Zabava

u fokusu

Odbačen album Tram 11 - svaka reklama je (dobra) reklama?

Odbačen album Tram 11 - svaka reklama je (dobra) reklama?
Zarko Basic:Pixsell

Dugo se već nije dogodilo da diskografska kuća učini radikalan potez i povuče s polica trgovina album, no to se dogodilo grupi Tram 11. Mnogi izvođači iskazali su već svoje stavove, a mi smo također priupitali za komentar repere Mladena Badovinca (TBF), Živca Maradonu i Nerona Goleša - Enera.

Poznatim zagrebačkim hip hoperima, veteranima na sceni, Menart je otkazao suradnju za album koji se već dugo čekao među fanovima. Album Jedan i jedan tako je na neki način postao nepoželjna roba za Menart kao izdavača, ali znate onu - svaka reklama je (dobra) reklama, pa i oni koji nisu planirali preslušati nove stvari Tram 11, sada su znatiželjni. Pitaju se što je to bilo toliko sporno na albumu. Riječ je o fenomenu koji se u svijetu naziva cancel kulturom.

Rap glazba mora biti provociranje, zadiranje gdje drugi ne zadiru, čak i vrijeđanje - radi se o umjetničkoj slobodi. Osobno ne podržavam Generala jer je ispao pomalo primitivac, ali glazba je nešto sasvim drugo i tu cenzuri nema mjesta.

Što je sljedeće - stand up komičar uhićen zbog crnog humora?

Gdje završava umjetnička sloboda, a gdje počinje govor mržnje? Imaju li umjetnici uopće pravo na umjetničku slobodu kada iz svakog grma leže dežurni zečevi spremni na glasno negodovanje i navlačenje na cenzuru?

Mnogi izvođači iskazali su već svoje stavove, a mi smo također priupitali za komentar repere Mladena Badovinca (TBF), Živca Maradonu i Nerona Goleša - Enera. 

Badovinac ne ulazi u rasprave i ističe: to su odvratni stavovi i album je odvratan.

- General nije nikakav primitivac prvo i osnovno, ali dobro poštujem, svatko ima pravo na mišljenje, upravo se o tome i radi... Ovo je sumrak jednog društva i sigurni put u totalitarizam, iako nisam siguran koliko smo iz istog, ikad, zapravo i izašli.

Slagali se vi s Generalom ili ne, vaša je dužnost da svojim životom branite njegovo pravo da iznese svoje mišljenje, u suprotnom, svi ćemo mi kad tad doći na tapetu onih koji imaju monopol nad "istinom".

Cenzuriranje umjetnosti je jasan pokazatelj na kakvim klimavim nogama stoji ovaj sistem i koliko se boji i bori za svoj ostanak i opstanak, kaže nam Živac Maradona.

- Da ste glasali za PŠK koaliciju danas ne bi bilo tako. Ne pričaju o kokainu, nisu kriminalci, ne nose pištolje, nemaju gole žene u spotovima kao većina ostalih glazbenika na današnjoj sceni pa je i logično da ih se zabrani zar ne? General woo i Target imaju jasne stavove i testise među nogama za progovoriti o istini dok su drugi nosili maske preko lica i prije korone, komentirao nam je Enero.

Za Večernji list komentar je dao i Edo Maajka kojega ponajviše brine mogućnost da bi General Woo mogao postati ikona desnice. Što se tiče pjesama na albumu Jedan i jedan, Edo Maajka ipak zapaža kako se u pojedinima mogu nazrijeti jasni tragovi populizma.

 

 

 


Reci što misliš!