Sport

nedjelja na stanovima

Vedran Ješe i Igor Banović: Nemamo što kalkulirati, idemo na pobjedu za prednost pred uzvrat u Karlovcu

Vedran Ješe i Igor Banović: Nemamo što kalkulirati, idemo na pobjedu za prednost pred uzvrat u Karlovcu

U nedjelju na Stanovima Zadar dočekuje Karlovac 1919 u prvoj kvalifikacijskoj utakmici za ulazak u SuperSport Drugu nogometnu ligu!

Dan uoči prve kvalifikacijske utakmice za ulazak u SuperSport Drugu nogometnu ligu koju će u nedjelju od 17.30 sati igrati Zadar i Karlovac 1919, na Stanovima je nabujao mir.

Zapravo, mirno je kao u grotlu Vezuva koji trenutak prije erupcije, ili kao da lava radosti čeka da se sa zadarskog travnjaka prelije na tribine.

– Spremamo se, radimo žestoko i bez pauze. Pojačali smo trening, pa se nadamo kako će na kraju sve proći dobro. Karlovac je sigurno dobra momčad koju svi drže favoritom u ovim kvalifikacijama, ali mi igramo na svom terenu gdje nikomu ne želimo prepustiti ulogu favorita – kaže iskusni veznjak Zadra Igor Banović.

Zadarski veteran s Karlovčaninom Goranom Parackim dijelio je svojedobno svlačionicu u Novalji, igrao je protiv Zvonka Pamića, sina trenera Karlovca 1919 Igora Pamića, a poznaje i prvoligaške mogućnosti karlovačkog stopera Davora Bunoze. Naravno, u momčadi koja je ove sezone u Trećoj NL Centar osvojila 21 bod više od drugoplasiranog Maksimira, puno je iskustva i kvalitetnih pojedinaca, pa će prijetnje za zadarskog vratara Luku Matasovića dolaziti sa svih strana; od krilnih napadača Ihora Medynskyija, Tonija Kurečkog i Ivana Matyazha, ili specijalista za odlučujuće pogotke Josipa Budimira.

– Dobra je to momčad. Bit će to vrhunac sezone i odlična utakmica. Volio bih da već u prvoj utakmici riješimo pitanje pobjednika u ovim kvalifikacijama, ali vjerojatnije ćemo na rasplet čekati još tjedan dana – dodaje Banović ukazujući na činjenicu da su Karlovčani u medijima i statistikama prikazani kao najuvjerljivija trećeligaška momčad. Karlovac 1919 zaista je imao strašnu sezonu: upisao je 28 pobjeda uz 3 remija i samo 3 prvenstvena poraza sa zastrašujućom gol razlikom 79:12. Ligaška statistika ukazuje još na činjenicu da su karlovački vratari Faruk Dalipagić i Luka Šteko bili u nizu od 945 minuta bez primljenog gola; osam utakmica uzastopno nisu primili gol u Karlovcu na stadionu Branko Čavlović-Čavlek (ukupno 805 minuta), dok su u gostima svoju mrežu sačuvali 500 minuta neprekidno. Imali su po 14 pobjeda doma i u gostima, što znači da su jednako opasni na svakom terenu.

– To je istina, ali druga će priča biti na našem terenu. Ne bih nas tek tako otpisao na Stanovima, no možda je i bolje da Karlovac 1919 svi smatraju favoritom – veli 36-godišnji veznjak Zadra. Puno poštovanje prema sportskom suparniku iz Karlovca pokazao je i trener Dragan Blatnjak odmah nakon što su izvučeni parovi kvalifikacija, ali uz napomenu da Zadar ima svoj ovosezonski cilj – plasman u viši rang.

Koji dan kasnije nakon žestokih treninga i priprema za utakmicu, također analize suparnika, zadarski stručni stožer ima bolji uvid u mogućnosti karlovačkog trećeligaša.

