Sport

#aktualno

Upozorenje je stiglo, Ivan Rakitić prekrižio ruke: Ako se ovo dogodi...

Upozorenje je stiglo, Ivan Rakitić prekrižio ruke: Ako se ovo dogodi...
Ivo Čagalj/PIXSELL

Hrvatski nogometni savez započeo je akciju kojoj je cilj spriječiti rasizam na tribinama, a lice kampanje je član Vatrenog kluba 100 Ivan Rakitić.

Žele obrazovati javnost i navijače kako bi potpuno iskorijenili poruke tog tipa i takvo ponašanje na tribinama. HNS je na svojim stranicama poslao ovu poruku:

Međunarodna nogometna federacija FIFA donijela je na 74. Kongresu u Bangkoku povijesnu odluku o odobrenju i preuzimanju kolektivne odgovornosti za Globalni stav protiv rasizma u nogometu.

Pravila i sankcije

Hrvatski nogometni savez aktivirat će programe i akcije u svakom od pet područja djelovanja koja podupiru Globalni stav protiv rasizma: pravila i sankcije, akcija na terenu, kaznene prijave, edukacija i glas igrača.

Pod drugim područjem djelovanja, akcija na terenu, Kongres Fife jednoglasno je prihvatio da će globalni nogomet zaustaviti, privremeno i trajno prekinuti utakmice u slučajevima rasizma, uvodeći globalnu standardnu gestu kojom igrači mogu komunicirati rasističke incidente, a suci signalizirati obveznu provedbu trostupanjskog postupka koji će biti obvezan u svih 211 saveza članova Fife.

Trostupanjski postupak uključuje angažman službenih osoba na utakmicama, organizatora natjecanja, ekipa, igrača i svih drugih relevantnih strana, podsjećajući na obveznu provedbu ovog postupka na svim organiziranim nogometnim utakmicama.

Tri koraka

Postupak bi u praksi trebao izgledati ovako:

1. korak: sudac zaustavlja utakmicu

Ako ste doživjeli rasističko zlostavljanje, upotrijebite GESTU PROTIV RASIZMA (ruke prekrižene na prsima) i sudac će zaustaviti utakmicu.

2. korak: sudac šalje momčadi/ekipe natrag u svlačionice

Ako se rasističko ponašanje nastavi nakon ponovnog početka utakmice, sudac će je prekinuti i objema momčadima/ekipama naložiti da se vrate u svlačionice.

3. korak: sudac prekida utakmicu

Ako se rasističko ponašanje nastavi tijekom pauze, utakmica će biti trajno prekinuta


Reci što misliš!