Sport

Sunset Sport Media Festival

Legenda surfanja Robby Naish dolazi u Zadar!

Legenda surfanja Robby Naish dolazi u Zadar!
Tom Servais

Jedan od najvećih sportaša na dasci, Robby Naish dolazi u Hrvatsku prenijeti svoje bogato surfersko iskustvo na Sunset Sport Media Festival u Zadru.

Dug je put od Havaja do Hrvatske. No, Robby Naish odlučio se upravo za takvo uzbudljivo putovanje, kako bi upoznao krajolik našeg Jadranskog mora i podijelio svoje znanje s domaćim zaljubljenicima u sportska nadmetanja na vodi.

Ovaj legendarni 60-godišnji američki surfer bit će dio Sunset Sport Media Festivala u Zadru od 1. do 3. lipnja, gdje će definitivno imati što za reći, nakon što je proveo puna četiri desetljeća na najjačim svjetskim surferskim natjecanjima, uz više od 150 ostvarenih pobjeda.

Još tamo davne 1976. godine Naish je s 13 godina postao na Bahamima svjetski prvak u windsurfingu, a zatim je u nastavku karijere došao do ukupno 24 svjetske titule u vrlo popularnoj disciplini surfanja s jedrom.

Također je jedan od pionira kiteboardinga iliti surfanja s padobranom, kao i SUP-a (eng. "stand up paddling"), odnosno surfanja u stajaćem položaju na dasci, s veslom u rukama. U prethodnom desetljeću uspješno je ovladao i foilingom, novom tehnologijom koja omogućuje surfanje dok daska leti iznad površine mora.

Naish je 2019. godine primljen u Kuću slavnih sportaša na vodi Havaja, a može se pohvaliti i time što je Red Bullov sportaš još od 1994. godine. Upravo on i Björn Dunkerbeck prve su međunarodne zvijezde koje su dobile takvu podršku.

Robby Naish je bio i tema zanimljivog dokumentarca "Najduži val", dovršenog 2017. godine koji jasno pokazuje da ovaj legendarni surfer nema namjeru odustati od rušenja vlastitih sportskih granica ni u godinama u kojima većina sportaša uživa u zasluženoj mirovini.

U Hrvatskoj windsurfing scena definitivno nije jaka kao na Havajima, ali itekako postoji. Neke od najjačih lokacija za ovaj sport su Premantura kod Pule, Savudrija kod Umaga, Jadrija kod Šibenika, Bol na Braču, Žnjan u Splitu i Viganj na poluotoku Pelješac.

Baš zbog toga dolazak Naisha razveselit će lokalne surferske entuzijaste. Posjeta ovakvog imena također će učvrstiti mjesto naše zemlje na surferskoj karti svijeta, a i usmjeriti pažnju svjetske javnosti prema prirodnim ljepotama hrvatske obale, što je uostalom i jedan od najjačih domaćih turističkih aduta.