Sport

Daljinsk pli

Mravinci svečano dočekali svoju junakinju Dinu Levačić

Mravinci svečano dočekali svoju junakinju Dinu Levačić
Zvonimir Barisin/PIXSELL

Hrvatska daljinsku plivačicu Dinu Levačić (27) koja je nedavno preplivala 23 kilometra dug Cookov prolaz u Novom Zelandu, u srijedu je Mravincima kod Solina u prepunom parku priređen svečani doček.

Dina Levačić je plivanjem kroz Cookov prolaz završila preplivavanje svih sedam velikih svjetskih plivačkih maratona nazvanih Oceanovih sedam, što je globalni pothvat u kojem je ona 23 osoba kojoj je to uspjelo. Ona je i najmlađa daljinska plivačica koja je preplivala Oceanovih sedam.

Na dočeku u Mravincima, gdje živi s roditeljima, bili su istaknuti višemetarski transparenti na kojim pisalo "Dina, ponos našeg mista" i "Dina naša oceanska kraljica". Uz nastup mažoretkinja  njoj u čast upriličena je i bakljada.

Dina je  na dočeku istaknula kako su zadnjih šest godina, koliko je trajalo njeno preplivavanje  Oceanovih sedam, bili "posebna avantura koju će pamtiti cijelog života".
"Moje ime stoji uz te rezultate  ali postoji mnoštvo ljudi koji su mi pomagali," rekla je Dina.

Gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević je istaknuo kako preplivavanje Oceanovih sedam podvig  Dine Levačić koji zaslužuje divljenje."Ovaj pothvat  znači jako mnogo za afirmaciju Solina  ali i Hrvatske u cijelom svijetu," kazao je Ninčević.

Željana Levačić, majka od Dine, istaknula je kako  presretna što je njena Dina ostvarila svoj san preplivavajući Oceanovih sedam.

"Sad  i zastava Hrvatske stoji među zastavama  onih zemalja čiji su plivači preplivali Oceanovih sedam," kazala je Željana.

Na dočeku Dine Levačić u Mravincima bio je i župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, a Dinu je ujutro u Zagrebu primio i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Oceanovih Sedam“ je izazov u daljinskom plivanju koji se sastoji od preplivavanja sedam prijelaza na otvorenom moru ili sedam plivačkih maratona. Uključuje Sjeverni kanal između Irske i Velike Britanije, La Manche između Velike Britanije i Francuske, Gibraltarska vrata između Španjolske i Afrike, prolaz Tsugaru u Japanu, prolaz Molokaʻi na Havajima, prolaz Catalina u Kaliforniji te Cookov prolaz između Južnog otoka i Sjevernog otoka na Novom Zelandu.


Reci što misliš!