Zabava

Tragedija

Na današnji dan "umrla je glazba"

Na današnji dan

Na današnji dan, 3. veljače 1959. godine, tek sat vremena nakon ponoći, u Clear Lakeu u Iowi dogodila se avionska nesreća koja je zavila u crno glazbeni svijet. Taj dan ušao je u povijest pod imenom "Dan kada je glazba umrla", jer su u padu malog zrakoplova život izgubile čak tri legende rock'n'rolla: slavni Buddy Holly, Big Bopper i Richie Valens.

 

Tragedija se dogodila neobičnim spletom okolnosti: trojica glazbenika na turneju su krenula autobusom, no zima je bila toliko hladna da im je bubnjar, nakon što im se pokvarilo grijanje, završio u bolnici zbog ozeblina na stopalima. Stoga su odlučili platiti svaki po 36 dolara za let do Farga u Sjevernoj Dakoti, nedaleko sljedećeg odredišta turneje, Mooreheada u Minnesoti.

Kultni Dion DiMucci iz Dion and the Belmonts, spasio se time što nije htio platiti toliki novac za let, koji je koštao koliko i mjesečna stanarina njegovih roditelja. Prateći glazbenici Tommy Allsup i kasnije slavni pjevač Wylon Jennings također su mogli biti s Hollyjem u zrakoplovu, no Richie Valens je bacanjem novčića osvojio Allsupovo mjesto, dok je Jennings svoje ustupio Big Bopperu, koji je ranije obolio od gripe.

Tu "razmjenu" sjedala prati i još jedna tužna priča koja je Jenningsa proganjala do kraja života. Naime, kad je Holly saznao da mu basist neće letjeti s njim, u šali mu je rekao "dabogda se smrznuo u autobusu", a Jennings je na to odgovorio sudbonosno "dabogda ti se avion srušio". Jennings je preminuo 2002. godine, a te su ga riječi pratile do posljednjeg trenutka.

Nažalost, odmah nakon polijetanja mali jednomotorni zrakoplov Beechcraft Bonanza se naime srušio i ubio pilota i svu trojicu slavnih glazbenika. Njihovu smrt je opjevao Don McLean 1971. godine, a slavnu "American Pie" je kasnije, između ostalih, obradila i Madonna u popularnom hitu.

Buddy Holly je u samo četiri godine duge glazbene karijere zadužio svijet nemjerljivim utjecajem na rock'n'roll uopće, pa i na velikane poput Beatlesa, Stonesa i niza drugih glazbenika.

J. P. Richardson, zvani "Big Bopper" upisao se u povijest hitom "Chantilly Lace", a njegovo televizijski nastup s tom pjesmom 1958. godine smatra se prvim videom u povijesti rocka. Bilo je to dva desetljeća prije MTV-a.

Treći stradali, Richard S. Valenzuela, poznatiji kao Ritchie Valens, potekao je iz useljeničke meksičke obitelji, a od malih nogu je sjajno svirao gitaru, trubu i bubnjeve. Prvi je ugovor potpisao već prije punoljetnosti, zvali su ga "Little Richardom doline San Fernando" po popularnom rockeru, a onda su uslijedili hitovi poput balade "Donna" i legendarne "La Bambe". U pitanju je zapravo stara španjolska melodija kojoj je talentirani Valens dodao rock'n'roll štih i tako je pretvorio u svevremenski hit. Nažalost, nije doživio osamnaesti rođendan i nije sačuvan nijedna kvalitetna snimka njegovih živih izvedbi, a njegov biografski film nosi naziv upravo "La Bamba".


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.