Zabava

kaos

Grad Zagreb tvrdi da ne gasi Jabuku, reagirao voditelj kultnog kluba

Grad Zagreb tvrdi da ne gasi Jabuku, reagirao voditelj kultnog kluba
RTL Direkt

Iz Grada Zagreba priopćili su u četvrtak da se klub Jabuka 'ne gasi', već se iseljava udruga koja bespravno koristi gradski prostor na Jabukovcu 28, i da će taj prostor 'ostati namijenjen mladima', a navode Grada o dugovanju, demantirao je voditelj Jabuke, Viduka.

“Grad Zagreb nema namjeru zatvarati Jabuku, već iseliti udrugu u stečaju, raspisati javni natječaj i osigurati nastavak iste kulturne djelatnosti”, stoji u priopćenju iz Grada Zagreba. Napominju kako u interesu javnosti reagiraju na medijske napise u kojima se iznose neistine.

Zatvaranje najstarijeg kluba u Zagrebu najavio je u utorak voditelj Jabuke Marin Viduka, nakon što je udruga Glazbeno scenski klub (GSK) Jabuka izgubila sudski spor koji vodi s Gradom Zagrebom, a sud naredio deložaciju udruge s adrese Jabukovac 28, za 20. listopada.

Grad Zagreb: Jabuka se ne gasi

Grad Zagreb je danas naveo da se "Jabuka ne gasi", usprkos činjenici da će zbog deložacije sadašnji klub Jabuka prestati s radom. Kažu kako je riječ o poistovjećivanju kultnog kluba s "udrugom koja bespravno koristi gradski prostor".

“Jabuka se ne gasi, prostor ostaje namijenjen mladima i za mlade”, kažu iz Grada Zagreba.  Najavili su da će prostorom kluba u budućnosti upravljati oni koji će na javnom nadmetanju dati najbolje uvjete i najbolji program.

"Koji će za razliku od dosadašnje prakse, u partnerstvu s Gradom i u interesu mladih i kulture mladih, taj prostor voditi prema dogovorenim uvjetima, transparentno i na zakonit način", poručuju iz Grada Zagreba.

Na upit Hine, Grad Zagreb nije odgovorio o detaljima održavanja javnog natječaja, njegovom planiranom datumu niti uvjetima. 

U priopćenju je Grad Zagreb iznio razloge sudskog spora koji od 2015. vode sa zakupcem gradskog prostora, udrugom GSK Jabuka. Kažu da su s udrugom GSK Jabuka ugovor o privremenom zakupu gradskog prostora potpisali 2001. i to na vrijeme od godinu dana. 

"Nakon višegodišnjeg pokušaja reguliranja odnosa s obzirom na istek ugovorenog roka korištenja, pokrenut je postupak iseljenja 2015., ali je i nakon toga s predstavnicima korisnika održano niz sastanaka na kojima im je Grad Zagreb nudio rješavanje zakupnog odnosa", dodaje se.

Grad kaže da je po ishođenju pravomoćne i ovršne presude pokrenut ovršni postupak radi iseljenja u kojem je doneseno pravomoćno rješenje o ovrsi i po sudu određen dan deložacije.

Gradske vladi navode kako na današnji dan, dug prema Gradu Zagrebu s osnova korištenja prostora Jabukovac 28 iznosi gotovo pola milijuna kuna, te se iseljenjem stečajnog dužnika, nekretnina vadi iz stečajnog postupka upravo s namjerom da se osigura nastavak kulturne djelatnosti u prostoru.

Poručili su da su ovim “vra+ćanjem Jabuke mladima”, Grad Zagreb i gradonačelnik Milan Bandić, pokazali što je prioritet, kao i u slučaju “spašavanja od tajkunizacije kultnih zagrebačkih kina među kojima je i kino Europa”.

Viduka demantirao dugovanje: Grad nikada nije bio zakonski vlasnik Jabuke

Nedugo nakon priopćenja Grada Zagreba, reagirao je voditelj kluba Marin Viduka, ustvrdivši da Jabuka nema nikakva dugovanja. 

"Istina je da je GSK Jabuka potpisala s Gradom Zagrebom  2001. g. ugovor o korištenju poslovnog prostora što smo napravili zato, jer smo jedino tako od Grada mogli dobiti minimalne tehničke uvjete za obavljanje ugostiteljske djelatnosti koja je ishođena na tvrtku Glazbeni klub Jabuka d.o.o., čiji je udruga GSK Jabuka jedan od osnivača”, kaže Viduka. Tvrdi da se prema tom ugovoru, cijelo vrijeme Gradu Zagrebu plaća najamnina, tako da Jabuka nema nikakva dugovanja.

Kaže i da Grad Zagreb, koji se u svojoj današnjoj izjavi poziva na nezakonitosti, nikada nije bio zakoniti vlasnik prostora kluba Jabuka.

Navodi da je Osnovna škola Jabukovac Ugovorom o prijenosu prava vlasništva tek 2017. prenijela na Grad Zagreb vlasništvo nad prostorom Jabuke. Viduka tvrdi da je taj prijenos vlasništva napravljen nezakonito i bez ikakve naknade, a da je već prije tog datuma, Grad Zagreb podigao sudske postupke za našim iseljenjem, na što nisu imali pravo.

Napominje da se "Grad Zagreb i prije pokušao upisati kao vlasnik prostora Jabuke, ali je njihov zahtjev odbijen od strane Ministarstva znanosti pa se pribjeglo ovakvom nezakonitom Ugovoru o prijenosu vlasništva, čime je oštećena Jabuka, OŠ Jabukovac, a prije svega građani grada Zagreba".

Voditelj Jabuke u priopćenju kaže da je likvidaciju Jabuke predložio Grad Zagreb, koji je sam nezakonito imenovao odvjetničko društvo "Krsnik i partneri". Tvrde da to odvjetničko društvo sve postupke vodi u interesu Grada Zagreba, a protiv Jabuke, pa je Gradu Zagrebu od strane nezakonitog likvidatora priznat nepostojeći dug u iznosu od pola milijuna kuna i pokrenut stečaj.

Viduka kaže da su precinični navodi iz Grada Zagreba da ih se izbacuje kako bi se u Jabuci osigurao nastavak kulturne djelatnosti, jer se "kulturna djelatnost u Jabuci odvija već  52 godine, ali je očito da se ne odvija onako kako je to zamislio gradonačelnik".


Reci što misliš!