Zabava

dobra duša zadra

Giovanni Matešić Jeremija posvetio pjesmu Gracijeli

Giovanni Matešić Jeremija posvetio pjesmu Gracijeli
ZadarPlus

Ovog su vikenda zadarske radijske postaje započele s premijernim emitiranjem najnovije pjesme Krešimira Perovića ''Gracijela''. Giovanni Matešić Jeremija napisao je tekst, glazba je zajedničko djelo Krešimira Perovića i Aleksandra Valenčića koji je ujedno i autor aranžmana.

Dok slušamo najnoviji glazbeni uradak, zamišljamo mnogima od nas Zadrana poznati lik Gracijele, jedne od onih osoba koje su samom svojom pojavom širile jedinstvenu atmosferu ulicama kojima bi prolazile.

Gracijela je, reći će oni malo oštrijeg jezika, bila zadarska kurtizana, prijateljica noći i ponekog razuzdanog oficira ili mornara. No, za one koji su je bolje poznavali, Gracijela je bila dobra duša ovoga grada koja u sebi nije imala ni trunke zloće.

Živjela je u oskudici i siromaštvu.

Njena će biografija možda jednom nekome poslužiti kao scenarij za dobar film, baš kao što je nedavno nadahnula autorski trojac koji joj je posvetio pjesmu; Giovanni Matešić Jeremija napisao je tekst, glazba je zajedničko djelo Krešimira Perovića i Aleksandra Valenčića koji je ujedno i autor aranžmana.

Krešo je sve objedinio svojim prepoznatljivim glasom i interpretacijom, a Gracijelu slušamo upravo danas premijerno jer je 10. svibnja blagdan Gospe Loretske koji se slavi u zadarskim Arbanasima u kojima je i pokojna Gracijela provela dio svog teškog života.

U Arbanasima i danas žive i Gospu Loretsku štuju Giovanni Matešić Jeremija i Krešimir Perović sa svojim obiteljima.
 


Reci što misliš!