Robert Predrag Žmire
Uspjeh u Masterchefu posvećujem svojoj kćerkici Mili
Dok traje show, kandidati borave u kući u sjevernom dijelu Zagreba, gdje su prema pravilima izolirani od vanjskog svijeta...
Otkako se na Novoj TV emitira Masterchef, kuhanju je naglo porasla popularnost. A za to su najzaslužniji gastro entuzijasti koji se u sklopu reality showa osmišljenog prema BBC-jevoj uspješnici nadmeću za titulu Masterchef i nagradu od 200.000 kuna, piše slobodnadalmacija.hr
Nitko od dvadeset kandidata, koliko ih je nakon nekoliko audicija ušlo u
Masterchef kuhinju, nije profesionalni kuhar, no svima je kuhanje
strast kojoj posvećuju mnogo slobodnog vremena, piše Gloria. Dok traje show, kandidati borave u kući u sjevernom dijelu Zagreba, gdje su prema pravilima izolirani od vanjskog svijeta...
- Toliko nam je “teško” da slobodno vrijeme nakon cjelodnevnog snimanja
kratimo zafrkancijom i jelom. Narežemo pancetu, sir, luk, češnjak,
natočimo pokoju čašu piva ili vina, i “jadamo” se do kasno u noć. Kad
nam postane užasno teško, što smo, eto, odvojeni od svijeta, tješimo se
sviranjem gitare i pjesmom - otkriva konobar Robert Predrag Žmire, jedini kandidat koji je u kuharskom dvoboju u showu nadmašio profesionalca.
Uspjeh je posvetio je kćerkici Mili (5), koja s majkom
živi u Nizozemskoj, gdje je i on odrastao u obitelji “gastarbajtera”.
Ondje je i počeo pokazivati interes prema gastronomiji, kuhajući još kao
osnovnoškolac i oduševljavajući svojim kreacijama roditelje - majku Ivanku, spremačicu, i oca Antu, tokara.
Za jednu godišnjicu braka ih je, primjerice, iznenadio fazanom a la wild
koji je pripremio prema receptu iz majčine kuharice. Zbog toga je i
poželio postati profesionalni kuhar te se upisati u Srednju strukovnu
školu “Blaž Jurjev Trogiranin” u domovini - kako bi usavršio materinski
jezik i osnažio spone s Hrvatskom. No, zakasnio je s prijavom za
kuharski smjer pa nije bilo druge nego upisati konobarski - u kojem je
još bilo slobodnih mjesta.
- Godinama sam radio kao konobar i zavirivao kuharima u lonce ne bih li
nešto naučio. Moje znanje došlo je do izražaja kad sam prije devet
godina u nizozemskom gradu Breda postao voditelj talijanskog restorana.
Od obične zalogajnice pretvorio sam ga u slow food okupljalište s
probranim talijanskim jelima. Nisam ondje kuhao, imao sam sjajnog chefa
koji je kreirao jelovnike. Toliko sam se unio u posao, koji je cvjetao,
da sam zanemario brak - govori Žmire, koji se nakon bračnog kraha vratio
u Trogir, rodni grad svoje majke.
Ondje je sve, kako kaže, došlo na svoje: prije četiri godine upoznao je svoju djevojku Jelenu, studenticu splitskog Pravnog fakulteta, godinu poslije je s partnerom u staroj gradskoj jezgri otvorio dućan s delicijama Delicium nostrum, a ako pobijedi u showu, otvorit će i dalmatinsku konobu u kojoj će, napokon, on biti chef.
Vezane vijesti
-
Polovicu showa smo već prošli, a u utrci za pobjedom ostalo je deset najboljih kuhara amatera treće sezone MasterChefa. Zadaci su sve teži, žiri sve zahtjevniji
-
Nakon što su se kandidati predstavili sa svojim autorskim jelima žiri će provjeriti i njihovo kulinarsko predznanje, morat će pokazati svoje poznavanje namirnica
-
-
Mladi 22-godišnji kuhar Nikola Lesar drugi je hrvatski Masterchef
Izdvojeno
-
Odlukom općinskog načelnika, Općina Preko i ove će godine umirovljenicima i korisnicima prava u sustavu socijalne skrbi dodijeliti božićnice.
-
Na blagdan svete Lucije učenici Osnovne škole Voštarnica, u pratnji ravnateljice Irene Dukić i učiteljica edukacijskih rehabilitatorica, posjetili su zadarsku gradsku upravu.
-
Dođite u Glazbenu zbirku Gradske knjižnice Zadar u ponedjeljak 16. prosinca na Božićni kviz!
-
Iz zadarske Elektre stiže obavijest o privremenom prekidu u opskrbi električnom energijom u ponedjeljak, 16. prosinca zbog radova prema sljedećem rasporedu
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.