Sport

Nogomet, Liga nacija

U ludoj utakmici u Varšavi Hrvatska s igračem manje odigrala 3-3 s Poljskom

U ludoj utakmici u Varšavi Hrvatska s igračem manje odigrala 3-3 s Poljskom
Jacek Szydlowski/Forum/PIXSELL

U susretu 4. kola skupine A1 nogometne Lige nacija Hrvatska je u Varšavi odigrala 3-3 protiv Poljske ostavši u igru za plasman u četvrtfinale.

Poljska je povela u samom otvaranju utakmice golom Piotra Zielinskog (5), Hrvatska je preokrenula s tri gola u samo šest minuta preko Borne Sose (20), Petra Sučića (24) i Martina Baturine (26) da bi pred kraj prvog poluvremena Nicola Zalewski (45) smanjio na 3-2. U drugom poluvremenu je Sebastian Szymanski (69) pogodio za konačnih 3-3. Hrvatska je od 76. minute igrala s igračem manje nakon što je isključen Dominik Livaković.

Hrvatska je ovim remijem ostala druga na ljestvici sa sedam bodova, tri više od treće Poljske. U drugom susretu ove skupine Škotska i Portugal su igrali 0-0 pa je Portugal na vrhu sa 10 bodova, dok je Škotska na dnu s jednim.

Zlatko Dalić je u odnosu na utakmicu protiv Škotske napravio tri izmjene. Iz momčadi su ispali Duje Ćaleta-Car, Mario Pašalić i Luka Sučić, dok su od prve minute zaigrali Martin Erlić, Martin Baturina i Petar Sučić. Ivan Perišić je zadržao mjesto na desnom bočnom, dok su ponovo u napadu bili Igor Matanović i Andrej Kramarić.

S druge stane poljski izbornik Michal Probierz je iznenađujuće na klupi ostavio poljskog kapetana i rekordera po broju nastupa (155) i postignutih golova (84) Roberta Lewandowskg. Umjesto njega priliku je dobio Karol Swiderski. Umjesto ozlijeđenog Sebastiana Walukiewicza zaigrao je i Jakub Kiwior.

Mjesto u prvih 11 izgubili su i Maxmiliano Oyedele i Przemyslaw Frankowski, a njihova mjesta zauzeli su Jakub Moder i Jakub Kaminski. Novi je i vratar, umjesto Lukasa Skorupskog priliku je dobio Marcin Bulka.

Loše je krenulo za Hrvatsku. Poljska je povela u petoj minuti nakon prve prave prilike. Izigrali su domaćini desnu stranu naše obrane, Urbanski je lijepo uposlio Zielinskog koji je primio loptu u kaznenom prostoru i pucao, lopta je od Erlića malo promijenila smjer i završila iza Livakovića.

Hrvatska u prvih 20 minuta nije postojala na terenu, a onda je u svega šest minuta zabila tri gola. "Vatreni" su izjednačili u 20. minuti, Modrić je izveo slobodan udarac s desne strane, domaća obrana je očistila loptu na rub kaznenog prostora do Sose koji je sa 17-18 fantastično opalio pogodivši mrežu poljskog vratar koji nije imao nikakve šanse. Samo četiri minute kasnije "Vatreni" su okrenuli rezultat. Petar Sučić je odigrao dupli pas s Martinom Baturinom i pogodio za 2-1.

Dvije minute kasnije ponovo je u naslovnoj ulozi bio Dinamov dvojac. Sučić je "ukrao" loptu, podvalio do Baturine koji je mirno zabio svoj prvi gol u hrvatskom dresu.

Vatreni poveli s 3-1 pa stali

Nakon hrvatskog "blitzkriega", Poljaci su u završnici prvog dijela došli do daha. U 35. minuti odlično je pucao Kaminski, no Livaković se nije dao iznenaditi. Nažalost, u 45. minuti domaćin je smanjio.

Zielinskim je snalažljivo proigrao Zalewskog koji je prošao Šutala i pogodio neobranjivo za Livakovića. Samo minutu kasnije Poljska je imala zicer za 3-3, no "Livi" je obranio udarac Kaminskog.

Poljaci su prvi zaprijetili i u nastavku, Zalewski je u 48. minuti opasno pucao, no Livaković je obranio udarac veznjaka Rome.

Uzvratio je Modrić u 55. minuti, sjajno je opalio hrvatski kapetan, no Bulka je iščupao ispod grede. Dvije minute kasnije zaprijetio je i Perišić, ali je poljski vratar još jednom odlično reagiro. Vratar Nice je sjajno reagirao i u 60. minuti nakon Matanovićeva udarca. Samo minutu kasnije ovaj 25-godišnjak je vrhunski reagirao i na udaraca Budimira nakon ubačaja iz kornera.

U posljednjih pola sata u igru je ušao i najbolji poljski igrač Lewandowski i već nakon minute na terenu imao je napadač Barcelone lijepu priliku za 3-3. U 68. minuti Poljska ipak izjednačila. Lewandowski je sjajno primio dugu loptu, othrvao se Erliću te lijepo uposlio Szymanskog koji je udarcem sa 17 metara svladao klupskog suigrača iz Fenerbahčea.

U 74. minuti umalo smo vidjeli potpuni prokret domaćina, no Bendarek nije pogodio cilj nakon kornera. Novi problemi za Dalićevu momčad stigli su u 76. minuti. Livaković je izašao daleko od gola ispucavši loptu ispred Lewandowskog, ali je u nastavku nagazio na njegovu nogu što je španjolsku sudac Alejandro Hernandez okarakterizirao kao crveni karton. Bila je to dvojbena odluka španjolskog suca, no nije bilo promjene.

Dalić je iz igre povukao Erlića kako bi Labrović došao među vratnice. Poljaci su opasno pritisnuli u završnim minutama, no Hrvatska se uspjela obraniti.

Posljednje dvije utakmice "Vatreni" će imati u studenom, prvo će 15. studenog gostovati u Škotskoj, a tri dana kasnije u Splitu ugostiti Portugal. Prve dvije reprezentacije izborit će plasman u četvrtfinale.

POLJSKA - HRVATSKA 3-3 (2-3)

Varšava. Stadion Narodowy - 55.000; Sudac: Alejandro Hernandez Hernandez (Španjolska);

Strijelci: 1-0 Zielinski (5), 1-1 Sosa (20), 1-2 P.Sučić (24), 1-3 Baturina (26), 2-3 Zalewski (45), 3-3 Szymanski (68)

Žuti kartoni: Zielinski / Gvardiol, Baturina, Budimir

Crveni kartoni: Livaković (76)

POLJSKA: Bulka - Kiwior, Bednarek, Dawidowicz (od 38. Piatkowski) - Kaminski (od 62. Oyedele), Szymanski, Moder (od 62. Ameyaw), Zielinski (od 74. Kapustka), Zalewski - Urbanski, Swiderski (od 62. Lewandowski)

HRVATSKA: Livaković - Šutalo, Erlić (od 80. Labrović), Gvardiol - Perišić, Modrić, P. Sučić, Sosa - Baturina (od 80. L. Sučić), Kramarić (od 70. Pašalić) - Matanović (od 61. Budimir)

Standings provided by Sofascore

Reci što misliš!