Zabava

Angelina Jolie među najvećim gubitnicima

Oscar 2012: Meryl Streep nominirana rekordni 17. put

Oscar 2012: Meryl Streep nominirana rekordni 17. put

Režijski prvijenac Angeline Jolie “U zemlji krvi i meda“ nije uključen u utrku za najbolji “strani“ film

Bitka između “Umjetnika“ Michela Hazanaviciusa i “Nasljednika“ Alexandrea Paynea, započeta na dodjeli Zlatnih globusa, seli se i u oskarovsku arenu. Oba filma zaradila su multiple nominacije za 84. po redu Akademijinu nagradu, čija se dodjela održava 26. veljače, piše slobodnadalmacija.hr

Konkretno, predloženi su za najbolji film, redatelja, glavnu mušku ulogu (Jean Dujardin, George Clooney), originalni (“Umjetnik“) i adaptirani scenarij (“Nasljednici“), s time da u važnijim kategorijama “The Artist“ još bilježi sporednu žensku izvedbu (Berenice Bejo), a tu su i nominacije za glazbu, kostimografiju, scenografiju, montažu, kameru...

No, čak i više nominacija od favoriziranog “Umjetnika“, njih 11, broji “Hugo“ Martina Scorsesea, uključujući onu za najbolji film, redatelja i adaptirani scenarij, što je samo jedno od ovogodišnjih iznenađenja Akademijinih glasača. Primjerice, umjesto meksičkog glumca Demiana Bichira (“Bolji život“) i Garyja Oldmana (“Dečko, dama, kralj, špijun“) predloženih za glavnu mušku ulogu, u toj se kategoriji očekivalo ime Michaela Fassbendera (“Shame“) ili Leonarda DiCaprija (“J. Edgar“), možda i Ryana Goslinga (“Martovske ide“, “Vožnja“).

“Autsajderica“ Rooney Mara ipak je (zasluženo) uključena u nominacije za glavnu žensku ulogu (“Muškarci koji mrze žene“), ali ne i Tilda Swinton (“Moramo razgovarati o Kevinu“). Iznenađenja su prisutna i kod muške sporedne uloge, kamo su neočekivano upali (uistinu odlični) "bad boy" Nick Nolte (“Ratnik“) i veteran Max Von Sydow (“Jako glasno i nevjerojatno blizu“), no kratkih rukava ostao je Albert Brooks (“Vožnja“).

Drama u kojoj Sydow nastupa, “Extremely Loud and Incredibly Close“, također se, na čuđenje mnogih, našla među devet najboljih filmova, jednako kao što iznenađuje nominacija za najboljeg redatelja ekscentričnom Terrenceu Malicku (“Drvo života“) i Woodyju Allenu (“Ponoć u Parizu“), umjesto Akademijinom miljeniku Stevenu Spielbergu (“Put rata“).

Spielberg je zakinut i u kategoriji najboljeg animiranog filma – “Avanture Tintina“, kamo su mu put pripriječili "Rango", "Kung Fu Panda 2“ i “Mačak u čizmama“, kao i europski crtići “Mačka u Parizu“ i “Chico&Rita“. Ni režijski prvijenac Angeline Jolie “U zemlji krvi i meda“ nije uključen u utrku za najbolji “strani“ film. U toj je kategoriji pobjeda naizgled suđena iranskoj drami “Nadir i Samin se rastaju“.

SD/eZd 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.