Sport

Vaterpolo, kvalifikacije Svjetskog kupa

Mađarska zaustavila Barakude na putu za Super Finale u Los Angelesu

Mađarska zaustavila Barakude na putu za Super Finale u Los Angelesu
Matija Habljak/PIXSELL

U susretu posljednjeg, petog kola A skupine Svjetskog kupa u Zagrebu, hrvatska vaterpolska reprezentacija je izgubila od Mađarske sa 10-13 (1-2, 4-5, 2-3, 3-3) ostavši bez plasmana na Super Finale turnira u Los Angelesu.

Uoči posljednjeg dana natjecanja bilo je jasno kako je u skupini A reprezentacija Italije osigurala mjesto na završnom turniru Svjetske lige, baš kao i SAD koje su domaćin Super Finala turnira u Los Angelesu.

Bilo je poznato i kako Francuska kao posljednja u skupini, ispada iz Divizije I Svjetskog kupa za sljedeću godinu. Ostalo je otvoreno tek pitanje koja će preostala momčad iz zagrebačke skupine ovoga ljeta u Kaliforniju. Hrvatska ili Mađarska.

Nažalost, to je Mađarska koja je u odlučujućem susretu porazila Hrvatsku sa 13-10, uzvrativši "barakudama" za poraz u finalu EP-a u Splitu u rujnu prošle godine.

Odabranici izbornika Ivice Tucka dočekali su utakmicu s tri boda više od Mađarske, pa je Mađarima za prolazak trebala isključivo pobjeda, ali u 32 minute igre odnosno u četiri četvrtine. U tom slučaju Mađarska bi bodovno dostigla Hrvatsku, ali bi zbog boljeg međusobnog skora prošla dalje.

Hrvatskoj je za put u LA bio dovoljan i remi. Naime, prema propozicijama World Aquaticsa u natjecanju Svjetskog kupa svaka utakmica mora završiti pobjedom jednog od sastava. To znači da se u slučaju neodlučenog rezultata nakon četiri četvrtine, prilazi raspucavanju peteraca. Pobjednik petercima osvaja dva boda, a poraženi osvaja jedan bod, pa bi Hrvatska bez obzira na ishod izvođenja peteraca ostala ispred Mađarske.

Mađarska je bolje otvorila susret, povela je 2-0, a do kraja četvrtine hrvatska vrsta je smanjila na 1-2. U drugoj dionici Mađari su poveli 5-1, Hrvatska je smanjila na 5-3, da bi se na odmor otišlo s vodstvom gostiju 7-5. U trećoj četvrtini Mađari ponovo bježe na +4 (10-6), a taj period igre završava sa 10-7.

Hrvatska je odlično otvorila zadnju dionicu, serijom 3-0 uspjela je izjednačiti na 10-10 što je bio rezultat koji europske prvake vod u LA. No, Mađari su do kraja susreta zabili još tri gola u nizu za slavlje 13-10.

Mađarsku su do pobjede predvodili sjajni Gergo Zalanki sa sedam golova, te Marton Levai s devet obrana. Krisztian Manhercz je dodao tri gola.

U hrvatskim redovima najefikasniji su bili Rino Burić s tri gola, te Marko Žuvela i Franko Lazić sa po dva gola, dok su hrvatski vratari Marko Bijač (3) i Toni Popadić (2) ukupno imali pet obrana.

Na finale u SAD iz naše će skupine tako putovati Italija, Mađarska, te SAD kao domaćin turnira.


Reci što misliš!