Sport

Košarka, HT Premijer Liga doigravanje za prvaka

Dok su Splićani nepotrebno pričali sa sucima Zadrani igrali i zasluženo slavili na Gripama

Dok su Splićani nepotrebno pričali sa sucima Zadrani igrali i zasluženo slavili na Gripama
Ivo Čagalj/PIXSELL

U prvoj finalnoj utakmici doigravanja za prvaka Hrvatske, večeras su košarkaši Zadra u sjajnoj atmosferi potpuno ispinjenih Gripa sjajnom igrom u drugom poluvremenu upisali vrlo vrijednu pobjedu nad momčadi Splita rezultatom 76-85, čime su poveli 1-0 u seriji na tri dobivene utakmice.

Nošeni navijanjem dupkom ispunjene dvorane na Gripama, Splićani su bolje krenuli u susret i nakon dvaju trica, prvo Mavre pa Shortera nakon četiri minute poveli s lijepih +7, 14-7. Nakon Jusupove minute odmora Zadrani su se sabrali i serijom 8-0 vratili se u vodstvo na oduševljenje brojnih navijača Tornada u dvorani. Kriza Splićana nastavila se do konca četvrtine što su Zadrani izvrsno koristili i tricom Šantelja sa  sirenom na mali odmor odnijeli prednost +8, 16-24.

Onako kako su Zadrani zatvorili prvu dionicu, Splićani su otvorili drugu i serijom 7-0 približili se na minimalnih 23-24. Nakon nove Jusupove minute odmora ponovo su dobro reagirali njegovi momci pa su preko Ramljaka (2+1) ponovo malo pobjegli domaćinima. Nakon trice Mekića početkom 17. minute imali su gosti +4, 30-34 no tada ponovo odlično reagiraju Splićani i serijom 11-3 ponovo se vraćaju u vodstvo 41-37. Iako su Zadrani 37 sekundi prije kraja četvrtine izjednačili na 42-42, Mavra i Shorter su se pobrinuli da domaćini na veliki odmor odu s vodstvom 46-42.

Finale doigravanja, 1. utakmica: KK Split - KK Zadar 74-85 Finale doigravanja, 1. utakmica: KK Split - KK Zadar 76-85

Odlično prvo poluvrijeme obilježili se splitski Amerikanci Shorter s 10 poena i 5 skokova, te Nelson i Sullivan (4 skoka, 3 asista) s po 8 poena s jedne strane, te Božić s 11 poena, 5 skokova i 4 asistencije, te Žganec (6 skokova) i Ramljak s po 9 koševa s druge strane.

Na početku drugog poluvremena Zadranima se napokon ukazao u prvom dijelu nezamjetan Drežnjak koji je zabio na početku treće dionice a nakon njegove trice u 23. minuti vratio je goste u vodstvo, 49-50 praktički do isteka 30. minute, a u posljednju dionicu ušlo se vodstvom Splita rezultatom 59-58, s tim da je Lakić promašio dva od tri bacanja na samom isteku vremena.

Ali su zato Zadrani sjajno otvorili posljednju dionicu, čvrstom obranom i pametnim napadom u kojem su prednjačili Žganec, Božić i Drežnjak u prvih sedam minuta ostavljaju Split na samo 4 poena dok su Zadrani zaključno s tricom Lakića zabili 17 i otišli za Splićane koji su sami sebi očito pod velikim pritiskom trošili energiju i koncentraciju u bespotrebnom pričanju sa sucima i pritiskom na iste te otišli na nedostižnih +13, 63-76.

Do kraja su Zadrani pametno sačuvali prednost unatoč dvije trice večeras prilično nevidljivog Mavre te su upisali vrijedan break i poveli s 1-0 u seriji na tri dobivene utakmice. Završilo je rezultatom 76-85. Brojni zadarski navijači predvođeni Tornadom bučno su proslavili ovu pobjedu svojih ljubimaca. Zadrani su tako u najboljem mogućem trenutku prekinuli niz od pet poraza od Splita ove sezone.

Vrijedi svakako zabilježiti nesportski potez Shortera koji je posljednje poene na utakmici postigao nakon što su Zadrani odložili loptu na parket prije isteka svog zadnjeg napada. "Gospodin" ju je hladno uzeo i zabio kako bi poboljšao vlastitu statistiku.

Sjajnom igromu drugom poluvremenu, pogotovo čeličnom obranom, Zadrani su u potpunosti razbili nervozne Splićane, drugo poluvrijeme su dobili s čak 15 poena razlike, 28-43.

Kompletna statistika

Zadar su do vrijedne pobjede predvodili, igrač utakmice, sjajni Žganec sa 17 koševa, 13 skokova i 4 asistencije, Božić je zabio više, 22 poena uz 6 skokova i 4 asistencije, u drugom dijelu odlični Drežnjak susret je završio s 16 koševa i 8 skokova, a kapetan Ramljak je dodao 13 poena uz 7 skokova i 2 sjajne blokade.

Kod Splita najefikasniji "gospodin" Shorter s 15 poena i 7 skokova, Nelson je zabio 14 uz 9 skokova, Mavra je dodao 13 a Sullivan 10 koševa uz 7 skokova.

Druga utakmica na rasporedu je u četvrtak, 1. lipnja s početkom u 20 sati na Gripama.


Reci što misliš!