Zabava

tradicionalna spiza

Doris Pinčić za novu kulinarsku emisiju snimala reportažu o kualjskom brudetu

Doris Pinčić za novu kulinarsku emisiju snimala reportažu o kualjskom brudetu
TZO Kali

Prošloga je tjedna u Kalima boravila glumica i voditeljica Doris Pinčić u potrazi za tamošnjima tradicionalnim i prepoznatljivim jelom – kualjskim brudetom.

Doris je osmislila i provodi projekt pod nazivom ˝Kuhinja babe Eve˝, osim što je bila inspirirana svojim profesionalnim angažmanom u kulinarskim emisijama na ideju je uvelike utjecalo živo sjećanje na kuhinju njezine babe Eve koja je bila izvrsna kuharica. Želja joj je da obiđe Hrvatsku i predstavi tradicionalna manje ili više poznata jela određenog mjesta ili kraja. 

Obratila se i Kaljanima jer Doris ima kaljske korijene, njezina mama je iz obitelji Jurin, a prabaka iz Blaslovih.

S obzirom da je došla u najribarskije mjesto uvodni kadar je započeo šetnjom po rivi na Mulu i razgovorom s Ivom Vitlovim, poznatim starim ribarom i kapetanom. Domaćini su bili obitelj Perin u OPG-u Pierini, glavni kuhar Boženo, a na meniju kualjski brudet od gruževine. Dok su tekle pripreme za snimanje jela kod Pierinih, ekipa je otišla u potragu za drugim kadrovima koji će krasiti ovu kulinarsku reportažu iz Kali. U Veloj Luci zatekli su jedan brod u iskrcaju srdele, pripremu i odlazak ribara na pučinu. Posjetili su i intradu i maslinike.

Boženo je objašnjavao korak po korak kako se sprema tradicionalni brudet. Kod Pierinih pridružile su se i Kualjske posestrine i pobratini i dječica koja ih prate, pjevalo se i razgovaralo o Kalima i običajima. Osim brudeta koji je bio izuzetan, gostima su poslužili slane inćune, suhu ribu na bianco i paštetu od lokardi...


Reci što misliš!