Zabava

humanitarna akcija

Zagrebačka adventska utrka sredinom prosinca

Zagrebačka adventska utrka sredinom prosinca
Marko Lukunic/PIXSELL

Utrka vilenjaka, Djedova Božićnjaka i drugih likova iz mašte održat će se u nedjelju, 16. prosinca, s početkom u 10 sati ispred hotela The Westin, a svi zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti do 1. prosinca u ponoć.

Tisuće kostimiranih trkača protrčat će i ovoga prosinca u adventskoj utrci središtem ukrašenog Zagreba, te podržati borbu protiv dijabetesa, najavili su organizatori humanitarne utrke.

Utrka vilenjaka, Djedova Božićnjaka i drugih likova iz mašte održat će se u nedjelju, 16. prosinca, s početkom u 10 sati ispred hotela The Westin, a svi zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti do 1. prosinca u ponoć.

Ove godine utrka je posvećena podizanju svijesti o važnosti tjelesne aktivnosti tijekom cijele godine, a posebice za osobe oboljele od dijabetesa.

Naime, u 2017. godini u Hrvatskoj je broj umrlih od dijabetesa porastao za zabrinjavajućih 23 posto u odnosu na godinu ranije. Stoga će se i dio sredstava prikupljenih od kotizacija utrke donirati Hrvatskom savezu dijabetičkih udruga.

"Cilj je na zabavan način osvijestiti građane o dobrobitima trčanja za zdravlje, ali i omogućiti svim sudionicima utrke jedinstven sportski doživljaj čarobnog zagrebačkog Adventa. Pozivamo sve građane da obuku svoje najluđe kostime i pridruže nam se na utrci od 5 ili 10 kilometara. Novost ovogodišnjeg, trećeg izdanja utrke, je da Zagreb Advent Run otvaramo i svim hodačima te nordijskim hodačima koje pozivamo da nam se pridruže na trasi od 5 kilometara", izjavio je Berislav Sokač, jedan od organizatora utrke i idejni začetnik Zagreb Advent Runa.

"Ove godine pozivamo dijabetičare da se u skladu sa svojim fizičkim mogućnostima uključe u samo utrku, makar i kao hodači", izjavila je Zrinka Mach, predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.

Sudionici utrke imat će priliku savjetovati se sa stručnjacima iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar“ koji će im mjeriti šećer u krvi i kontrolirati tlak, savjetovati se s kineziolozima o dobrobitima vježbanja te nutricionistima o pravilnoj i uravnoteženoj prehrani.

Organizatori utrke su tvrtka Run Croatia i agencija za odnose s javnošću i integrirano komuniciranje Millenium promocija, suorganizator je Grad Zagreb, dok je uvrštavanjem utrke u službenu adventsku ponudu Grada - "Advent u Zagrebu“ - podršku projektu pružila i Turistička zajednica grada Zagreba.

Svi zainteresirani za sudjelovanje u utrci mogu se prijaviti na službenim stranicama organizatora www.runcroatia.hr.