Zabava

Otvaranje novih tržišta

Splitski glazbenici najtraženija "roba" u regiji

Splitski glazbenici najtraženija

Nekoć dijaspora, danas regija – tako bi se mogla okarakterizirati aktualna situacija na glazbenom terenu

Oliver u Australiji, Grdović u Americi, Gibonni u Novom Sadu, Tony Cetinski u Beogradu... samo su neki od domaćih glazbenika koji su u posljednje vrijeme prešli hrvatsku granicu kako bi pjevali pred publikom koja, baš kao i ovdašnja, dobro poznaje njihov repertoar. No, put preko "bare" dalek je i skup, u posljednje vrijeme na njega odlaze tek rijetki, susjedstvo je puno više "in", piše slobodnadalmacija.hr

 

Pojedini su se hrvatski izvođači u proteklih nekoliko godina prometnuli u glazbene zvijezde regije koje redovito obilaze publiku u svim državama u susjedstvu brojeći niz pozamašno honoriranih nastupa, dok drugi tek pokojim koncertom pokušavaju otvoriti tržišta okolnih zemalja.

Trudna Severina je sa zadnjim studijskim albumom "Zdravo Marijo", a kasnije i live DVD i CD izdanjem "Tridesete", zabetonirala i kapitalizirala status regionalne zvijezde, prvi put zahvaljujući i brojnim nastupima u Srbiji, gdje je nakon koncerta u beogradskoj "Areni" pjevala pred publikom u Vršcu, Užicama, Nišu, Paraćinu..., a istodobno i pred obožavateljima u BiH, Sloveniji i Crnoj Gori, te znatno manje u Hrvatskoj. Najveću beogradsku dvoranu dvaput su punili članovi "Parnog valjka", u njoj su gostovali i "Novi fosili" i Tony Cetinski, a upravo je Tony njome počeo "otvarati" posao i u susjednoj državi ne zadržavši se samo na jednom koncertu. Sve češći beogradski gost nedvojbeno je postao regionalna zvijezda, kaže njegova PR menadžerica Snježana Jerković.

- Nakon beogradske "Arene", Tony je početkom srpnja promovirao svoj "Best of" album na Kalemegdanu. U Crnoj Gori, na njegovu ljetnom koncertu u Nikšiću, nije se moglo prolaziti kolika je bila gužva, pjevao je na trgu u Budvi, a u tamošnjoj diskoteci "Top Hill" nastupao je pred pet, šest tisuća ljudi. U Sloveniji je kao doma, baš kao i u BiH - navodi PR menadžerica pjevača koji je ovih dana svojim koncertom uveličao otvaranje beogradskoga kluba "F6", a za Novu će pjevati u Budvi.

Brojni su hrvatski glazbenici proteklih godina pjevali i pred posjetiteljima beogradskog "Sava centra", a među njima Arsen Dedić, Massimo Savić, Neno Belan, Josipa Lisac, Goran Karan, Boris Novković, Nina Badrić, Petar Grašo... Potonji se Splićanin niz posljednjih godina fokusirao na koncerte u susjedstvu, ponajviše Sloveniji.

- Slovenska publika voli Dalmatince. I voli klape. Šest, sedam klapa je u rujnu s Petrom kao gostom održalo dva dupkom puna koncerta na ljubljanskim Križankama - ističe njegov menadžer Dragan Hamović, koji se brine i o karijeri Petrove djevojke Danijele. Dvojac, kaže, najviše nastupa u Sloveniji i BiH, Petar je održao nekoliko koncerata u Srbiji i Crnoj Gori, dok Danijela, koja će na radni doček 2012. također u Budvu, tek namjerava otvoriti to tržište. - Posao u Hrvatskoj općenito je pao. Zatvorile su se mnoge diskoteke, ne radi se s tako velikim opsegom kao nekada - ne krije Hamović.

Među Splićanima koji broje sve manje koncerata na domaćem terenu u posljednjih je godinu, dvije i Goran Karan, i to zato što je, kaže njegova menadžerica Ornela Kipčić-Bauer, previše angažiran izvan granica Hrvatske. Karan je lani, zahvaljujući intenzivnoj suradnji s proizvođačem poznatog bioaktivnog napitka, proputovao od Disneylanda do Bahama i Tahitija, a poslije je održao i turneju po Australiji, Kanadi i Americi. Ove je godine najviše nastupao u Njemačkoj.

- Goran je pjevao i u Budimpešti na gala događanju u jednome muzeju, sudjelovao na feštama u Dubrovniku i Makarskoj, čest je gost u Sarajevu. Od 2007. redovito na Dan žena pjeva u beogradskom "Sava centru", a u Beogradu je i čest sudionik dalmatinskih koncerata s više izvođača. Ljudima je Dalmacija egzotika, ne samo u regiji, nego i Japancima, Šveđanima, Kinezima, Amerikancima... Obožavaju "Lipa si, lipa", "Vagabunda" - kaže Karanova menadžerica.

Svestrani je glazbenik svoj repertoar prilagodio vrsti nastupa i publici pred kojom pjeva, pa tako na koncertima u inozemstvu nerijetko izvodi i pjesme Franka Sinatre, Toma Jonesa, Stinga, skupine U2... Klapska pjesma, dalmatinski pop, rock i operne arije - sve je to dio njegova glazbenog repertoara, a početkom srpnja zatekao se i na Olimpijskom stadionu u Berlinu gdje je, u povodu Festivala svjetskih kultura, izvedena njegova pjesma "All the Colours of the Rainbow" koju je više od 200 glazbenika snimalo na tri kontinenta.

Među prvim hrvatskim izvođačima koji su nakon rata održali koncerte u Srbiji bio je i "Magazin".

Dok splitski sastav ponovno osvaja ovdašnju publiku s pjevačicom Andreom Šušnjarom, njegova nekadašnja pjevačica Jelena Rozga u jeku popularnosti na domaćem terenu priprema svoj prvi solistički koncert u Beogradu. Jelena će u petak pred tamošnjom publikom zapjevati skladbe koje je objavila samostalno, ali i pjesme iz "Magazinova" repertoara. Na svojim ih koncertima također izvode i njegove bivše pjevačice Danijela Martinović i Ivana Kovač.

SD/eZd

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.