Sport

prije 28 godina

Na današnji dan napustio nas je Krešimir Ćosić

Na današnji dan napustio nas je Krešimir Ćosić

Na današnji dan prije 28 godina napustio nas je Krešimir Ćosić, jedan od najvećih hrvatskih i europskih košarkaša u povijesti.

Krešo je preminuo 25. svibnja 1995. godine u američkom Baltimoreu od raka limfoma u 47. godini života.

Legenda o Kreši i dalje živi diljem svijeta.

Krešimir Ćosić rodio se u Zagrebu ali je odrastao u Zadru gdje i počinje košarkašku karijeru u KK Zadru 1965. godine. Nastupao je i za Cibonu te igrao u Sloveniji i Italiji. Prvi treneri bili su mu Enzo Sovitti i prof. Leonardo Bajlo. Za europsku reprezentaciju igrao je 6 puta a proglašen je najboljim igračem europskih prvenstava 1971. i 1975. godine. Državno prvenstvo Jugoslavije osvojio je 6 puta a košarkaški kup 4 puta.

Prema ostvarenim rezultatima riječ je o vjerojatno najboljem košarkašu bivše države ali i jednom od najboljih košarkaša Europe u povijesti.

1996. godine je uvršten u prestižnu Kuću slavnih košarkaša (Basketball Hall of Fame) i to kao tek treći ne-amerikanac, čime je američka javnost priznala veličinu i trag koji je ostavio na kontinentu.

Posthumno za životno djelo dobija Državnu nagradu za šport „Franjo Bučar" 2002. godine.

Deset godina nakon smrti u Zagrebu je imenovan trg po njemu, Trg Krešimira Ćosića, kod Doma sportova. Dvorana na Višnjiku nosi njegovo ime od 3. listopada 2008. godine. U Zadru postoji i ulica s njegovim imenom.


Reci što misliš!