Sport

"s vjetrom u leđima"

Tradicionalna Uskršnja biciklijada od Branimira u Zadru do virske rive bila je jedna od najbržih ikad

Tradicionalna Uskršnja biciklijada od Branimira u Zadru do virske rive bila je jedna od najbržih ikad

Unatoč jakom vjetru za uskršnje izdanje najpopularnije biciklijade u Zadarskoj županiji prijavilo se gotovo 400 biciklista i ljubitelja biciklizma.

Tradicionalna Uskršnja biciklijada od Branimira u Zadru do virske rive bila je jedna od najbržih ikad, a okupila je bicikliste i ljubitelje biciklizma iz cijele Zadarske županije, brojne virske vikendaše iz Zagreba i drugih mjesta Hrvatske, Slovence, Nijemce, Mađare i sve druge koji tijekom uskršnjih blagdana borave na otoku.

35. biciklijada Zadar - Vir 35. biciklijada Zadar - Vir

Samo nešto više od jednog sata trebalo je sudionicima 35. izdanja zadarsko-virske biciklijade da od Zadra, preko Kožina, Zatona i Nina, dođu na otok. Vjetar koji je nemilice pratio bicikliste, očito je bio upravo onaj iz fraze „vjetar u leđa“. 

– Ne pamtim da smo ovako brzo došli na otok, a bio sam gotovo na svim biciklijadama. Zaista je puno ljudi došlo s Vira. Napunili smo četiri kamiona biciklima, pa su mnogi u Zadar došli s nama ili s Taxi Virom – kaže Alen Glavan, djelatnik komunalnog poduzeća Čisti otok koji  godinama prevozi bicikle do Zadra i sudjeluje u organizaciji događaja. Po dolasku na otok Vir biciklisti su se osvježili i okrijepili s više od 400 porcija pašta-fažola koje su za sudionike biciklijade pripremili kuhari restorana Kotarina, a do izvlačenja nagrada na Trgu svetog Jure svirala je grupa Zaratino. Jedan od sudionika biciklijade od Zadra do Vira drugi put uzastopno bio je Zadranin Petar Sutlović. Iako je veći dio vožnje proveo na začelju u pratnji mame Tatjane Čevizović, uporni Sutlović došao je do samog kraja. Riječ je o zadarskom 20-godišnjem paraplivaču s Down sindromom. 

– Bilo je dobro, nije mi  bilo teško voziti. Čak ni na Virskom mostu – pohvalio se Petar, dok je njegova mama Tatjana uputila riječi zahvale svima koji su bili u pratnji i osiguranju biciklijade za koju se prijavilo gotovo 400 biciklista.

No zbog snažnog vjetra i ne baš sasvim ugodnih vremenskih prilika, samu Uskršnju biciklijadu odvozio je nešto manji broj sudionika, a oni najuporniji dočekali su vrhunac događaja kada su se po tradiciji izvlačili sretni dobitnici devet biciklističkih kompleta i Mountain Bikea.  Biciklističku opremu dobili su Mladen Smodlaka, Marino Banović, Miše Volarević, Draže Furdi, Jure Dundović, Ljiljana Šelman, Jakov Diklan, Darko Novoselić i Marko Malvoni, dok je Mountain Bike dobio Marko Jonjić. Trinaestogodišnji Zagrepčanin došao je na otok sa svojim roditeljima u obiteljsku kuću u Viru i odlučio voziti biciklijadu, a u Zagreb se vraća presretan. 

– Zaista sam više nego sretan. Iako imam bicikl, nisam mogao vjerovati da sam dobio nagradu. Ovaj nagradni mountain Bike jako je lijep – kazao je dobitnik najvrjednije nagrade. Uskršnja biciklijada redovito je jedan od najljepših događaja na otoku u godišnjem kalendaru, pa je nije omelo ni loše vrijeme.

Tu je činjenicu apostrofirao načelnik Općine Vir Marino Radović kada se s pozornice obratio sudionicima 35. virske biciklijade. 

– Iako vrijeme nije bilo povoljno, biciklisti su se ipak odazvali u lijepom broju što govori o uspjehu i prepoznatljivosti ovog biciklističkog događaja. Želimo promovirati naš otok kao obiteljsku i izletničku destinaciju te biciklizam kao zdravu aktivnost i način života – poručio je virski načelnik.

Po dobrom starom običaju zadarski biciklistički as Šime Bajlo pozdravio je bicikliste na Branimirovoj obali u Zadru, dok je umirovljeni sportski pedagog Miše Volarević zračio dobrom energijom tijekom cijelog događaja koji su organizirali destinacijska menadžment kompanija Vir turizam, virska Turistička zajednica i Općina Vir kao utemeljitelj biciklijade od Zadra do Vira. U organizaciji su još sudjelovali Biciklistički klub Zadar, zadarska Prometna policija, zadarska Hitna pomoć, virska kompanija Taxi Vir te komunalna poduzeća Vir održavanje i Čisti otok. 

 


Reci što misliš!