Sport

Nogomet, SP 2022 Katar

Srbija prosula 3-1 protiv Kameruna i dovela se u tešku situaciju

Srbija prosula 3-1 protiv Kameruna i dovela se u tešku situaciju
A.K./ATAImages/PIXSELL

U susretu 2. kola skupine G na Svjetskom nogometnom prvenstvu Kamerun i Srbija su na stadionu Al Janoub igrali 3-3 (1-2).

Poveo je Kamerun golom Jean-Charlesa Castelletta (29), no Srbija je preokrenula s dva gola u sudačkoj nadoknadi koje su postigli Strahinja Pavlović (45+1) i Sergej Milinković-Savić (45+3). U nastavku je Aleksandar Mitrović (53) povisio na 3-1 samo da bi Vincent Aboubakar (63) i Eric Maxim Choupo-Moting (66) s dva gola u tri minute postavili konačnih 3-3.

Dvoboj dvije reprezentacije koje su porazom krenule u natjecanje te im je ovo bila ključna utakmica za ostanak u borbi za plasman u osminu finala ponudio je otvoren nogomet i šest pogodaka.

Početkom susreta Srbija je imala dvije prilike za vodstvo preko svog najboljeg strijelca Aleksandra Mitrovića. Do prve je stigla u 11. minuti nakon lijepe kombinacije na desnom krilu u kojoj su sudjelovali Kostić, Mitrović, Tadić i ponovno Mitrović, ali udarac srpskog vođe navale iskosa zaustavila je vratnica. U 17. minuti, pak, Kamerunci su sami "zakuhali" situaciju pred svojim golom s dvije vrlo loše reakcije, pa je lopta pala pred noge Mitrovića koji je pucao sa 10-ak metara, ali tik pored desne vratnice.

Za te promašaje Srbija je kažnjena u 29. minuti. Kamerun je imao udarac iz kuta, N'Koulou je s prve vratnice prebacio loptu na drugu gdje je zaboravljen ostao Castelletto i mirno iz neposredne blizine zatresao mrežu.

Kamerun je u 43. minuti mogao i do povećanja vodstva kada je neopreznom Pavloviću loptu oteo Kunde, zatim pucao s ruba kaznenog prostora, njegov prvi pokušaj obranio je Vanja Milinković-Savić, dok je drugi pokušaj kamerunskog bočnog igrača bio neprecizan.

I za taj je promašaj kazna bila ekspresna. Pavlović se tri minute kasnije iz mogućeg tragičara pretvorio u junaka jer je odličnim udarcem glavom poravnao na 1-1 nakon ubačaja Tadića iz slobodnog udarca.

Srbija je kompletirala preokret samo dvije minute potom kada je Zambo-Anguissa neoprezno izgubio loptu na 20-ak metara od svog gola, uslijedila je trokut kombinacija srpskih napadača koju je preciznim udarcem s ruba kaznenog prostora okrunio Sergej Milinković-Savić.

Kada je početkom drugog dijela Srbija povela sa 3-1 nakon još jedne lijepe kombinacije kompletnog napadačkog reda, činilo se kako se Kamerun "raspao". Tadić je osvojio loptu na sredini terena, uposlio Mitrovića, ovaj Kostića koji je proslijedio do Milinković-Savića, a ovaj do Živkovića koji je uočio samog Mitrovića u srcu kaznenog prostora, a najbolji srpski strijelac je iz svoje treće prilike na utakmici napokon poentirao.

No, uslijedila je po jedna važna izmjena u svakoj reprezentaciji. I dok je kamerunski izbornik Rigobert Song planski ubacio svog najboljeg strijelca Aboubakara, srpski izbornik Dragan Stojković bio je zbog ozljede prisiljen zamijeniti stopera Pavlovića.

Rezultat tih izmjena bio je vidljiv u 63., odnosno 66. minuti kada je Kamerun u samo tri minute postigao dva gola i vratio se u utakmicu. U oba slučaja u ključnoj je ulozi bio Aboubakar koji je za nekoliko centimetara izbjegao zaleđe koje je pokušala namjestiti nekoordinirana srpska obrana.

Fai je u 63. minuti poslao dugu loptu za Aboubakara koji je izbio sam pred srpskog vratara i zatim ga efektnim lobom matirao. Linijski je sudac potom podigao zastavicu, no pregledom snimke utvrđeno je kako Aboubakar nije bio u zaleđu.

Niti tri minute kasnije opet je Aboubakar izbjegao zaleđe, ovoga je puta otišao previše desno, ali njegovu je akciju pratio Choupo-Moting kojega je Aboubakar pravovremeno uposlio, pa napadaču Bayerna nije bilo teško iz blizine zatresti mrežu za 3-3.

Iako je do kraja utakmice ostalo pola sata, a remi nije bio poželjan rezultat kako za jedne tako i za druge, rezultat se više nije mijenjao, a niti izglednih prilika više nije bilo previše. Najbliži golo u tom razdoblju ponovno je bio Mitrović koji je u 89. minuti pucao sa 14 metara, no nije bio precizan.

I za Kamerun i za Srbiju ovo je prvi bod na SP, pa su ostali na trećem i četvrtom mjestu ljestvice. Na čelu su Brazil i Švicarska sa po tri boda, a još će i igrati međusobno od 17 sati.

KAMERUN - SRBIJA 3-3 (1-2)

Stadion Al Janoub

SUDAC: Mohamed (UAE)

STRIJELCI: 1-0 Castelletto (29), 1-1 Pavlović (45+1), 1-2 S. Milinković-Savić (45+3), 1-3 A. Mitrović (53), 2-3 Aboubakar (63), 3-3 Choupo-Moting (66)

KAMERUN: Epassy - Fai, Castelletto, N'Koulou, Tolo - Hongla (Aboubakar, 55); Zambo-Anguissa (Oum Gouet, 81), Kunde (Ondoua, 67) - Mbeumo (N'Koudou, 81), Toko-Ekambi (Bassogog, 67); Choupo-Moting

SRBIJA: V. Milinković-Savić - Milenković, Veljković (Babić, 78), Pavlović (S. Mitrović, 56) - Živković (Radonjić, 78), Maksimović, Lukić, Kostić (Đuričić, 90+2) - Tadić, S. Milinković-Savić (Grujić, 78); A. Mitrović

Standings provided by Sofascore


Reci što misliš!