Sport

vaterpolo

Hrvatske vaterpolistice do 16 godina u polufinalu SP-a!

Hrvatske vaterpolistice do 16 godina u polufinalu SP-a!
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvatska ženska U-16 vaterpolska reprezentacija postigla je najveći uspjeh u povijesti hrvatskog ženskog vaterpola - na SP-u u Turskoj hrvatske vaterpolistice ušle su u polufinale i borbu za medalju!

Nikada u povijesti ženskog vaterpola u nas, u niti jednom uzrastu, Hrvatska se nije plasirala u krug 4 najbolja sastava, sve do ovog utorka u Manisi u kojem je Hrvatska koju vodi izbornik Hrvoje Kundid u četvrtfinalu pobijedila Nizozemsku s 8:6.

Dan uoči utakmice, izbornik Hrvoje Kundid je opravdano isticao da su Nizozemke lagane favoritkinje. Prije ovog natjecanja u Manisi, na sparingu u Nizozemskoj bilo je 15:12 za Nizozemke. Ova je generacija njihovih djevojaka, prije godinu dana slavila protiv Hrvatske gol-dva razlike.

Ipak, od trenutka kada su uskočile u bazen u Manisi, Hrvatice su se nametnule Nizozemkama. Nije prošla ni druga minuta, Hrvatska je vodila 2:0. Nizozemska je prvi pogodak postigla tek iz peterca (2:1), ali brzo je Tonka Rogulj vratila na +2, golom s vanjske pozicije za 3:1 u korist Hrvatske.

Sredinom druge dionice Petra Galić je s igračicom više pogodila za vodstvo 4:1, dok je na poluvremenu bilo 4:2 za Hrvatsku. Nizozemska je potom u drugom dijelu bila smanjila na 4:3, ali već u sljedećem napadu je Nina Jazvin s dva metra ponovo vratila hrvatsku prednost od dva pogotka, 5:3. Ne zadugo jer su suparnice smanjile na 5:4 do kraja treće četvrtine.

Na početku zadnje dionice, peterac za Hrvatsku u pogodak pretvara Lara Srhoj za vodstvo 6:4. Suparnice su se međutim uspjele vrati s dva uzastopna gola, poravnavši na 6:6 tri i pol minute do kraja. No, u posljednje dvije i pol minute slijedi konačan udarac Hrvatica i odluka. Lara Srhoj ponovno pogađa iz peterca, a onda ista igračica i novim golom minutu i 39 sekundi do kraja vraća vodstvo, prednost Hrvatske od dva gola, ali na koncu i pobjedu za plasman u polufinale.

Hrvatske vaterpolistice će danas u polufinalu igrati protiv Mađarske od 18 i 30.


Reci što misliš!