Sport

U restoranu Portus

U marini D-Marin Dalmacija otvoren je prvi ženski jahtaški klub na svijetu

U marini D-Marin Dalmacija otvoren je prvi ženski jahtaški klub na svijetu

Otvoren je prvi jahtaški klub na svijetu u najvećoj marini u Hrvatskoj u D-Marin Dalmacija, Bibinje-Sukošan, u idiličnom ambijentu restorana Portus.

Sportske boje nautike nosili su Puljanka Petra Kliba, jedina i prva Hrvatica koja je oplovila svijet sa samo 19 godina i Saša Fegić,  jedriličar je iz Zagreba koji je također ostvario san mnogih nautičara – oplovio je svijet pod jedrima svoje male sportske jedrilice.

Saša i Nina Jovetić, vlasnici tvrtke Maestral i prve chat aplikacije na svijetu za bookiranje plovila, u razgovoru s direktoricom najveće booking platforme s preko 10 000 plovila MMK booking manager, Martinom Hršak, dočarali su kako tehnologija pomaže jahting industriji da se plovila bookiraju bez obzira gdje se nalazili. Svoj uvid u trenutnu čarterašku sezonu dala je Martina, napominjujući da se manji booking brodova događa  na globajnoj razini a može biti posljedica niza faktora poput Euro-a 2024.

Što svjetionici znače pomorcima istaknuo je Jurica Gašpar, i pozvao prisutne da pogledaju njegov film “Legende svjetla” u režiji Ante Gojića.

Odgovor na pitanje “Kako edukativni sustav odgovara na izazove današnjice i kako mladim djevojkama približiti svijet pomorstva i nautke, dao je kapetan Vjekoslav Grgić, edukator Split Ship Managementa sa 10-godišnjim iskustvom u edukaciji, prvim čovjekom Lučke Uprave Split koji je upravljao pomorskim prometom luke Split i kapetanom duge plovidbe.

Kako se snalaze žene u jahtingu na vodećim pozicijama poput Dine Marović Šupić i Martine Miše, otkrile su vlasnice nove charter agencije Allure Navis iz Splita a  da je  vrhunsko iskustvo gosta imperativ potvrdila je i Paola Marotti, inicijatorica grupe Žene na moru sa preko 600 članica.

Trendove u svijetu luksuznih evenata saznali smo od Marije Krajnović, organizatorice luksuznih vjenčanja i evenata, Helene Hršak, direktorice tvrtke Exclusive Events Cro i Petre Ptohl Vlaić, vlasnice tvrtke Petrose koje ambijent jahti vide kao setting za najbolje evente.

Održiva nautička moda je preporuka Sane Barabe, ambasadorice hrvatske mode i vlasnica concept stora Tiramol, a minimalizam make-upa u ljetnim danima  Marija Škara Aliji-vlasnica Masha beauty studia smatra dobrim standardom.

Maja Jalšovec- finalistkinja showa MasterChef 2022 i poznata food influencerica o tajnama nautičke kuharice zagolicala je maštu i pozvala na nova iznenađenja.

Ana Kolega, akademska slikarica, sa svojim izložbom slika i Klara Ivanović, umjetnica i diplomirana dizajnerica, omogućile su opuštajući kutak svima koji su htjeli ovo inspirirajuće morsko okruženje i žensku notu  preseliti na platno. Rose photobooth korner bila je destinacija za one koji bez dobrih fotografija ne idu s partija.

SPK Bellus je bio predstavljen u zabavnom dijelu programa a za dobru atmosferu saksofonist Ante Valčić.

Barbara Kotarski-filantropkinja i top model, Lucija Begić- Miss Hrvatske i Miss sporta svijeta, Korine Filipović-Miss beauty personality, moderirale su event u ležernom tonu i uveličale event svojom lijepotom i šarmom odjevene u svilene haljine Flying dress Zadar.

Prijatelji kluba Auto Sport Adria, vlasnici super luksuznih automobila, pokazali su svoje luksuzne automobile poput Audia RS6 i Lamborginija koje su uzvanici mogli razgledati  a Kristijan Semulić, suorganizator ovog turističkog superlativa istaknuo je ASA-in marketinški pristup koji je okrenut obiteljima i parovima te auto-turizmu koji je osobito zanimljiv stranim gostima visoke platežne moći koji dolaze i odlaze iz Hrvatske s oduševljenjem.

Turizam zasigurno uključuje enogastro užitke te je ženski jahtaški klub izabrao premium proizvode  tvrtke Sana delikatese koja donosi  zdrave i jedinstvene grickalice i slastice koje spajaju mediteransku kuhinju sa začinima iz raznih dijelova svijeta. Obzirom na sve veću populaciju koja pazi na svoju prehranu, te osobito kad govorimo o ženama, Sana predstavlja sinonim za hummus koji je zasigurno jedan od najboljih namaza na svijetu.

Kokteli su neizostavan dio svakog bara a izazov uzvanicima postavile su koktel majstorice  destilerije “Duh u boci”, predstavljajući četiri nova signature  koktela , Berry the pilot, Mr.Mint, Cherry Cherry Lady, Captain Salt koristeći nagrađivani Old Pilots Gin, premium vodku i Kapronica  sokove već godinama pristižu priznanja iz Londona na natjecanju Great Taste.

Uz koktele čest pratitelj su slamke, a Sanine cool ekološke i jestive slamke na bazi vlakna jabuke i durim pšenice mogu se i jesti. Ovakav event ne bi mogao proći bez mjehurića, te je izabran pink pjenušac vinarije Plešivica kao piće dobrodošlice. Vinoljupci su mogli kušati izabrana vina lokalnog proizvođača “Maslina i Vino” iz Polače te rose Pelješke vinarije Skaramuča.

Tradicionalnu Mediteransku kuhinju predstavila je tvrtka PEPEFIŠ sa ručno rađenim delicijama koje vlasnik Živko voli zvati i "Dalmacija u staklenci".

Predstavljena je nagrada Nautička izvrsnost iz umjetničke radionice Lidije Božiček, BGSCRYSTALS, koja zajedno sa svojim timom, stvara unikatne predmete od stakla. Surađivali su sa velikim umjetnicima poput Dimitrija Popovića i Marije Ujević te institucijama poput Bečke filharmonije, kompanijama kao što su Jack Daniels, Walt Disney, Ina i Hrvatske vlada, što govori o ozbiljnoj umjetnosti i ugledu.

Za ovu posebnu prigodu, izradili su staklenu jedrilicu. Ova jedrilica nije samo ukrasni predmet; ona je simbol snage, slobode i elegancije. Svaki detalj pažljivo je izrađen kako bi dočarao ljepotu i strast prema jedrenju. Prozirnost stakla daje dojam lakoće i prozračnosti, kao da jedrilica lebdi iznad površine mora. Ako ste ikada mislili da je staklo krhko, samo pogledajte ovu jedrilicu – vjerujte mi, ona je jača nego što izgleda!-istaknula je Lidije Božiček.

Ženski jahtaški klub dobio je prvi vjetar u leđa da plovi snažno svim morima!


Reci što misliš!