Zabava

Kralj rock 'n' rolla

Elvis Presley danas bi proslavio 81. rođendan

Elvis Presley danas bi proslavio 81. rođendan

Elvis Aron Presley rođen je na današnji dan, 8. siječnja 1935. godine u gradiću Tupelo, u američkoj državi Mississippi, danas bi proslavio svoj 81. rođendan. 

 

Poznat i kao Kralj rock 'n' rolla, budući da je uvelike promijenio i utjecaj na taj žanr glazbe. S 12 godina Kralj se s roditeljima preselio u Memphis, gdje je upijao razne glazbene stilove od bluesa, countryja, popa i gospela, što mu je uvelike pomoglo da razvije vlastiti rock stil. Nakon završetka srednje škole zapjevao je za sun Records, a 1955. godine dobiva svoj prvi ugovor. 
 
Prvi Elvisov singl je pjesma "That's All Right Mama" iz 1954. godine. Uz taj singl, njegove se prve pjesme "Heartbreak Hotel", "Hound Dog" i "Don't Be Cruel", smatraju ne samo njegovim najboljim singlovima, već i najboljim rock and roll pjesmama ikada snimljenim.

Njegov jedinstveni stil i prepoznatljiv zvuk u kombinaciji različitih glazbenih utjecaja rušio je socijalne i rasne barijere toga vremena, zbog se čega Elvis Presley smatra najvažnijom osobom američke glazbene kulture 20. stoljeća i najodgovornijim za popularizaciju rock and rolla u svijetu.

Elvis je umro u svom domu Memfisu 16. kolovoza 1977. kada je pronađen mrtav u svojoj kupaonici u Gracelandu od zatajenja rada srca. Fenomen kralja rock'n'rolla nastavio je imati svoje poklonike do dana današnjeg. Graceland je hodočašće milijunima ljubitelja njegove glazbe, a tisuće njegovih imitatora i danas dobro zarađuju izvođenjem njegovih pjesama u klubovima diljem svijeta. 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.