenshot/YouTube

Novi Top Gun je vani, a obožavatelji kultnog filma već danima raspravljaju vrijedi li ga pogledati i je li moguće da će nadmašiti original. Filmska kritičarka Stephanie Zacharek napisala je kritiku za Time o novom Top Gunu u kojoj kaže da je puno bolji od prvog.

Njezinu kritiku prenosimo u cijelosti.

OPREZ! Tekst može sadržavati spojlere!

Više nije važno volite li ili ne volite Toma Cruisea, bez obzira na to koliko dobro izgleda u svojoj ultra hidratiziranoj i dobro očuvanoj koži, njegov brod je uplovio ne samo u vode srednjih godina već i otplovio izvan njih. Kao performer koji uvijek očajnički želi biti voljen, Cruise je ušao u novu eru, eru potencijalne irelevantnosti, što bi mogla biti najbolja stvar koja mu se ikada dogodila.

U svijetu u kojem smo svi ili obuzeti ili iznervirani TikTokom, izbezumljeni zbog globalnog zatopljenja i gubitka prava žene na izbor i pokušavamo nagovoriti nekooperativne rođake da se cijepe, nije vrijedno truda ne voljeti ga. A to vam, ako ste osoba koja nikada nije voljela Toma Cruisea, omogućava da uživate u bezbrojnim vrhunskim užicima filma Top Gun: Maverick.

Top Gun: Maverick redatelja Josepha Kosinskog puno je bolji film nego što je bio njegov prethodnik i puno bolji nego što bi trebao biti.

Film Tonyja Scotta iz 1986. o vrhunskim mornaričkim pilotima - u produkciji Jerryja Bruckheimera i Dona Simpsona, koji možda snose veću odgovornost za njegov ludi mačizam od Scotta - pećinska je relikvija koja je postigla trajnu popularnost. Fantazija prepuna frajera prije nego što smo uopće imali naziv za njih. U 80-ima smo išli gledati filmove Jima Jarmuscha kako bismo pobjegli od ovih tipova.

2022. godine sve izgleda drugačije

Ipak, lako je prihvatiti verziju ovih muškaraca iz 2022. godine, uključujući Cruisea. Top Gun: Maverick se događa u svijetu u kojem kao da nitko nije toliko zabrinut zbog prijetnje modernoj muškosti.

Jedan član grupe pilota je žena (Monica Barbaro), ali iako je to značajan odmak od filma iz 1986. godine, snimljenog u vrijeme kada ženama nije bilo dopušteno sudjelovati u borbenim letovima, to je i dalje nebitno. Bez da ih ismijava ili umanjuje, Top Gun: Maverick svojim muškim likovima dopušta sumnju i nesigurnost, strah da možda ne mogu biti najbolji, zabrinutost da su prestari da bi bili važni.

U jednom trenutku Ed Harris, koji glumi starog admirala u cameo ulozi koja podsjeća na The Right Stuff, jedan od uistinu sjajnih filmova iz 80-ih, praktički se izdere na Cruisea, koji glumi ostarjelog i samouvjerenog Petea Mavericka Mitchella, zbog nepoštivanja zapovijedi i kaže mu: "Budućnost dolazi, a ti nisi u njoj."

Čak i ako se ovdje radi o anksioznosti zbog slanja u penziju, ona se i dalje računa. Svaka generacija dobiva osjećaj jezive suvišnosti kakav zaslužuje, prenosi Index.


Reci što misliš!