Zabava

riječ redatelja

Antun Vrdoljak: Film "General" trebalo bi gledati samo na velikom platnu pulske Arene

Antun Vrdoljak, redatelj filma "General", koji će biti premijerno prikazan nakon svečanog otvaranja 66. Pulskog filmskog festivala, rekao je u subotu, uoči premijere, kako bi taj film trebalo gledati samo na velikom platnu pulske Arene.

"Gledanje filma u Areni je nešto posebno i veličanstveno i stoga ne bi nikome dao da pogleda ovaj film, nego samo u  Areni. Vjerujem da će publika biti zadovoljna jer moje filmove rade glumci, a ništa nije u Hrvatskoj lakše nego okupiti dobre glumce. Trebate ih samo pozvati, dati im dobre tekstove i onda to ide samo od sebe", rekao je Vrdoljak na konferenciji za novinare u Puli.

Dodao je da voli glumce jer je i on bio glumac te je kao glumac prije 60 godina u Puli dobio Zlatnu Arenu.

Komentirajući reakcije publike i medijske napise po kojima je "General" jedan od najočekivanijih filmova u Hrvatskoj u posljednjih dvadesetak godina, Vrdoljak je istaknuo kako bi bilo bolje reći da je "naviknut na to". "Ili afera ili dobar film", tako je, kaže, uvijek bilo u njegovom životu.

Govoreći o generalu Gotovini, istaknuo je da on nije čovjek od velikih predstava, nego vrlo skroman i vrlo inteligentan čovjek te da ga je upravo iz tog razloga pogodila njegova sudbina. 

"Dirnula me njegova sudbina jer su se neki vrlo ružno ponijeli prema njemu", dodao je. 

U četiri mjeseca snimljeno je i osam epizoda TV-serije.

Višnjić: Čim sam stigao iz Los Angelesa, počeli smo s noćnim snimanjem

Goran Višnjić, koji u filmu glumi generala Antu Gotovinu, rekao je da je njegova uloga u filmu kompleksna i nosi odgovornost.

to se tiče priprema, mogu reći da je bilo toliko želje da se ovaj film snimi, da smo toliko dugo razgovarali i razmišljali o tome, da je sve, kad smo konačno počeli, nekako sjelo na svoje mjesto. Cijela ideja snimanja filma počela je između redatelja Antuna Vrdoljaka i mene kada je general još bio u Haagu", rekao je Višnjić.

Dodao je da je ideja bila da se napravi film i da se, kako je rekao, "pokaže naša strana priče i da se pritom pomogne njegovom oslobađanju".

Višnjić je također kazao da za taj film nije bilo ponude kao za američki.

"U ovom slučaju nije došlo do ponude, nije ovo američki film u kojem te agent zove i nudi ulogu u filmu. To je bilo dogovorno napravljeno, ovaj film se dugo kuhao u nama, u pisanju scenarija i traženju financija. Kada smo konačno počeli snimati toliko je već kuhalo u nama da sam doletio iz Los Angelesa, tu noć bio u Gospiću i odmah smo počeli noćno snimanje. Nije bilo treme već napetost da smo spremni", rekao je Višnjić i dodao da je to njegov najveći projekt pred kamerama.

"Nikada nisam sudjelovao u takvom projektu. Bio sam na 'Hitnoj službi' dugo vremena, ali ovo je projekt koji je bio kompleksan. Tekstovi su izazovni i teški", kazao je Višnjić. Napomenuo je da je samo u jednom navratu razgovarao s generalom Antom Gotovinom koji je, kako je dodao, "jako samozatajan i ne voli se nametnuti, a ima puno dokumentarnih materijala".

"U filmu je bilo bitno prenijeti njegov karakter, stav, čvrstoću i osobnost. Mislim da smo u tome uspjeli", zaključio je glumac Goran Višnjić.

Uz njega su na konferenciji za novinare bili i ostali glumci: Rene Bitorajac, Goran Navojec, Borko Perić, Nataša Janjić i drugi.

Category: 1623 - 1623

Reci što misliš!