Sport

Košarka, NBA play-off

Košarkaši Zadra predvođeni čudesnim Božićem razmontirali podgorički SC Derby

Košarkaši Zadra predvođeni čudesnim Božićem razmontirali podgorički SC Derby
Šime Zelić/ PIXSELL

U prvoj utakmici 1. kola AdmiralBet ABA lige večeras su košarkaši Zadra u Krešinom domu pred nešto malo više od tisuću najvjernijih navijača upisali visoku pobjedu nad momčadi SC Derbyja rezultatom 96-67 i pokazali kako u regionalnoj ligi imaju što za pokazati.

Prvu utakmicu košarkaša Zadra u novoj sezoni obilježio je i povratak Tornada na svoje mjesto u Krešinom domu.

A Zadrani su sjajno krenuli u utakmicu. Izuzetno čvrsto i koncentrirano u obrani, vrlo pametno i precizno u napadu. Povelu su Zadrani s 8-2, a nakon minute odmora gosti su ipak malo smanjili razliku pa je početkom 7. minute bilo 13-8 za Zadrane. Tada slijedi uragan domaće momčadi u čijoj se igri jasno vidio Jusupov potpis i serijom 12-0 zaključuju prvu četvrtinu s ogromnom prednošću od +17, 25-8! Za Zadrane sjajne je minute u prvoj dionici odigrao nezadrživi Luka Božić s 12 poena i 5 skokova.

U drugoj dionici gosti su se ipak probudili a obrambeni intenzitet Zadrana je ipak malo pao te su su Podgoričani predvođeni snajperom McGeejem u jednom trenutku došli na -11, 34-23, ali ponovo se Zadranima ukazuje Božić te s 4 uzastopna poena (i bacanjem Ramljaka) ponovo vraća domaće na ugodnih +16, 39-23. Do poluvremena gostima se ukazuje Jacksom tricom i polaganjem pa se na veliki odmor otišlo vodstvom Zadra rezultatom 41-28.

Božić je za Zadrane ubacio 16 poena uz 9 skokova i 3 asitencije (indeks valorizacije 28!), a Lakić je dodao 8, dok je goste predvodio McGee s 10 poena.

Jusup je očito na odmoru očitao "jezičnu juhu" igračima Zadra koji su u drugo poluvrijeme krenuli furiozno te su nakon četiri i pol minute pobjegli gostima na ogromnih +23, 56-33. U tom razdoblju sjajne su role odigrali Drežnjak s dvije trice, Božić i Ramljak sjajnim zakucavanjem. Uslijedio je lagani pad u igri Zadrana, bezidejnost u napadu što gosti odlično koriste i serijom 15-4 dolaze na samo -12, 60-48. Zadranima se tad tricom ukazuje Žganec a zadnji napad realizira Čampara za +17, 65-48, rezultat kojim su ušlo u posljednju dionicu.

ABA liga, 1. kolo: KK Zadar - KK SC Derby 96-67 ABA liga, 1. kolo: KK Zadar - KK SC Derby 96-67

Jusupovi momci u trećoj su brzini ušli u posljednju četvrtinu što su gosti iskoristili za još jedan povratak na magičnih -11, 72-61. Tada se još jednom Zadranima ukazuje čudesni Božić koji pokreće seriju Zadra 11-0 u koju sam ugrađuje tricu i polaganje i daje dvije sjajne asistencije koje u trice pretvara Jordano za +21, 83-61 pet minuta prije kraja. Do kraja su raspoloženi Zadrani razbili goste iz Podgorice za konačnih +29, 96-67 i sjajnu pobjedu Zadrana na otvaranju regionalne lige.

Kompletna statistika

Odlični Zadar večeras je predvodio čudesni Luka Božić koji je u pobjedu ugradio 30 poena uz 13 skokova i 7 asistencija za nevjerojatnu valorizaciju 48 indeksnih poena. Ruku su mu dali kapetan Ramljak s 13 poena i 7 skokova, sjajni Jordano s 12 poena, te po 3 skoka i asistencije, dok je Lakić u službenom debiju za Zadar zabio 10 poena uz stopostotni šut. Solidne minute odigrali su Drežnjak s 9 poena i 5 asistencija, Davis s 9 poena i 4 skoka i Žganec sa 6 poena i 8 skokova.

Kod gostiju bolji od ostalih McGee s 15 poena i Mateo Drežnjak s 13 poena.

Sjajan uvod u sezonu Jusupovog Zadra, koji je pokazao želju, uigranost, moć, na trenutke čeličnu obranu i mnogo lijepih rješenja u napadu. Prostora za napredak definitivno još ima, jer tek je početak sezone i SC Derby možda nije toliko snažna ekipa ali se potencijal Jusupove družine definitivno vidi.


Reci što misliš!