Sport

velika pobjeda kk zadra

Danijel Jusup, trener Zadra: Bilo je ovo čudesno putovanje!

Danijel Jusup, trener Zadra: Bilo je ovo čudesno putovanje!
Šime Zelić/ PIXSELL

Košarkaši Zadra prvaci su hrvatske u košarci! Veličanstvena atmosfera od početka je nosila Zadrane do naslova, a Splićani su joj brzo podlegli i ostali bez šansi za iznenađenjem.

Od prvog do zadnjeg trenutka navijači su pjesmom bodrili svoje košarkaše, koji su već u prvoj četvrtini stekli 10 poena prednosti i tu prednost povećavali sve do kraja utakmice i krajnjih 99:62 (27:17, 24:9, 18:10, 30:26). Zadru je ovo četvrti naslov prvaka Hrvatske, deseti naslov državnog prvaka kada se pribroji šest osvojenih u Jugoslaviji te ukupno 20. trofej. „Večeras je naša fešta“, odzvanjalo je dvoranom, a odzvanjat će i tijekom ostatka večeri u cijelom gradu.

Fantastična atmosfera podigla je košarkaše Zadra, koji su imali vjerojatno najbolju šutersku četvrtinu ove sezone. Ruke su znale zadrhtati kada se željelo prenijeti loptu što brže prema protivničkom košu ali zato su trice pogađali Lakić, Davis, Ramljak… U 8. minuti Subotić prvi zove time-out jer je Zadar već na +8 (23:15). Božić i Lakić uspješno su završili dvije akcije i Zadar odveli do 27:17 na kraju prve četvrtine.

Vrlo rano Jusup je dao priliku Mekiću, koji je ušao kako bi rasteretio Ramljaka, a na parketu oduševio s nekoliko izvrsnih akcija, uključujući i tricu iz teške pozicije te polaganje, Drežnjak i Ramljak dodali su po još jedan za 41:20 u 16. minuti.

Finale doigravanja, 3. utakmica: KK Zadar - KK Split 99-62 Finale doigravanja, 3. utakmica: KK Zadar - KK Split 99-62

Fanatičnom obranom u kojoj je Split u devet minuta druge četvrtine držao na 6 postignutih poena, Zadar je na poluvrijeme otišao s +25 (51:26).

Luka Božić još jednom je bio najbolji igrač na terenu, s 9 poena, 7 skokova i 6 asistencija već u prvih 20 minuta igre. S druge strane najviše je postigao Vuko (9), dok je Shorter ostao na nuli.

Splitu je ostalo nadati se čudu, kakva su uvijek moguća, no košarkaši Zadra brzo su im uništili svaku nadu. U 16. minuti prednost je prvi put prešla 30 poena (61:30), sve što je Žutima ove godine znalo ulaziti kroz obruč ovoga puta nije i gosti su polako počeli odustajati od borbe za pobjedu.

Treća četvrtina završila je rezultatom 69:36 i nakon toga u drugi plan je palo sve osim pjesme i ovacija svakom potezu Zadrana. Atmosferi nije odolio ni trener Danijel Jusup, koji je vjerojatno prvi put u karijeri počeo slaviti prije kraja utakmica, uz velike emocije ispraćen je s parketa Luka Božić, a ovacije su dobili i zadarski mladići, kao i Sani Čampara, koji je ušao nakon oporavka od ozljede.

Luka Božić na kraju sezone stigao je do triple doublea (16 poena, 13 skokova, 11 asistencija) te je ispraćen uz zasluženi „MVP, MVP“. Najviše poena u posljednjoj utakmici sezone postigao je Drežnjak (19), a kod Splita jedini dvoznamenkasti bio je Vuko (11).

STATISTIKA UTAKMICE

Danijel Jusup, trener Zadra: Bilo je ovo čudesno putovanje, krenuli smo skromno 1. 8., donio sam neka iskustva iz ABA 2 lige jer sam trenirao Široki, vidio interesantne igrače i s obzirom na budžet procijenio da bi oni mogli doći na višu razinu. Očito je procjena bila dobra, pripreme su pokazali da pobjeđujemo ozbiljne momčadi, da se možemo nadati nečem. Imali smo sjajnih utakmica u ABA ligi, igrali smo brzo i koštalo nas je par bizarnih poraza. Ali ne možeš i jare i pare. Pokazali smo svima da se može s domaćim igračima. Imamo Slovenca, Makedonca, Srbina, Bosance, naše, regija je bogomdana za taj talent, gro ekipe je iz regije uz Juana. Ovo je skupina dobrih ljudi i igrača, uz zahtjevno vođenje kroz treninge prof. Kotlara, medicinske službe, pomoćnika, kad se to poklopi najčešće rezultira i ovakvim ishodom.

Mislim da smo zasluženo prvaci i da smo pokazali da smo najbolja momčad. Bili smo uvjerljivi i ovom uvjerljivom utakmicom zapečatili sezonu. Puno mi znači jer je meni ovo prvi naslov prvaka, mislim da sam jedini hrvatski trener koji je osvojio ABA ligu, prvenstvo i kup.

Luka Božić završio je sezonu triple doubleom.

– Bilo je dosta osporavanja, dizao sam ga vraćao, dokazali smo da se može s radom, da treba prepoznati talent, drago mi je za njega da je osvojio trofej i pokazao dominaciju i što sam ja u njemu vidio nešto što možda neki drugi nisu.

 Juan Davis: Duga sezona, zahvaljujem Bogu na ovome što radim, obitelji.  Ne mogu biti dovoljno zahvalan onome što sam doživio ovdje. Trener Jusup je puno pomogao kroz sezonu i napravio da damo svoj maksimum.

Srđan Subotić, trener Splita: Velike čestitke Zadru na tituli, sasvim zasluženo koliko smo prve dvije utakmice bile blizu danas su zasluženo pobijedili i došli do titule. Svaka čast na ovom nastupu. Bit će vremena za analizu, želim zahvaliti svojim igračima koji su bili briljantni i ostvarili zacrtane ciljeve. Ne plačemo, imali smo teških trenutaka i hvala im što su stali iza mene i mojih suradnika. Pričajmo o pozitivnim stvarima, ponosan sam što sam bio u finalu, iako sam jako razočaran. Imam puno prijatelja u Zadru i drago mi je zbog njih. Dalmatinska košarka je uvijek bila pokretač i drago mi je što se vraća.

Josip Jukić: Teško je bilo pametno reći, nakon četiri minute nestali smo s terena, utakmica je bila jednosmjerna ulica, nismo imali moment u kojem smo bili bolji i uspjeli se ponadati nečemu. Prve dvije utakmice su mogle otići na obje strane, kao što smo mi imali pet pobjeda zaredom ove dvije su na Zadrove i to je usmjerilo zadnju utakmicu. Nismo bili pravi, za to nema isprike.

Uoči utakmice navijači su imali priliku pozdraviti Ivu Ivanova i Roka Stipčevića, koji su se oprostili od aktivnog igranja košarke, kao i Danijela Subašića, koji je odradio posljednju godinu u vratarskoj karijeri. Na poluvremenu su ovacije dobili državni prvaci, juniori i kadeti Zadra, kao i pretkadeti koji su osvojili drugo mjesto.

 


Reci što misliš!