Sport

pariz

Olimpijsku baklju će nositi 10 tisuća ljudi

Olimpijsku baklju će nositi 10 tisuća ljudi

Svaki nositelj baklje nosit će plamen otprilike četiri minute na udaljenosti od 200 metara.

Olimpijski plamen, koji će od svibnja do srpnja 2024. prijeći šezdesetak francuskih departmana, nosit će 10.000 nositelja baklje, objavili su organizatori Olimpijskih igara u Parizu na konferenciji za novinare.

Plivački prvaci Laura i Florent Manaudou te atletičar Dimitri Pavade i paratriatlonka Mona Francis izabrani su za kapetane ove štafete olimpijske baklje.

Plamen, koji će prema tradiciji biti zapaljen u grčkoj Olimpiji, stići će na francusko tlo preko mora u Marseille 8. svibnja 2024.

Nakon toga će započeti svoje putovanje Francuskom koje će trajati do 26. srpnja 2024. kada će svečano biti otvorene Olimpijske igre u Parizu, dodaje organizacijski odbor.

Novost u putovanju plamena je kolektivna štafeta- naime, u njoj  može sudjelovati grupa od 24 osobe, uključujući jednog prijevoznika, koja predstavlja na primjer, sportsku udrugu. Ukupno će ih biti 3.000.

Svaki nositelj baklje nosit će plamen otprilike četiri minute na udaljenosti od 200 metara.

Jednu trećinu nositelja plamena odabrat će organizacijski odbor i sportski pokret, drugu trećinu sponzor štafete Bakle Bank te osiguravajuće kuće BPCE i Coca-Cola, a trećinu ostali partneri Olimpijskih igara.

Velika većina nositelja olimpijske baklje bit će poznata početkom 2024., ali imena velikih sportaša i drugih poznatih osoba bit će otkrivena za nekoliko mjeseci, dok je posljednji nositelj koji će zapaliti olimpijski plamen na dan otvaranja Ljetnih olimpijskih igara 2024. strogo čuvana tajna.


Reci što misliš!