Vodič / Turizam

turizam

Nautička sezona podbacila?

Nautička sezona podbacila?

Iako resorno Ministarstvo još uvijek nije objavilo službenu statistiku vezanu za nautički turizam u prvih 6 mjeseci ove godine, naši sugovornici govore kako je tekuća sezona slabija od prošlogodišnje i to za 10-ak posto, prenosi Radio Zadar.

"U sezonu smo ušli s prevelikim očekivanjima" komentira predsjednik Strukovne skupine pružatelja usluga smještaja na plovilima gospodarske komore Zadarske županije Marin Katičin. "Velik dio kolača ove godine preuzela nam je Grčka, a potrošili smo i kredit post-korona razdoblja" navodi.

"Po meni je osnovni razlog štednja gostiju iz Europe. Onaj gost od kojeg mi živimo je u modusu štednje i prevrće svaki euro. Ušli smo u sezonu s prevelikim očekivanjima pa je i tih 10-ak posto kad spominjemo pad, preveliki"  obrazlaže za program Radio Zadra Marin Katičin.   

S Katičinovom procjenom se slaže i Selma Čmelik, osnivačica portala čarter.hr. Na temelju informacija s više booking sustava tvrdi:  "Moja slobodna procjena je da se radi o 10-15 posto manje rezervacija u odnosu na lani, no u prihodovnoj strani je to nešto manje - općenito do 5 posto iako svaka čarter tvrtka ima neke svoje brojke, no ovo je općenito nekakav pad. "

Ističe i kako u priobalju imamo sve više plovila za iznajmljivanje: "Također imamo povećanu flotu što je također utjecalo jer imamo goste s istih tržišta, oni su se preraspodjeli, neki su se odlučili i za drugu destinaciju, to je bilo za očekivati. Ne smijemo zaboraviti da nam iz godine u godinu raste čarter fond ali ne i bazen gostiju koje želimo pridobiti. "

Marin Katičin ukazuje na još jedan problem koji utječe na uspješnost charter-sezone, a to je bahatost u pojedinim turističkim sektorima: "Gost osjeća preveliku žudnju za zaradom, od naplate bova do restorana…tu smo se u nekim segmentima u ugostiteljstvu povampirili. Moramo učiti iz ove sezone." ističe Katičin. 

Izvjesno je da se treba mijenjati ponašanje i strategija prema korisnicima naših marina i privezišta - zaključuju naši sugovornici. 

 


Reci što misliš!