Sport

Odbojka na pijesku

Ukrajinske odbojkašice na pijesku pobjednice CEV Beach Volley Nations Cupa u Bibinjama

Ukrajinske odbojkašice na pijesku pobjednice CEV Beach Volley Nations Cupa u Bibinjama
Šime Zelić/PIXSELL

Sunčani proljetni vikend u Bibinju protekao je u znaku jednog od najatraktivnijih ženskih sportova - odbojci na pijesku. Plaža Punta bila je dom vrhunskim europskim odbojkaškim reprezentacijama Ukrajine, Portugala, Škotske, Mađarske, Belgije i Hrvatske.

One su se na CEV Beach Volley Nations Cupu, u jakoj skupini D, borile za plasman na ovoljetne Olimpijske igre u Parizu. Pobjedu su odnijele odbojkašice Ukrajine koje su u obje finalne utakmice nadjačale predstavnice Belgije. Time su se plasirale na veliko finale kvalifikacijskog turnira na kojem će se sredinom lipnja u Jurmali u Latviji boriti za sudjelovanje na ovoljetnim Olimpijskim igrama u Parizu.

U prvoj utakmici snage su odmjerile Makhno, In. i Rylova iz Ukrajine protiv Piret i Bex iz Belgije, a susret je završio glatkom pobjedom 2:0 (21:15, 21:14) za Ukrajinu. Drugi susret igrale su Hladun i Lazarenko iz Ukrajine protiv Cools i VdVonder iz Belgije, a susret je ponovo završio pobjedom Ukrajine i to rezultatom 2:0 (23:21, 21:12).

„Jako smo sretne. Naša velika želja je otići na Olimpijske igre, a sada smo korak bliže našem cilju. Bilo je poprilično stresno igrati u finalu, no ostale smo fokusirane i jake, podupirale smo se međusobno i to je urodilo plodom. Na finalnom turniru slijedit ćemo svoj san i maksimalno se potruditi da ga ostvarimo.“- istaknule su Sofiia Rylova Inna Makhno i Maryna Hladun iz Ukrajine te dodale:

„Bilo je prekrasno igrati na terenu uz more. Bibinje i Hrvatska zaista su prekrasni, moja mama zaželjela je da jednom zajedno ponovo dođemo ovdje. Odlazimo zadovoljne i sretne.“

Napete utakmice, uzbudljive poteze na pijesku i atraktivne odbojkašice pratili su brojni domaći ljubitelji sporta, ali i turisti koji su im uzvratili pljeskom i glasnim navijanjem za svog favorita. Kvalifikacijski turnir CEV Beach Volley Nations Cup obilježila je i visoka razina tehničke organizacije CEV-a i Hrvatskog odbojkaškog saveza, kako bi sve funkcioniralo bez greške i ostalo u najljepšem sjećanju natjecateljima i gledateljima.

„Vrlo smo mlade i znale smo da će ovo finale biti vrlo teško. Zadovoljne smo što smo dogurale do finala. Bilo je posebno iskustvo igrati na ovakvom lijepom mjestu uz izvrsnu organizaciju.“- zaključila je Annelore Bex iz Belgije.

Hrvatska reprezentacija na kvalifikacijskom turniru u Bibinju upisala je dva poraza od Slovačke (0:2) i (1:2) te dva poraza od Mađarske (0:2), (0:2) i nije se uspjela plasirati u finale natjecanja.

Uz  Hrvatsku, diljem Europe održavaju se još četiri kvalifikacijska turira i to u Vilniusu u Litvi, Balikesiru u Turskoj, Madridu u Španjolskoj te Hamburgu u Njemačkoj. Veliko finale CEV Beach Volley Nations Cupa održat će se sredinom lipnja u Jurmali u Latviji gdje će se četiri pobjednika iz svake skupine pridružiti reprezentacijama koje su prošle preliminarnu fazu 2023. godine te u finalnim utakmicama boriti za odlazak na nadolazeće Olimpijske igre u Parizu.


Reci što misliš!