Zabava

Kućna ili dvorišna

Želite mačku? Evo što morate odlučiti

Želite mačku? Evo što morate odlučiti

Mačke su brzi lovci, pa budite spremni na nevjerojatne nepodopštine ako nabavite aktivnu mačku

Kad nabavljate bilo koju životinju, morate razmisliti o nekoliko ključnih stvari, a ponajprije jeste li spremni za odgovornost brige za živo biće.

 

Želite li uistinu mačku?

Mačke su samozatajne, no mogu biti i zabavne. Ono po čemu se značajno razlikuju od ostalih ljubimaca razina je samostalnosti – iako se oslanjaju na vlasnika za hranu i ostale pogodnosti, mačke vole svoju slobodu i ne trpe kad im se nešto nameće.

Lako se prilagođavaju životu u kući, no važno je dati im neku zabavu kako ne bi postale nervozne zbog viška energije.

Želi li mačka vas?

Ako želite dovesti mačku kući, morate imati sve što joj treba – hranu, zahod, pijesak, zdjelice za hranu, krevetić i nosiljku za posjet veterinaru. Uz to, morate biti spremni na dodatne troškove poput liječničkih te za zaštitu od nametnika.

Mačke nisu igračke i morate biti sigurni da ste spremni brinuti se za njih.

Odrasla mačka ili mačić?

Udomljavanje mačića ima svoje prednosti i mane. Što je mačka ranije udomljena, to će kasnije biti društvenija. S druge strane, odrasle mačke ne moraju učiti što ne smiju raditi jer im je netko drugi to već pokazao.

Odrasle mačke su gotovo uvijek već kastrirane, pa je to jedan trošak manje nego kad nabavljate mačića

Mačka ili mačak?

 

Ako generaliziramo, ženke su maznije i zaigranije od mužjaka koji su skloni teritorijalnom ponašanju. No spol životinje ne bi trebao igrati preveliku ulogu, s obzirom da je odabir prema karakteru daleko važniji. Općenite razlike ionako se smanjuju nakon kastracije ili sterilizacije.

Kućna ili dvorišna mačka?

Ako imate dvorište, vjerojatno ćete željeti puštati svoju mačku u njega, no morate biti svjesni da to nosi svoje opasnosti. Mačke koje izlaze mogu se otrovati, biti pregažene, dobiti buhe i slične nametnike te biti žrtve drugih životinja ili ljudi.

Kućne mačke uglavnom imaju zdraviji i dulji život, no zahtijevaju više pažnje (igra s vlasnikom).

Mirna ili aktivna mačka?

Mačke su brzi lovci, pa budite spremni na nevjerojatne nepodopštine ako nabavite aktivnu mačku. Sijamske mačke primjer su izrazito aktivnih stvorenja i vrlo su pametne, pa im treba i mentalna i fizička stimulacija.

Mačke koje su poznate po svojoj smirenosti i manjku aktivnosti su perzijske mačke.

Kratkodlaka ili dugodlaka?

Sva mačke gube dlaku, no dugodlake zahtijevaju i redovito češljanje. Čak i mačke s prosječnom dužinom dlake imaju korist od češljanja.

Ljudi koji pate od alergija trebali bi unaprijed imati kontakt s mačkom koju žele kako bi utvrdili hoće li imati problema ili ne. Dužina dlake ne utječe na to hoće li netko biti alergičan na mačku ili ne, već izlučevine iz njihovih usta i kože koje završavaju na dlaci nakon timarenja.

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.