Zabava

nepoznat kupac

Pramen Lincolnove kose na dražbi prodan za više od 81 tisuću dolara

Pramen Lincolnove kose na dražbi prodan za više od 81 tisuću dolara

Pramen kose Abrahama Lincolna, zajedno s krvavim telegramom o njegovu atentatu iz 1865. godine, prodan je u subotu na dražbi za više od 81.000 dolara.

Predmeti su prodani na dražbi održanoj u subotu, objavila je aukcijska kuća RR, čije je sjedište u Bostonu. Nije otkrivena nijedna informacija o kupcu.

Oko pet centimetara dugačak pramen kose nekadašnjega američkog predsjednika odrezao je liječnik koji je tijelo pregledao nakon njegova ubojstva, nedugo pošto ga je glumac John Wilkes Booth smrtno ranio u vošingtonskom kazalištu Ford's Theatre za trajanja predstave.

Aukcijska kuća navodi da je pramen predan liječniku, dr. Lymanu Beecheru Toddu, rođaku Mary Todd Lincoln, udovice šesnaestoga američkog predsjednika. Dr. Todd je bio prisutan tijekom pregleda Lincolnova tijela.

Pramen je priložen uz službeni telegram Ministarstva rata. Telegram je stigao u Washington 14. travnja 1865. godine u 23.00 sata, a aukcijska kuća jamči autentičnost pramena i telegrama.

Sin dr. Todda, James Todd je, u pismu iz 1945. napisao da je "pramen od tada u potpunosti pod nadzorom obitelji". RR Auction tvrdi da je pramen posljednji put prodan 1999. godine.

"Kad je riječ o uzorku pramena Lincolnove kose, njegovo je porijeklo vrlo važno. U ovom slučaju znamo da stigao od člana obitelji koji je bio pored predsjednikove postelje", rekao je Bobby Livingston, izvršni potpredsjednik RR Auctiona.

Postignuta cijena - 81.250 dolara nešto je veća od 75.000 dolara, koliko je od prodaje na dražbi očekivala aukcijska kuća.

Povjesničari tvrde da je telegram značajan jer opovrgava teoriju po kojoj je tadašnji ministar rata Edwin Stanton planirao ubiti Lincolna zbog njihovih osobnih i političkih nesuglasica.

Vremenski pečat na otpremnici ukazuje na to da su u noći kada je izvršen atentat na Abrahama Lincolna vojne telegrafske linije funkcionirale.

Gotovo 150 godina nakon smrti, Lincoln je legendarna figura u očima brojnih Amerikanaca. Ankete pokazuju da ga većina stanovnika SAD-a, uz Johna Kennedyja smatra najvećim američkim predsjednikom.
 


Reci što misliš!