– Karlovac je dobro organizirana momčad koja ima glavu i rep. Dobro stoje na terenu, imaju dosta iskustva, visinu i brze igrače, tako da su kao momčad prilično kompletirani. Nije slučajno što su zabili puno i primili malo golova, odnosno osvojili 87 bodova. No imamo i mi kvalitetu i razloge za optimizam, pa u nedjelju idemo na pobjedu – ističe Blatnjakov pomoćnik Vedran Ješe. To znači da je Zadar kompletan, bez ozlijeđenih, bolesnih ili nespremnih igrača. A hoće li prva domaća utakmica biti prednost za Zadar koji je ove polusezone bio nemilosrdan domaćin? – pitanje je na koje ćemo konačan odgovor dobiti 17. lipnja u Karlovcu, ali dio odgovora ponudit će Zadar već ove nedjelje na Stanovima.

– Teško je reći što bi u tom slučaju mogla biti prednost, jer nema više pravila pogotka u gostima. Kada sam igrao, više sam volio uzvratne utakmice igrati na svom terenu. Prva utakmica suparnika koji se ne poznaju može proteći u ispitivanju snaga i opreznoj igri, dok u drugoj već donekle poznaješ prednosti i mane. Kako bilo, nemamo što kalkulirati, moramo ići na pobjedu i steći nekakvu prednost – poručuje Ješe. Utakmica HNK Zadar – NK Karlovac 1919 igra se u nedjelju 11. lipnja s početkom u 17.30 sati na stadionu Stanovi.

Prodaja karata počinje na dan utakmice, u 14.30 sati na blagajni stadiona, po cijeni od 4 eura.

Na utakmicu dolaze gradonačelnik Dukić i predsjednik HNS-a Kustić
Kvalifikacijska utakmica Zadra i Karlovca 1919 za ulazak u SuperSport Drugu nogometnu ligu privukla je veliku pozornost, pa će prijenos utakmice biti na MaxSportu 1, dok će se u svečanoj loži okupiti brojna poznata imena iz zadarskog nogometa, sporta i javnog života. Dolaze, među ostalim, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić i zadarski gradonačelnik Branko Dukić.

Opraštaju se Danijel Subašić i Igor Banović

Zadarska osmica Igor Banović, druga najpoznatija nakon Jakova Suraća, oprostit će se od matičnog kluba i nogometne karijere na dvije kvalifikacijske utakmice protiv Karlovca 1919. Pred svojom publikom na Stanovima, Banović će u nedjelju posljednji put istrčati u kopačkama, ali neće biti jedini. Nakon oproštaja u Splitu na prvenstvenoj utakmici između Hajduka i Šibenika, zadarski vratar Danijel Subašić također će pozdraviti zadarsku publiku i oprostiti se od nogometa na travnjaku na kojemu je napravio prve korake.

Dok je Subašić već sve rekao i pozdravio se s nogometom kao profesionalni vratar, Banović još ima štogod za reći.

– Planirao sam se oprostiti na kraju sezone, ali valjda je Bog htio da odigram još ove dvije kvalifikacijske utakmice. Zato bih htio da nam ova utakmica na Stanovima prođe dobro, jer nitko sretniji ne bi bio od mene da uđemo u viši rang – kaže Banović. Tijekom petnaestak godina duge profesionalne karijere koju je proveo na travnjacima u Hrvatskoj, Sloveniji, Moldaviji, Bugarskoj, Bjelorusiji i na Tajlandu, Banović je uzeo jedan bugarski kup. Dva puta je gubio u finalu, a plasman Zadra u SuperSport Drugu ligu bio bi poput lipanjske trešnje na torti sa šlagom i čokoladnim premazom. Možda i s kuglom sladoleda od vanilije.

– Lijep je osjećaj nešto osvojiti, ali napraviti nešto više za naš Zadar i u svom gradu, to bi ipak bio neopisiv osjećaj – raduje se Banović pomisli kako će kraj karijere proslaviti kao drugoligaški igrač.

– Bit će možda malo teško, ali ne bi bilo u redu uzimati mjesto mlađim igračima koji dolaze i imaju kvalitetu, a u ovom trenutku možda mogu dati više od mene – poruka je zadarske osmice.


Reci što misliš!