Sport

Tenis

Australian Open: Đoković osvojio rekordni, deseti naslov u Melbourneu

Australian Open: Đoković osvojio rekordni, deseti naslov u Melbourneu

Srpski tenisač Novak Đoković osvojio je prvi grand-slam turnir sezone Australian Open pobijedivši u finalu u Melbourneu Grka Stefanosa Tsitsipasa s 6-3, 7-6 (4), 7-6 (5) nakon tri sata igre.

Đokoviću je to rekordni 10. naslov Australian Opena, te 22. grand-slam titula, čime se izjednačio s Rafom Nadalom.Također, Đoković se u ponedjeljak vraća na prvo mjesto ATP ljestvice.

Đoković je u Melbourneu slavio 2008., 2011., 2012., 2013., 2015., 2016., 2019., 2020., 2021. Nakon prošlogodišnje deportacije zadržao je niz neporaženosti na terenima Melbourne Parka. Taj niz sada iznosi rekordnih 28 mečeva, a zadnji put je izgubio u četvrtom kolu 2018. kada ga je svladao Južnokorejac Hyeon Chung. Uz deset naslova na Australian Openu, Đoković ima i sedam naslova u Wimbledonu, tri na US Openu i dva na Roland Garrosu.

Srpska zvijezda i prošlogodišnji pobjednik Nadal imaju dva naslova ispred Švicarca Rogera Federera na vječnoj listi Grand Slam naslova. Slijedi Amerikanac Pete Sampras po broju Grand Slam uspjeha s 14 naslova.

Beograđaninu je to već 93. turnirska pobjeda u 132. finalu. Nakon pobjede u Melbourneu ponovno će biti prvi igrač svijeta na ažuriranoj ATP ljestvici u ponedjeljak te će započeti još jedan 374. tjedan na vrhu tablice.

Tsitsipas je izgubio i drugo grand-slam finale, a prije dvije godine je poražen u Roland Garrosu od Đokovića.

Đoković je slavio protiv Tsitsipasa jedanaesti put u ukupno 13 međusobnih dvoboja, a ujedno je to bila deseta uzastopna pobjeda nad 11 godina mlađim suparnikom, uključujući dva Tsicipasova poraza u finalima grand-slama.

Prije današnjeg odmjeravanja snage dva suparnika susrela su se i 2021. godine na Roland Garrosu. Tamo je Tsitsipas poveo 2-0 u setovima, no onda je Đoković uspio preokrenuti za drugo slavlje na pariškoj zemlji.

Ovaj put priča je bila drugačija. Srpska zvijezda je od samog početka napala Tsitsipasov servis i slomila ga u četvrtom gemu. Pouzdano je zadržao stečenu prednost jer je u prvom setu izgubio samo jedan poen na prvom servisu (17/18).

U drugom je Atenjanin igrao bolje i dobivao sve duže razmjene. Beograđanin se sve više mučio, da bi u desetom gemu spasio loptu za izjednačenje Grka u setovima. Drugi set odlučen je u 13. igriu kojoj su i jedni i drugi radili dosta neprisiljenih pogrešaka. Ipak, Srbin je bio nešto pribraniji, slavio je 7-4.

Treći set, nakon duže pauze, započeo je "breakom" u prvom gemu, za koji je Grku trebalo gotovo dva sata. Ipak, odmah je ispustio prednost kada je Đoković zaigrao bolje i treći set je također odlučen produženom igrom.

Đoković je brzo poveo 5-0, a onda se Grk približio, ali nije uspio spriječiti deseto slavlje suparnika u Rod Laver Areni.


Reci što misliš!