Sport

Nogomet

Legendarni Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama

Legendarni Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama
Luka stanzl/PIXSELL

Legenda "modrih" Velimir Zajec (68) izabran je za novog predsjednika hrvatskog nogometnog prvaka Dinama na Skupštini kluba koja je u nedjelju održana na maksimirskom stadionu.

Od 60 članova na skupštini se pojavilo 52 zastupnika, a 31 glas je dobio Zajec, dok je njegov protukandidat Mirko Barišić, koji je vodio "modre" od travnja 2000. godine kada je naslijedio Zlatka Canjugu, dobio 19 glasova. Dva člana su bila suzdržana.

"Zajec zeko, Dinamovo med i mlijeko", kako ga je prozvao legendarni radijski reporter Ivo Tomić, je na izborima predvodio listu "Dinamovo proljeće" koja je imala 25 članova, dok je Barišićeva lista koju je birao Izvršni odbor imala 35 članova.

Za pobjedu je trebalo sakupiti većinu glasova, a da je kojim slučajem bilo izjednačeno, Skupština bi bila dužna sazvati nove izbore u roku od 60 dana.

Zanimljivo, dan uoči Skupštine je predsjednik Nadzornog odbora GNK Dinamo Ognjen Naglić je ukazao na moguće "nepravilnosti i režiranje izbornog procesa u 2. izbornoj jedinici," te pozvao poziva Barišića da podnese neopozivu ostavku na mjesto predsjednika Dinama. Uoči početka Skupštine održan je i Izvršni odbor na kojem je dio članova tražio odgodu skupštine za 60 dana i pad kvoruma, ali nisu u tome uspjeli.

Zajec je u Dinamu bio igračka legenda koja je predvodila "plave" do naslova 1982. U Maksimiru je igrao od 1974. do 1984. kada je prešao u grčki Panathinaikos, u kojemu je 1988. godine završio karijeru.

U Maksimiru je bio tehnički direktor, financijski, pa sportski direktor i trener. Sada je postao predsjednik kluba i ključna osoba u formiranju ostalih tijela kluba.

Deset članova Izvršnog odbora je imenovao predsjednik kluba, a dvojicu nositelj poražene liste koja je ušla u skupštinu. Predsjednik kluba je ujedno i predsjednik IO-a i njegov trinaesti član. Na koncu su u IO ušli Skender, Nauković, Šušnjara, Omazić, Globan, Mlinarić, Pojatina, Kovačević, Hržić, Bergman, a Barišićevi ljudi u IO-u bit će A. Todorić i Tomurad. Za dopredsjednika kluba je izabran Dubravko Skender.

Predloženo je i da Mirko Barišić postane počasni predsjednik kluba, međutim donošenje te odluke je većinom glasova odgođeno do druge skupštine.

Dinamov financijski direktor Anđelko Latinčić je iznio je financijsko stanje za 2023. godinu kazavši kako su prihodi kluba bili 66 milijuna, a rashodi 61 milijun eura.


Reci što misliš!