Zabava

Zlatna palma

Tajlandski film pobjednik ovogodišnjeg festivala u Cannesu

Tajlandski film pobjednik ovogodišnjeg festivala u Cannesu

Najboljom glumicom proglašena je Francuskinja Juliette Binoche, a za najboljeg glumca podijelili su nagradu Španjolac Javier Bardem i Talijan Elio Germano.

Tajlandski film Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives osvojio je Zlatnu palmu za najbolji film na festivalu u Cannesu. Mističnu priču o reinkarnaciji režirao je Apichatpong Weerasethakul, donosi hrt.hr.

Weerasethakul, koji je već osvajao nagrade na kanskom festivalu, više je puta naglašavao da je u mislima na Tajlandu, gdje su u tijeku sukobi vlasti i crvenokošuljaša.

Film Of Gods and Men, francuskog redatelja Xaviera Beauvoisa, snimljen prema istinitoj priči o sedam svećenika ubijenih tijekom građanskog rata u Alžiru 1990., osvojio je Grand Prix.

Najboljom glumicom proglašena je Francuskinja Juliette Binoche, za ulogu u Certified Copy iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

Nagradu za najboljega glumca podijelili su Španjolac Javier Bardem, za ulogu u filmu Biutiful, i Talijan Elio Germano, za ulogu u filmu Our Life.

Francuski glumac i redatelj Mathieu Amalric osvojio je nagradu za najboljeg redatelja, za film On Tour. Nagrada za najbolji scenarij otišla je u Južnu Koreju, za film Poetry. Kanadski film A Screaming Man osvojio je nagradu stručnog žirija.

Zlatnu kameru, nagradu za najbolji debitantski film, osvojio je Leap Year redatelja Michaela Rowea.

Žirijem je predsjedao američki redatelj Tim Burton, a pomagali su mu glumci Benicio del Toro, Kate Beckinsale i Giovanna Mezzogiorno te glazbenik Alexandre Desplat.

 

 


Reci što misliš!