Zabava

Znanost

Nova teorija - vanzemaljci su teški do 300 kilograma

Nova teorija - vanzemaljci su teški do 300 kilograma

Nitko zapravo ne zna jesmo li sami u svemiru ili je on preplavljen superpametnim izvanzemaljcima. Ali, to nije zaustavilo znanstvenike da pokušaju utvrditi kakav oblik imaju pametni izvanzemaljci.

Dr. Fergus Simpson, kozmolog sa Sveučilišta Barcelona u svojem novom radu iznosi teoriju da bi najinteligentniji izvanzemaljci vjerojatno težili preko 300 kilograma, sa srednjom vrijednosti tjelesne mase "sličnom polarnim medvjedima", piše Huffington Post.

Da takvo biće ima ljudske proporcije, bilo bi više od Roberta Wadlowa, za kojeg se vjeruje da je s 2,72 m bio najviši čovjek koji je ikad živio.

Simpsonov rad prepunjen je matematičkim jednadžbama, ali objasnio je da mu je početna točka istraživanja bila razmotriti odnos između broja individualaca na Zemlji i tjelesne težine tih individualaca. "Mrava vrlo lako ima puno više od nas jer su mali. Naša velika tijela traže puno više energije iz lokalnih izvora pa bi bilo nemoguće da nas ima koliko i mrava. Prema tomu, trebali bismo očekivati da fizički veće vrste imaju manje individua od manjih vrsta. A trebali bismo očekivati da smo među većim populacijama. Što znači da je puno veća šansa da smo mi mravi među inteligentnim vrstama", poručio je.

Ili, kako je Newsweek objasnio Simpsonov argument, vjerojatno postoji više planeta s relativno malim životinjama nego planeta s relativno velikim životinjama. Ima smisla pretpostaviti da je Zemlja u prvoj kategoriji pa možemo pretpostaviti da su ljudi vjerojatno među manjim inteligentnim bićima.

A što drugi znanstvenici misle o Simpsonovom radu?

"Mislim da je izračun prosječne veličine razuman", kazao je dr. Duncan Forgan, astrobiolog sa Sveučilišta St. Andrews u Škotskoj, koji nije bio uključen u Simpsonovo istraživanje.

Ali, dr. Seth Shostak, astronom u SETI-ju, ne misli tako.

"Ovdje postoji pretpostavka da inteligentni život dolazi u svim veličinama i radi to prema manje ili više jednakoj vjerojatnosti. To može biti istina, ali na Zemlji se pokazalo da veće nije uvijek bolje, barem kad pričamo o mozgovima. Dupini imaju viši IQ od kitova, a vrane su pametnije od orlova. Hobotnice su bistrije od divovskih lignji, a očito je da smo mi pametniji od polarnih medvjeda", kazao je i odlučno poručio da ne možemo znati jesu li "mali zeleni zapravo veliki zeleni" sve dok ne ostvarimo kontakt. Dakle, morat ćemo pričekati dotad.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.