Sport

Veliki uspjeh za zadarski i hrvatski boks

Nikola Marketin i Vedran Bajlo postali predavači na Kineziološkom fakultetu u Splitu

Nikola Marketin i Vedran Bajlo postali predavači na Kineziološkom fakultetu u Splitu

U petak, 18. listopada 2024., Nikola Marketin i Vedran Bajlo održali su uspješna nastupna predavanja na Kineziološkom fakultetu u Splitu kao dio postupka za izbor u naslovne predavače iz znanstvenog područja Društvene znanosti znanstvenog polja Kineziologija temeljem odluke fakultetskog vijeća.

Nikola Marketin prezentirao je temu iz samoobrane "Obrane od napada nožem, palicom i prijetnje vatrenim oružjem", dok je Vedran Bajlo izlagao o "izravnom udarcu u boksu(direkti)".

Predavanje je bilo održano pred studentima druge godine diplomskog studija kao i pred komisijom u sastavu dr. sc. Goran Kuvačić, dr. sc. Saša Krstulović i dr. sc. Mladen Hraste koja je pohvalila je njihovo stručno izlaganje.

Nikola i Vedran predavat će na preddiplomskom i diplomskom studiju osam predmeta.

Nikola Marketin: "Velika je čast postati dio akademske zajednice Kineziološkog fakulteta u Splitu. Ovo predavanje bilo je prilika da prenesem svoja iskustva iz sportskog sektora. Motiviran sam nastaviti raditi na razvoju budućih trenera i unapređenju sporta u Hrvatskoj."

Vedran Bajlo: "Predavanje je bilo iznimno iskustvo i dodatna potvrda moje posvećenosti sportu i obrazovanju. Cilj mi je nastaviti raditi na razvoju budućih trenera i pružiti im znanje i vještine potrebne za postizanje vrhunskih rezultata u sportu."

Nikola Marketin kratki sportski životopis :

Nikola Marketin rođen je 1988. godine u Zadru. Bavio se Taekwondom i Kyokushinkai karateom kao dijete te je od 2001. godine u boksu.  Magistrirao je 2020. na Kineziološkom fakultetu u Splitu, smjer sportski trener boksa. Voditelj je programa specijalističke obuke u Interventnoj jedinici policije te član stegovne komisije Hrvatskog boksačkog saveza.

Osnivač je boksačkog kluba Ares, s kojim je osvojio 68 državnih medalja i jednu europsku. Bio je izbornik reprezentacije za kadete i mlađe kadete (2018-2022) te je od 2022. trener Hrvatske boksačke reprezentacije. Organizator je dva međunarodna turnira ("Memorijal Damir Zrilić" i "Croatian Knights"), projekta "Boksom protiv nasilja", te brojnih seminara, radionica i javnih tribina usmjerenih na prevenciju nasilja.

Nikola je završio trenersko usavršavanje na Kubi 2016. godine i posjeduje AIBA One-Star certifikat. Predaje i na stručnom usavršavanju za trenere boksa na Kineziološkom fakultetu u Splitu od 2022. godine. Autor je dva znanstvena rada objavljena 2024. godine.

Vedran Bajlo - kratki sportski životopis

Vedran Bajlo rođen je 1986. godine u Zadru. Kao dijete trenirao karate a od 2001 godine započinje svoju boksački karijeru. Specijalizirao je kineziterapiju na Kineziološkom fakultetu u Splitu 2021. godine. Osnivač je BK Ares, s kojim je osvojio 68 državnih medalja. Od 2023. godine trener je Hrvatske boksačke reprezentacije za juniore, sudjelujući na europskim i svjetskim prvenstvima. Od 2022. predaje na stručnom usavršavanju za trenere boksa pri Kineziološkom fakultetu u Splitu.

Vedran posjeduje AIBA One-Star Coach certifikat, Basic Pro Coach certifikat te certifikat za provođenje online fitness programa. Organizator je projekta "Boksom protiv nasilja" i dva međunarodna boksačka turnira. Također, autor je dva znanstvena rada objavljena 2024. godine.

Značaj za zadarski i hrvatski boks:

Ovaj uspjeh predstavlja ogroman iskorak  za zadarski i hrvatski boks, potvrđujući kvalitetu i stručnost trenera koji dolaze iz ovog sportskog okruženja. Nikola Marketin i Vedran Bajlo svojim radom i posvećenošću dodatno jačaju poziciju boksa u Hrvatskoj, osiguravajući razvoj novih generacija trenera i sportaša.


Reci što misliš!