Zabava

Robert Predrag Žmire

Uspjeh u Masterchefu posvećujem svojoj kćerkici Mili

Uspjeh u Masterchefu posvećujem svojoj kćerkici Mili

Dok traje show, kandidati borave u kući u sjevernom dijelu Zagreba, gdje su prema pravilima izolirani od vanjskog svijeta...

Otkako se na Novoj TV emitira Mas­­terchef, kuhanju je naglo porasla popularnost. A za to su naj­­zaslužniji gastro entuzijasti koji se u sklopu reality showa os­­­mišljenog prema BBC-jevoj uspješnici nadmeću za titulu Masterchef i nagradu od 200.000 kuna, piše slobodnadalmacija.hr

Nitko od dvadeset kandidata, koliko ih je nakon nekoliko audicija ušlo u Masterchef kuhinju, nije profesionalni kuhar, no svima je kuhanje strast kojoj posvećuju mnogo slobodnog vremena, piše Gloria. Dok traje show, kandidati borave u kući u sjevernom dijelu Zagreba, gdje su prema pravilima izolirani od vanjskog svijeta...

- Toliko nam je “teško” da slobodno vrijeme nakon cjelodnevnog snimanja kratimo zafrkancijom i jelom. Narežemo pancetu, sir, luk, češnjak, natočimo pokoju čašu piva ili vina, i “jadamo” se do kasno u noć. Kad nam postane užasno teško, što smo, eto, odvojeni od svijeta, tješimo se sviranjem gitare i pjesmom - otkriva konobar Robert Predrag Žmire, jedini kandidat koji je u kuharskom dvoboju u showu nadmašio profesionalca.

Uspjeh je posvetio je kćerkici Mili (5), koja s majkom živi u Nizozemskoj, gdje je i on odrastao u obitelji “gastarbajtera”. Ondje je i počeo pokazivati interes prema gastronomiji, kuhajući još kao osnovnoškolac i oduševljavajući svojim kreacijama roditelje - majku Ivanku, spremačicu, i oca Antu, tokara.

Za jednu godišnjicu braka ih je, primjerice, iznenadio fazanom a la wild koji je pripremio prema receptu iz majčine kuharice. Zbog toga je i poželio postati profesionalni kuhar te se upisati u Srednju strukovnu školu “Blaž Jurjev Trogiranin” u domovini - kako bi usavršio materinski jezik i osnažio spone s Hrvatskom. No, zakasnio je s prijavom za kuharski smjer pa nije bilo druge nego upisati konobarski - u kojem je još bilo slobodnih mjesta.

- Godinama sam radio kao konobar i zavirivao kuharima u lonce ne bih li nešto naučio. Moje znanje došlo je do izražaja kad sam prije devet godina u nizozemskom gradu Breda postao voditelj talijanskog restorana. Od obične zalogajnice pretvorio sam ga u slow food okupljalište s probranim talijanskim jelima. Nisam ondje kuhao, imao sam sjajnog chefa koji je kreirao jelovnike. Toliko sam se unio u posao, koji je cvjetao, da sam zanemario brak - govori Žmire, koji se nakon bračnog kraha vratio u Trogir, rodni grad svoje majke.

Ondje je sve, kako kaže, došlo na svoje: prije četiri godine upoznao je svoju djevojku Jelenu, studenticu splitskog Pravnog fakulteta, godinu poslije je s partnerom u staroj gradskoj jezgri otvorio dućan s delicijama Delicium nostrum, a ako pobijedi u showu, otvorit će i dalmatinsku konobu u kojoj će, napokon, on biti chef.  


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.