Zabava

Uzeli smo u obzir sve pozitivne i negativne stvari

Pickbox i Netflix - prednosti i nedostaci

Pickbox i Netflix - prednosti i nedostaci

Otkad se Netflix prije nešto više od mjesec dana ušuljao na hrvatsko tržište, mnogi su se zapitali isplati li se to i što ti likovi uopće glume s ponudom koja nije kao američka i titlovima koji su talijanski, a ne hrvatski.

 

Stoga, odlučili smo provesti mjesec dana proučavajući ponudu novopridošlice i usporediti je s onom starosjedioca Pickboxa, kako bismo vam barem malo pomogli kod odluke koga izabrati... Ili ćete se ipak na kraju vratiti životu odmetnika i bezbožnika kojima ništa, pa čak ni intelektualno vlasništvo nije sveto.

Uzeli smo u obzir sve pozitivne i negativne stvari i pozabavili se ovom velikom nedoumicom ljudi koji pate od kroničnog viška vremena.

PICKBOX

Sadržaj:

Pickbox ima sadržaj koji je prilagođen ukusu publike ovih prostora i to je njihovo glavno obilježje. U isto vrijeme to ne podrazumijeva neke drastične razlike već činjenicu da postoji puno već viđenih serija što u isto vrijeme može biti i dobra i loša stvar.

Od serija tu su: Stargate Atlantis, Stargate SG-1, Vikinzi, Agenti SHIELD-a, Jednom davno, Savršena formula, Sjeme života, Siročad, Breaking Bad, Doktori za seks, Državna tajnica, Pod kupolom, 4400, Fargo, Milijarde, Moći, Transparentno, Sherlock, Kronike Lizzie Borden, Mladi vukodlak...

No, s druge strane imaju prilično jak izbor starijih serija kao što su: Kafić uzdravlje, Frostov pristup, Twin Peaks, Zvjezdane state: Nova generacija, Seinfeld, Dadilja, Uvod u anatomiju, Oz i Svi vole Raymonda.

Što se filmova tiče, i Pickbox i Netflix na tom su terenu izuzetno slabi, a ponuda je smiješno bezvezna, ali i očekivana jer serije su u ovom kontekstu mama. S druge strane, ponuda za klince je solidna iako i tu ima puno mjesta za napredak.

Prednosti:

Definitivno lokalizirani sadržaj. Titlovi i sinkronizirani crtići su pun pogodak u svakom pogledu, a roditelje će ovo dodatno obradovati jer bez obzira gdje bili, sa sobom uvijek imaju prijenosnu videoteku za klince.

Kao što smo već napisali, sadržaj je u određenoj mjeri prilagođen hrvatskom ukusu. U prvom redu to su hrvatski titlovi na svim filmovima i serijama, ali i serije kao što su u ovim krajevima obožavane "Mućke", "Poirot", "Bračne vode" ili "Dražesni pupoljci svibanjski". Štoviše, jedna od većih prednosti Pickboxa je to što ćete zaista moći ponoviti gradivo jer starijih je serija daleko više nego kod konkurencije.

S druge strane, nekima bi upravo to mogao biti nedostatak.

Najveća prednost svakako su cijena i podrška korisnicima. Naime, za samo 38 kuna (još jeftinije ako se pretplatite na godinu dana) dobivate mogućnost paralelnog gledanja na dva uređaja i sve to bez ugovorne obaveze. Dakle, u svakom trenutku možete odustati i uslugu ponovno aktivirati, a kad 38 kuna podijelite na dvije osobe, nemamo što dodati.

Nedostaci:

Uz problem s HD sadržajem o kojem ćemo nešto kasnije, Pickboxu nasušno nedostaje kvalitetniji preglednik sadržaja. Frustrirajuća nepreglednost nakon nekog vremena počinje ići na živce.

Daleko od toga da je Netflix po ovom pitanju puno bolji, ali ipak su bolji.

Isto tako, tu su još neke sitnice koje čine razliku. Primjerice, kod "bindžanja" često se zna dogoditi da u jednom trenutku više nemate pojma jeste li neku epizodu pogledali ili ne. I dok vam Netflix nudi kratak sadržaj, Pickbox to "rješava" kvačicom koja se pojavljuje neovisno o tome jeste li pogledali cijelu epizodu ili samo prvih 10 sekundi.

Također, započenete li nešto gledati na jednom uređaju i nastavite na drugom, Netflix vam omogućuje da krenete od mjesta na kojem ste stali.

NETFLIX

Sadržaj:

Oni u vječnoj potrazi za svježim sadržajem veću će sreću pronaći na Netflixu. Štoviše, neupitno je da strani servis nudi pregršt kvalitetnog sadržaja koji vam možda i nije bio na radaru. Neovisno o tome radilo se o serijama ili stand-up nastupu, veća je vjerojatnost da ćete upravo ovdje pronaći nešto dobro o čemu možda niste ni razmišljali.

