Sport

Nogomet, Euro 2024.

Zasluženom pobjedom nad Belgijom, Slovaci priredili dosad najveće iznenađenje na Euru

Zasluženom pobjedom nad Belgijom, Slovaci priredili dosad najveće iznenađenje na Euru
Arne Dedert/DPA

Nogometaši Slovačke priredili su najveće iznenađenje u dosadašnjem dijelu Europskog prvenstva u Njemačkoj, u Frankfurtu su svladali Belgiju 1-0 (1-0) u prvom kolu skupine E.

Jedini pogodak na susretu postigao je Ivan Schranz u sedmoj minuti, dok je Belgija, odnosno Romelu Lukaku, u drugom poluvremenu postigla dva pogotka, ali su oba poništena. Prvi zbog zaleđa, a drugi zbog igranja rukom.

Vrlo žustro i rastrčano otvorila je dvoboj Belgija koja je već u trećoj minuti kreirala sjajnu priliku. Doku je pretrčao polovicu terena i pritom prošao dvojicu suparničkih igrača. Proslijedio je loptu prema De Bruyneu, a ovaj do Lukakua koji je pucao s dva metra, ali je pogodio direktno slovačkog vratara Dubravku.

Imala je Belgija potom novi kvalitetan izlazak prema suparničkom golmanu Dubravki, ali ono konkretno se ubrzo dogodilo na drugoj strani travnjaka, u sedmoj minuti. Udarac Kucke je obranio Casteels, ali se lopta odbila do Schranza koji je odlično reagirao iz ne baš idealne situacije, potpuno iskosa, te je pogodio za 1-0 Slovačke. Svemu je prethodila velika greška Dokua koji je suparnicima predao loptu u vlastitom šesnaestercu.

Primljeni pogodak nije dobro djelovao na favorizirane belgijske nogometaše koji su i dalje dominirali posjedom te su napadali, ali nije bilo onakvog intenziteta kao na samom početku susreta.

Do kraja prvog poluvremena Belgija je napadala, ali u pravom smislu riječi jalovo. Prvu veliku šansu imala je Slovačka u 40. minuti. Kucka je lijepo pronašao Haraslina, a ovaj je iz voleja opalio po suparničkim vratima. Belgijski vratar Casteels je dobro reagirao i spriječio drugi pogodak.

U završnici prvog dijela, u 42. minuti, Belgija je mogla izjednačiti, ali još se jednom nije iskazao Lukaku. Izbio je sam pred Dubravku, ali je poslao loptu daleko od suparničkih vrata.

U nastavku utakmice nasrnula je Belgija još žešće, a u 56. minuti se napokon u strijelce upisao Lukaku, najbolji strijelac europskih kvalifikacija. Onana je spustio loptu pred sama slovačka vrata i Lukaku ovaj put nije mogao promašiti. No, ni tada se nije upisao gol Belgije jer je Lukaku bio u zaleđu.

Potom je u 59. minuti žestoko pucao Trossard, ali je obranio Dubravka, dok je u 62. Belgija bila još bliže izjednačenju. Bakayoko je pucao, a s gol-linije je pogodak spasio Hancko.

Belgija je na pravi način stisnula u uvodnih 15-ak minuta drugog dijela, ali su potom opet splasnuli belgijski napad. Slovaci su odmaknuli suparnika od svojih vrata, a kao i kroz cijelu utakmicu potpuno su u igri ugušili De Bruynea. Belgijski izbornik Tedesco tek je u 84. minuti u igru ubacio potencijalno opasnog napadača Opendu, uz Lukebabija te je tek tada krenuo na sve ili ništa.

Samo dvije minute kasnije vidjelo se koliko Openda može biti opasan po Slovake. Probio je lijevu stranu i poslao povratnu loptu koju je Lukaku pospremio u mrežu. Međutim, bio je to drugi poništeni pogodak Belgiji jer je u početku akcije Openda rukom dirao loptu.

Do kraja je još jednu šansu imao De Bruyne, u sudačkoj nadoknadi, ali je i to uhvatio slovački vratar Dubravka za velika tri boda njegove reprezentacije na startu prvenstva.

Ranije u ponedjeljak u ovoj je skupini E Rumunjska s uvjerljivih 3-0 nadigrala Ukrajinu.

U drugom kolu će igrati Slovačka i Ukrajina u petak 21. lipnja, dok je dan kasnije na rasporedu ogled Belgije i Rumunjske.

BELGIJA - SLOVAČKA 0-1 (0-1)

Strijelci: 0-1 Schranz (7)

Frankfurt Arena. Gledatelja: 55.000. Sudac: Halil Umut Meler (Turska).

BELGIJA: Casteels - Castagne, Debast, Faes, Carrasco (od 84. Lukebakio) - Onana, Mangala (od 57. Bakayoko) - Trossard (od 75. Tielemans), De Bruyne, Doku (od 84. Openda) - Lukaku. Izbornik: Domenico Tedesco.

SLOVAČKA: Dubravka - Pekarik, Vavro, Škriniar, Hancko - Kucka, Lobotka, Duda (od 94. Obert) - Schranz (od 81. Duriš), Boženik (od 70. Strelec), Haraslin (od 70. Suslov). Izbornik: Francesco Calzona.

Žuti kartoni: Mangala, Tielemans, Lukebakio (Belgija), Schranz (Slovačka)
Crveni kartoni: -


Reci što misliš!