Sport

Košarka, HT Premijer Liga doigravanje za prvaka

Čudesni Božić povukao Zadrane do nove pobjede na Gripama za 2-0 u finalnoj seriji

Čudesni Božić povukao Zadrane do nove pobjede na Gripama za 2-0 u finalnoj seriji
Ivo Čagalj/PIXSELL

U fantastičnoj košarkaškoj predstavi u potpuno ispunjenoj dvorani na Gripama, košarkaši Zadra u produžetku su upisali i drugu pobjedu u dva dana nad momčadi Splita u finalnoj seriji za prvaka Hrvatske. Završilo je rezultatom 84-94 uz još jednu partiju za pamćenje čudesnog Luke Božića.

Furiozno su Splićani otvorili drugu utakmicu u još jednom do posljednjeg mjesta ispunjenoj dvorani na Gripama, i nakon početnog vodstva Zadra ludom serijom 11-0 u koju je dvije trice ugradio Mavra a jednu Nelson poveli s 11-2 nakon nepune 3 minute igre. Otišli su Splićani i na +10, 13-3 a onda su Zadrani ulaskom Drežnjaka umjesto i večeras na početku indisponiranog Davisa polako počeli grickati prednost domaćina i serijom 2-10 došli samo na posjed zaostatka, 15-13. Ipak dvije pogreške Mekića Split je iskoristio i na mali odmor otišao s vodstvom 19-13.

Unatoč očajnom vanjskom šutu, četiri i pol minute igre u drugoj dionici trebalo je Zadranima da se vrate u egal i to nakon dvije sjajne akcije Ramljaka i jednim pogođenim bacanjem Drežnjaka, bilo je 26-26. Split je uzvratio zakucavanjem Runjića i tricom Ukića za +5 Splita početkom 18. minute. Uzvratio je Ramljak polaganjem i Žganec svojom drugom tricom za novi egal. Vrući Ukić zabija još jednu tricu a usijani Žganec uzvraća svojom trećom tricom, ovaj put iz kuta na opće oduševljenje Tornada. Ramljak polaganjem dovodi Zadrane u vodstvo a do kraja ga na 34-38 povećava sjajni Božić.

Izvrsno prvo poluvrijeme, pravo finale u svakom smislu te riječi u kojoj je prva dionica pripala Splićanima, a duga u potpunosti Zadranima koju su dobili s 15-25! Zadrane su predvodili odlični Žganec s 12 poena (trice 3/3) i 4 skoka i Božić s 11 koševa, 6 skokova i 4 asistencije, dok su kod Splita Shorter i Mavra (3 skoka i 5 asista) zabili po 7, a Runjić i Ukić po 6 poena.

A onda se Splitu dogodio Tonko Vuko, prilično nevidljiv u prvom dijelu. Vuko je povuk(a)o Splićane odmah na početku treće dionice a do kraja četvrtine zabio je čak četiri trice (ukupno 14 poena) čime je domaćine vratio u vodstvo a splitske navijače u delirij. S druge strane samo su Drežnjak i Božić odgovarali na novu energiju Splićana. To je rezultiralo vodstvom Splita na ulasku u četvrtu četvrtinu 62-59 što znači da su je dobili s 28-21.

U posljednjih pet minuta ušlo se vodstvom Splita 70-68 a onda umjesto izjednačenja večeras očajni Lakić promašuje dva čista ziceta i Split preko Shortera odlazi na +7, 75-68, bile su 2 minute i 37 sekundi prije kraja. Nakon Jusupove minute odmora warp pogon upalio je Luka Božić koji prvo zabija tricu, nakon toga dva bacanja a nakon novih promašaja Splita polaganjem vraća stvari na početak 34 sekunde prije kraja četvrte četvrtine. Shorter promašuje skok šut i Zadrani imaju posljednji napad, no Božić promašuje tricu i ušlo se u produžetak.

A u produžetak su Zadrani krenuli uraganski, trice su zabili prvo Drežnjak, pa Žganec a nakon novih pogrešaka domaćih Mekić polaže za 75-83 tri minute prije kraja produžetka što je seriju Zadrana diglo na 15-0, a Splićani su bez koša bili više od pet minuta. Imali su gosti i +11, 79-90 nakon trice i 30. koša briljantnog Božića 44 sekunde prije kraja. Završilo je više nego zasluženom pobjedom Zadra rezultatom 84-94.

Sjajna predstava na Gripama ponudila je sve što košarkaški sladokusci vole. Jusup je još jednom nadmudrio kolegu Subotića i Zadar ima vodstvo 2-0 u seriji na tri pobjede a prvu meč loptu imat će već u nedjelju pred 9 tisuća bučnih navijača u Krešinom domu.

Presudili su sitni detalji jer su momčadi statistički bile vrlo izjednačene, Zadar je bio bolji u skoku 43/40, Split u asistencijama 20/17. Domaći su tricu šutirali 40 posto (15/37) a Zadrani 33 posto (10/29) ali dvije su došle u ključnim trenucima produžetka kada je utakmica i riješena.

Kompletna statistika

Zadrane je nove pobjede na Gripama predvodio nevjerojatni Luka Božić koji je ponovo odigrao svih 40 minuta za 30 poena, 15 skokova i 7 asistencija, ruku su mu dali svaki na svoj način, Drežnjak s 19 koševa (16 u drugom dijelu) i 5 skokova, Žganec s 15 koševa (12 u prvom dijelu), Ramljak je dodao 12 uz 5 skokova. Sjajnu rolu u ključnim trenucima odigrao je Mekić koji je zabio 9 poena uz 5 skokova.

Kod Splita najbolji Mavra s 14 koševa i 13 asistencija, Shorter je zabio 20, a Vuko 18 poena, kapetan Ukić je zabio 9 a podbacili su Amerikanci Nelson sa 7 i Sullivan sa samo 3 poena.

Treća utakmica i prva meč lopta za Zadrane na rasporedu je u nedjelju, 4. lipnja s početkom u 20 sati u Krešinom domu na Višnjiku.


Reci što misliš!