Zabava

ne propustite

Sezona na Silbi ove godine počinje ranije!

Sezona na Silbi ove godine počinje ranije!

Silba Environment Art najavljuje kako kreće s prvim aktivnostima projekta SOS Silba Off Season 2017., a proljetni niz aktivnosti na Silbi otvara se izložbom GEA Garbage Epic Art

Izložba je to umjetničkih instalacija koje je grafički umjetnik Nikola Vincelj Jinks kreirao na umjetničkoj koloniji na Silbi 2015. godine. 

Garbage Epic Art umjetnička je kolonija kojom svake godine pred početak turističke sezone očistimo silbenske plaže od otpada nanesenog morem tijekom zime, i onda reciklažom tog otpada stvaramo nove umjetničke predmete, instalacije, instrumente i uporabne predmete, koje zatim prezentiramo javnosti u obliku izložbe, aukcije, koncerta, akcije i/ili buvljaka.

Izložba GEA Garbage Epic Art otvorit će se u subotu, 22. travnja, na Dan planete Zemlje, u 20 sati u prostorijama MO Silba, i biti će otvorena svaki dan od 18 do 20 h do 2. svibnja.

S aktivnostima nastavljamo već u ponedjeljak, 24. travnja, radionicom suhozidne gradnje i sadnje kapara MOCIR KAPAR #2. Radionicu suhozidne gradnje voditi će Miran Križanić i Andro Nigoević iz udruge Dragodid.

Projekt Dragodid je inicijativa fokusirana na proučavanje i primjenu tehnika, materijala i struktura predajnog (narodnog, tradicijskog) graditeljstva na našem kršu. Ishodište projekta je selo Dragodid na otoku Visu, a glavne aktivnosti su organizacija suhozidnih graditeljskih radionica i popularizacija suhozidne tehnike gradnje.

Radionicu MOCIR KAPAR #2 započeti ćemo u ponedjeljak, 24. travnja predavanjem Ratka Kovačevića koji nam dolazi prenijeti svoje znanje i iskustvo u sadnji, uzgoju i kultiviranju kapara. Knjiga Kapar autora Ratka Kovačevića jedinstven je i cjelovit prikaz biljke koja raste samoniklo kao sastavni dio mediteranske makije ili kao ruderalna korovna vrsta na starim kamenim kućama Primorske Hrvatske.

Ratko Kovačević rođen je u Kotišini kraj Makarske. Ekološki je aktivist i jedan od osnivača udruge Split – zdravi grad, u kojoj je osmislio desetogodišnji program Zeleni, rascvjetani, mirisni i ljepši Split te organizirao projekte pod nazivom Cvijet gradu prijatelju – Cvijet Splitu.

Knjigu Kapar izdao je 2005., a u sklopu ove radionice osim predavanja, dati će nam mnoštvo korisnih savjeta na licu mjesta, dok budemo sadili sadnice kapara uzgojene na Silbi u suhozid koji ćemo, uz vodstvo i pomoć udruge Dragodid, sami napraviti.

Zbog svega ovoga, a i zbog predivne Silbe, pridružite nam se u proljetnim aktivnostima na ovom malom otoku.

Aktivnosti platforme SOS Silba Off Season organiziraju udruga Mavena i umjetnička organizacija SEA Silba Environment Art, uz donatore Ministarstvo kulture RH, Grad Zadar i Zadarsku županiju. Za sve informacije i prijave na radionicu obratite se na mail: info@silba-environment-art.hr.


Reci što misliš!