Zabava

Okupljeni članovi HGU-a u HUZIP-a

Pokrenute tužbe zbog nelegalnog korištenja glazbe na internetu

Pokrenute tužbe zbog nelegalnog korištenja glazbe na internetu

Hrvatska glazbena unija i Hrvatska udruga za zaštitu izvođačkih prava najavili su tužbe protiv T-coma i Deezera zbog, kako kažu, nelegalnog korištenja glazbe na internetu, a za koju krive diskografe.

Okupljeni članovi HGU-a u HUZIP-a naglasili su da se ne protive razvoju digitalnog tržišta ali da žele ravnomjernu raspodjelu novca na koju ne pristaju diskografi. Napominju da je HDU bez znanja glazbenika odlučila dati sve u distribuciju putem servisa Deezer, pritom se pozivajući na diskografske ugovore, koji kod većine izdanja nastalih prije 1990., taj oblik ne pokrivaju. Paolo Sfeci iz HGU:

Ja tvrdim da ja nisam prenio diskografima pravo distribucije na internetu. Ugovori to potvrđuju. Nitko od izvođača nema ugovore, da se razumijemo. Samo diskografi imaju ugovore i ne žele ih pokazati.

Mi smo imali pravnu komisiju koja je trebala pregledati ugovore, a kojoj su diskografi odbili pokazati ugovore. Jedini način da dođemo do tih ugovora je da idemo na sud.

Nažalost tu su se Deezer i T-com pojavili kao kolateralne žrtve.

Njih su diskografi prevarili jer su se lažno deklarirali kao vlasnici izvođačkih prava.Kažu da od 100 kuna prometa od korištenja glazbe na internetu izvođačici ili izvođaču ide 4 kune, dok prateći glazbenici ne dobivaju ništa, a ostatak odnosno 84% zarade od glazbe na internetu završi kod posrednika internet providera, glazbenih servisa i diskografa. Mirela Priselac:

''Jednostavno ovdje je stvar o krađi. Stvar je principa za što se borimo, ali isto tako je stvar i u novcu, recimo popu pop. Novac koji bi trebao ići nama kao izvođačima, koji od toga živimo ide svima drugima osim nama.''

Da li je fer da se muzičarima daje najmanji postotak, da li je fer da nas se pljačka.Iz HGU-a kažu kako ne spore diskografima da naplaćuju diskografska prava, ali spore da naplaćuju i zadržavaju za sebe izvođačka prava ako za to nema pravne osnove.

Smatraju da se ne radi o borbi za novac već o pozicioniranju na internet tržištu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.