Sport

futsal

Toni Vučković i Ante Piplica sa sveučilišnom reprezentacijom svjetski prvaci u futsalu

Toni Vučković i Ante Piplica sa sveučilišnom reprezentacijom svjetski prvaci u futsalu
Luka Batelic/PIXSELL

Prije nekoliko dana hrvatska sveučilišna reprezentacija u futsalu ostvarila je povijesni uspjeh osvojivši zlato na Svjetskom prvenstvu u Šangaju. Hrvatski su studenti iznimno jak turnir odigrali fantastično i na putu do svjetskog trona pobijedili nekoliko velikih favorita, zaključno s moćnim Brazilom u finalu.

Važne karike momčadi trenera Alena Jukića bila su i dva dečka koji su ponikli na zadarskim malonogometnim terenima, Zadranin Toni Vučković i Benkovčanin Ante Piplica.

- Kada je trener Jukić složio momčad, znali smo da imamo kvalitetu da napadnemo najviše pozicije, ali bili smo svjesni i kakvi nas protivnici očekuju te svih izazova turnirskog sustava natjecanja. U grupi smo prvo lako pobijedili Mongoliju, a onda smo neočekivano teško poraženi od Ukrajine, nakon čega vjerojatno nitko nije vjerovao u nas. No, mi smo znali da nismo još sve rekli na ovom prvenstvu - priča nam Toni.

I onda je počeo hrvatski pobjednički niz.

- Prvo smo pobijedili Novi Zeland za prolazak skupine, a onda u četvrtfinalu Portugal, koji je zapravo njihova mlada reprezentacija, koja je osvojila dva europska U-19 prvenstva zaredom. Nakon toga nas je u polufinalu čekala Ukrajina, koja je prije dvije godine igrala finale s Brazilom i uvjerljivo nas je porazila u skupini pa smo i njih riješili. I konačno u finalu branitelj naslova Brazil. Svi su protiv nas bili favoriti, ali svima smo pokazali kolika je snaga naše momčadi i zasluženo osvojili naslov prvaka. Nemam što dodati nego da smo svi presretni i ponosni na ovaj veliki uspjeh.

Uspjeh koji je tim veći kada se zna ozbiljnost ovoga natjecanja.

- Iskreno, ovo je prvenstvo bilo sveučilišno samo po nazivu. Inače, što se tiče momčadi, to su sve redom bili profesionalci u svojim ligama i igrala se vrlo visoka razina futsala. Također, natjecanje je bilo jako ozbiljno organizirano, baš na najvišoj razini i mislim da sve to čini naš uspjeh još i većim - ističe Vučković.

Toni je inače student četvrte godine Geodezije, dok je Ante na trećoj godini KIF-a.

- Mislim da smo napravili veliku stvar za promociju studentskog sporta i kako se može uskladiti akademska karijera s onom sportskom. Jako sam ponosan na ovu momčad i mislim da ćemo tek s vremenom posati svjesni veličine ovog rezultata. Biti prvak u nečemu je uvijek velika stvar, a posebno kada postaneš svjetski prvak na natjecanju gdje dođu tako ozbiljne momčadi sa profesionalnim igračkim i stručnim kadrovima - kaže Ante, koji je zajedno s Tonijem nedavno osvojio i naslov prvaka Hrvatske u dresu Futsal Dinama.

I on ističe kako je za titulu svjetskih prvaka najzaslužnija snaga momčadi.

- U ovoj momčadi ima ono nešto posebno što krasi svakog vrhunskog sportaša, a to je karakter. Ovaj turnir smo osvojili baš na karakter, vjeru i pobjednički mentalitet. Velike zasluge za to idu i našem stručnom stožeru, koji je odradio ogroman posao i pomogao nam da pružimo ono najbolje od sebe. Iskreno, dolaskom na turnir moja očekivanja su bila da prođemo grupu, a sve drugo je nagrada. No, kada smo maestralno otvorili četvrtfinale protiv Portugala i ušli u polufinale, dobili smo još veću potvrdu naših vrijednosti i vjeru da možemo do zlata, što se na kraju i ostvarilo. Pokazali smo da boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka - zaključio je benkovački vratar. 


Reci što misliš!