Dokumentarni filmovi svakako su jedan od najvećih pluseva Netflixa. U odnosu na konkurenciju, Netflix je miljama ispred Pickboxa koji je na ovom polju izuzetno slab. Preciznije, Pickbox uopće nema dokumentarce dok Netflix na tom polju jednostavno razara i tijekom ovih mjesec dana velik dio vremena proveo sam gledajući upravo dokumentarce koji su se u nekoliko navrata obnovili još boljim sadržajem.

Generalno gledajući, Netflix ima očekivano jaču ponudu i ako ste u potrazi za novijim, ali i alternativnijim (i neprevedenim) sadržajem, ovo je bolje rješenje za vas.

Od serija tu su: Life's Too Short, Archer, Bojack Horseman, Black Mirror, Derek, The Mind od a Chef, W/ Bob & David, Mythbusters, Better Call Saul, Trailer Park Boys, Fresh Meat, Orange is the New Black, Peaky Blinders, Suits, Broadchurch, How to get away with Murder, Arrow, Hannibal, Skins, top Boy, Black Sails, Weeds, Elementary, The Fall, Blacklist, Ray Donovan, Dexter, Marco Polo, Penny Dreadful, Daredevil, Spartacus, The IT Crowd, Narcos, 12 Monkeys, The Royals, The Returned, Jane the Virgin, Rake, Pretty Little Liars, Sense 8, Continuum, From Dusk Till Dawn i još hrpa toga.

Ponuda filmova također je superiornija, ali ni Netflix ni Pickbox ne gledate zbog filmova.

Prednosti:

Osim boljeg sadržaja (ovisno o vašim preferencijama), trenutno je najveća prednost Netflixa to što je dostupniji na više uređaja. Konkretno, jedan od primjera je da će oni koji nemaju Smart TV niti su televizor spojili s računalom, Netflix moći gledati i preko konzola kao što su Xbox ili Playstation.

S druge strane, Pickbox nam je najavio da uslugu namjeravaju proširiti i na igraće konzole pa to uskoro vjerojatno neće biti prednost.

Druga, ovog puta velika prednost je kvaliteta slike. Naime, Netflix gotovo bez iznimke servira full HD sadržaj. Doduše, ima nešto duži period "zahuktavanja", ali nakon 15-ak sekundi sve je na svom mjestu.

Ne znamo o kakvo se proširenom problemu radi, ali Pickbox je što se ovog tiče, prilično zakazao jer bez obzira koliko dugo čekali, full HD sadržaj dočekali nismo. To, naravno, ne znači da je sadržaj bio negledljiv, ali ovo ni u kojem slučaju nije HD sadržaj kakav očekujemo.

Nedostaci:

Za početak, cijena. To je ono što će u prvom redu otjerati korisnike koji već po defaultu smatraju da je plaćanje sadržaja na internetu potez za budale i ljude koji internet ne znaju koristiti.

I naravno da 10 eura za dva ekrana i HD kvalitetu nije bogznakako visoka cijena, pogotovo ako iznos s nekim podijelite, ali s druge strane konkurencija to isto nudi za upola manje i uz to postoji mogućnost da sve odradite jednim SMS-om. Na ovo se veže i problem najjeftinijeg paketa Netflixa čija je cijena osam eura za što, realno, ne dobivate ništa (jedan uređaj, nema HD-a) i koji u najboljem slučaju djeluje kao puki poticaj da uzmete "normalan" paket.

Međutim, mnogima će najveći nedostatak biti titlovi. Dakle, nakon mjesec dana sadržaj nije lokaliziran i koliko god to onom dijelu korisnika koji barataju engleskim neće biti nikakav hendikep, očekivano je da će mnogi okrenuti leđa Netflixu upravo zbog toga.

Mnogi ističu da je nedostatak to da sadržaj nije isti u SAD-u i u Hrvatskoj i to je točno, ali u isto vrijeme i nešto na što ćete rijetko obraćati pozornost.

ZAKLJUČAK

Sve ovisi o vašem ukusu i tome što ovaj mjesec želite pogledati jer u oba slučaja pretplatu možete prekidati i ponovno pokretati kad god vam se sprdne.

Ako ste "profi bindžer" koji seriju od pet sezona odgleda za pet dana, pronađite još jednog luđaka i uzmite oba servisa i sve će vas izaći šezdesetak kuna.

Ako pak ovisite o titlovima i ne gledaju vam se stand-upovi, dokumentarci i animirane serije o konjima koji su osamdesetih imali popularni sitcom, nemate što raditi na Netflixu. Ako volite dokumentarce, tražite hrpetinu "nehrvatskog" sadržaja o kojem možda niste ni razmišljali i znate engleski, nemate što raditi na Pickboxu.

U oba slučaja dobit ćete više nego ste u stanju pogledati, a vi vidite i odlučite.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.